Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί 15 λεπτά αρκεί να ακολουθήσεις τα 9 απλά βήματα που περιγράφονται παρακάτω.
Λίγες ημέρες έμειναν για την λήξη της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του ΥΠΕΝ της υπό κρίση από το κοινό Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά εργοστάσια α) στην θέση Νιάλα Αγράφων (ΠΕΤ2004292211 ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ ) ισχύος 46MW και β) στην θέση Βοϊδολίβαδο (ΠΕΤ2009371218 ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ) ισχύος 40MW.
Η διαβούλευση λήγει το πρωί της Πέμπτης 4/2/2021 και είναι μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και ιερό προς τα βουνά καθήκον, όλοι είτε ως φορείς είτε ως απλοί πολίτες να συμμετέχουμε εκφράζοντας την αντίθεση μας και σταματώντας έστω και την ύστατη ώρα το οικολογικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί. Συντασσόμαστε στο πλευρό του "Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων", προσυπογράφοντας και καταθέτωντας το έντυπο Δ11 με τις αντιρρήσεις μας, το οποίο τεκμηριώνει με επιστημονικά, αδιάσειστα στοιχεία, το μέγεθος της ανυπολόγιστης και ανεπανόρθωτης καταστροφής.
ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Όπως αβίαστα ανακύπτει κι από τις εισηγήσεις αυτών των ίδιων των μελετών επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών εργοστασίων στις παρθένες, ανέγγιχτες και αδιατάραχτες περιοχές των Αγράφων, συνεπάγεται μια τεράστια, άπαξ και διαπαντός, καταστροφή σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί τη φυσική κληρονομιά των προγόνων μας, την οποία καλούμαστε όλοι μας να προστατεύσουμε και όχι να καταστρέψουμε. Ταυτόχρονα βάζει οριστική ταφόπλακα σε κάθε είδους ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες, οι οποίες είναι μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην εθνική οικονομία.
Η εγκατάσταση των εν λόγω αιολικών εργοστασίων στις απόκρημνες κορυφές των Αγράφων, θα έχει ως συνέπεια, μια παντελώς, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική και φυσική καταστροφή, που, εξαιτίας της δεδομένης μεταβλητότητας και στοχαστικότητας της αιολικής ενέργειας, αλλά και της αδυναμίας αποθήκευσης αυτής με πρακτικό, οικονομικό και για χρήση δικτύου τρόπο, δεν αποφέρει κανένα ουσιαστικό ενεργειακό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος. Αντίθετα, καταστρέφει το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του, αποβαίνει σε βάρος της τοπικής, αλλά και εθνικής οικονομίας και δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής εξάρτησης της χώρας (ανάγκη εισαγωγής αξιόπιστων πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο ή οι εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες), ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των ανεμογεννητριών να συμβάλουν πραγματικά και με τρόπο αξιόπιστο στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, όπως αβίαστα ανακύπτει κι από τις εισηγήσεις αυτών των ίδιων των μελετών επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Για τους λόγους αυτούς και η ευθύνη όλων όσων αποφασίζουν σήμερα για τις μελέτες εγκατάστασης αιολικών στα Άγραφα είναι τεράστια και είναι η στιγμή που πρέπει να πουν το μεγάλο ΟΧΙ. Στα Άγραφα, σχεδιάζεται περιβαλλοντικό έγκλημα και επιβάλλεται να το παρεμποδίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα. Συμμετέχουμε όλοι στην διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και συμπληρώνουμε το ειδικό έντυπο (Δ11) με τις αντιρρήσεις μας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Η διαδικασία για την συμμετοχή μας στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τα αιολικά εργοστάσια στα Άγραφα είτε ως απλοί πολίτες είτε ως νομικά πρόσωπα, διαρκεί μόλις 15 λεπτά και είναι απλή αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω εννέα (9) βήματα:
Βήμα-1:
Μπαίνουμε στην αρχική σελίδα https://eprm.ypen.gr/ και κάνουμε εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα. Η πιστοποίηση μας στο σύστημα γίνεται με τους κωδικούς μας TaxisNet. Η επιβεβαίωση μας από το σύστημα ως “εγγεγραμμένος χρήστης”, γίνεται κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του αυτοματοποιημένου email που θα σταλεί μετά την συμπλήρωση των στοιχείων μας, στο email που έχουμε δηλώσει κατά την εγγραφή μας.
Βήμα-2:
Αφού έχουμε κάνει εγγραφή στο ΗΠΜ, πάταμε πάνω δεξιά “αποσύνδεση”, αποσυνδεόμαστε και ξαναμπαίνουμε στην αρχική σελίδα του ΗΠΜ (https://eprm.ypen.gr/) με τους κωδικούς που έχουμε δηλώσει κατά την εγγραφή μας. Πατάμε το πράσινο κουμπί “Είσοδος” και στη συνέχεια συμπληρώνουμε το όνομα και τον κωδικό χρήστη που έχουμε δηλώσει κατά την εγγραφή μας καθώς και τον κωδικό ασφαλείας που μας ζητάει το σύστημα και πατάμε το μπλε κουμπί “Είσοδος”.
