Πηγή: ypodomes.com
Ξανά από την αρχή τίθεται ο διαγωνισμός του έργου που αφορά την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Κέρκυρας.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τον πρώτο διαγωνισμό και να προκηρύξει νέο.
Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com , αυτή τη στιγμή καταρτίζονται τα τεύχη δημοπράτησης και η διοίκηση του φορέα ευελπιστεί πως εντός Απριλίου θα υπάρξει η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο έργο έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Το κουβάρι των εξελίξεων ξεκίνησε όταν η ενδιαφερόμενη εταιρεία Ηλέκτωρ (του ομίλου Ελλακτωρ) δεν κατέστη εφικτό να υποβάλει τον φάκελο της εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να καταθέσει προσφυγή ούτως ώστε να της επιτραπεί η συμμετοχή.
Από κει και έπειτα το έργο βάλτωσε στις διαδικασίες και τις προσφυγές σε αρμόδια όργανα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περνάει ο χρόνος χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις.
Με αυτά τα δεδομένα , το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ , αποφάσισε να προκηρύξει ξανά τον διαγωνισμό εντάσσοντας στο έργο και ορισμένες τεχνικές αλλαγές για τη λειτουργία της μονάδας.
Να υπενθυμίσουμε πως κατά τον πρώτο διαγωνισμό, είχαν υποβάλει φάκελο οι , ΘΑΛΗΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , WATT Α.Ε. – INTRAKAT . Ενώ δεν είχε κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία η Ηλέκτωρ, λόγω προβλήματος στα συστήματα.
Το έργο
Το κόστος για τη ΜΕΑ Κέρκυρας ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 43,9 εκ. ευρώ) και αναθέτουσα αρχή είναι ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.
Η κατασκευή της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, ενώ η λειτουργία και η συντήρηση θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του αναδόχου του έργου.
Καταληκτικά, το έργο αναμένεται να διαρκέσει 96 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Αντικείμενο του έργου
Το έργο αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.
Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του “γηπέδου” θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος, δυναμικότητας 12.500 τόνων ετησίως.
Τι περιλαμβάνει η ΜΕΑ Κέρκυρας
– μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Α.Σ.Α.,
– μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών,
– μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των Α.Σ.Α., με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του,
– μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α. και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης,
– μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου (συμπαραγωγή ηλεκτρικής – θερμικής ενέργειας),
– μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος,
– μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου, ώστε να παραχθεί χώνεμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών,
– μονάδα ωρίμανσης κομπόστ τύπου Α και κομπόστ προδιαλεγμένου οργανικού,
– μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας, για την επεξεργασία των παραγόμενων αέριων ρύπων και υγρών αποβλήτων.
Επίσης, περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.
Στόχος της εγκατάστασης είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά, καθώς και κομπόστ του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα Α.Σ.Α. μέσω της μηχανικής διαλογής.
Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίηση τού βιοαερίου αυτού με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, και διάθεση τής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ.
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής, για έξι έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.