Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η ΛΑΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΚΗ


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 77 ετών ο καταξιωμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης.

Ο Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας των λέξεων με δεδομένη την φράση του «η ζωή μου είναι οι λέξεις», γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε στην Καλλιθέα αλλά έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Γαλλία, όπου βίωσε και συμμετείχε σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα,  όπως στην εξέγερση του Μάη του 1968, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Το έργο του αναφέρεται σε προσωπικά προβλήματα, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, κοινωνικά όπως ο διχασμός ανάμεσα σε δύο πατρίδες, την θρησκεία, την οικονομική κρίση, κλπ, εκφράζοντας την ευαισθησία της Αριστεράς στην οποία ήταν ταγμένος. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το πρώτο του βιβλίο στα Ελληνικά «Τάλγκο», μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο με τον τίτλο «Ξαφνικός Έρωτας», από τον Ν. Τσεμπερόπουλο.

Άλλα γνωστά του έργα του είναι «Κλαρινέτο», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «ξένες λέξεις», «μ.χ», «Ο μικρός Έλληνας», «Πριν», «Γιατί κλαις;» κλπ. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, το βραβείο Αλμπέρ Καμύ κ.α.

Το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ από το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους και την οικογένειά του.

Το Γραφείο Τύπου

12-1-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...