Βήμα-3:
Πατώντας το μπλε κουμπί “Είσοδος”, θα εμφανιστεί η σελίδα “Η περιβαλλοντική αδειοδότηση στον 21ο αιώνα”. Πάμε δεξιά στο επάνω μέρος της σελίδας και κάνουμε κλικ στην ενότητα “Έργα/Δραστηριότητες σε δημοσιοποίηση-διαβούλευση”.
Βήμα-4:
Από το αναδυόμενο μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε “ΑΕΠΟ για Έργα/Δραστηριότητες Α1” που μας ανοίγει την σελίδα “Έργα/Δραστηριότητες σε δημοσιοποίηση - διαβούλευση”. Επάνω δεξιά στο κουτάκι της αναζήτησης πληκτρολογούμε ή επικολάμε τον αριθμό Περιβαλλοντικής Ταυτότητας ΠΕΤ του έργου που είναι: 2009371218 για τα αιολικά εργοστάσια στο Βοιδολίβαδο και 2004292211 για τα αιολικά εργοστάσια στη Νιάλα Αγράφων.
Βήμα-5:
Αν έχουμε βάλει στην αναζήτηση την ταυτότητα του πρώτου αιολικού εργοστασίου, πατάμε αριστερά στα μπλε γράμματα “ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 40MW στη θέση ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ και συνοδά έργα”, ενώ εάν έχουμε επιλέξει το δεύτερο πατάμε στο “ΑΣΠΗΕ στη θέση ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ”. Με αυτο τον τρόπο εισερχόμαστε στην σελίδα του έργου που έχουμε επιλέξει.
Βήμα-6:
Στην νέα σελίδα μας εμφανίζει ένα μενού με κατηγοριοποιημένες πληροφορίες για το έργο που έχουμε επιλέξει, από τις οποίες εμείς επιλέγουμε “Δημόσια Διαβούλευση” και στην συνέχεια κάνοντας scroll down πάμε κάτω κάτω, όπου θα δούμε ένα πλαίσιο σε μπλε φόντο που αναγράφει “Συμμετοχή στη διαβούλευση”.
Βήμα-7:
Στις παρατηρήσεις γράφουμε την άποψη μας ή επικολλάμε κάνωντας copy-paste, το εξής κείμενο: Διαφωνώ με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου. Οι απόψεις μου τεκμηριώνονται αναλυτικά στο συνημμένο έντυπο Δ11, συμφωνώντας απόλυτα, με το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
Βήμα-8:
Επιλέγουμε από τα αρχεία του υπολογιστή μας το έντυπο Δ11 σε μορφή αρχείου PDF, το οποίο προηγουμένος έχουμε υπογράψει με ηλεκτρονική υπογραφή, πληκτρολογώντας το ονοματεπώνυμο μας στο ειδικό γκρι πλαίσιο που υπάρχει στο τέλος της επιστημονικής έκθεσης.
Βήμα-9:
Πατάμε το μπλε κουμπί “Υποβολή” και περιμένουμε να δούμε την επιβεβαίωση ότι η θέση μας στην διαβούλευση για το εν λόγω έργο έχει καταχωρηθεί.
ΕΝΤΥΠΑ - ΑΡΧΕΙΑ Δ11
“Δ11” ονονομάζονται τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα σχόλια/παρατηρήσεις πολιτών/συλλόγων/φορέων για τα έργα υπό δημόσια διαβούλευση και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά και δικαίωμα σχολιασμού όσοι είναι εγγεγραμμένοι χρήστες. Τα έντυπα αυτά είναι ουσιαστικά απλά ηλεκτρονικά αρχεία σε μορφή PDF.
Στους επόμενους δυο συνδέσμους έχουν ανέβει στο Googe Drive έτοιμα, προσυμπληρωμένα έντυπα Δ11 σε μορφή Word (ένα για κάθε έργο), προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να χρειάζεται να συμπληρώσει μόνο τα στοιχεία του (στο επάνω μέρος του αρχείου), να τα υπογράψει ηλεκτρονικά με ηλεκτρονική υπογραφή (απλά πληκτρολογείτε το ονοματεπώνυμο σας μέσα στο γκρι πλαίσιο στο κάτω μέρος του αρχείου) και να τα σώσει ή να τα κάνει export ως αρχεία PDF, προκειμένου να τα “ανεβάσει” στη διαβούλευση και να συμμετάσχει σε αυτήν.
Έντυπα Δ11: Αναλυτικές παρατηρήσεις για τα δυο αιολικά σε Βοϊδολίβαδο & Νιάλα:
Έντυπα Δ11: Περίληψη παρατηρήσεων για τα δυο αιολικά σε Βοϊδολίβαδο & Νιάλα:
Στον πρώτο σύνδεσμο έχει τις αναλυτικές παρατηρήσεις για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις (ΕΟΑ), από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ενώ στον δεύτερο σύνδεσμο έχει περίληψη αυτών των παρατηρήσεων. Επιλέγει ο καθένας όποιο κείμενο θέλει ή κάνει το δικό του κείμενο για το Δ11.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε έργο υποβάλλουμε ξεχωριστό Δ11. Μόλις ολοκληρώσουμε την διαδικασία υποβολής της θέσης μας για το πρώτο αιολικό εργοστάσιο ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία και να υποβάλλουμε την θέση μας και για το δεύτερο αιολικό εργοστάσιο υποβάλλοντας ταυτόχρονα και ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ έντυπο Δ11.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.