Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ:Περίοδος προϋπολογισμών με τις όποιες καθυστερήσεις επιφέρουν οι ειδικές συνθήκες της «πανδημίας».


Περίοδος προϋπολογισμών με τις όποιες καθυστερήσεις  επιφέρουν οι ειδικές συνθήκες της «πανδημίας».

Συνέβη και στο νέο δήμο μας στην πρώτη για το 2021 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 18η Ιανουαρίου.

Κορυφαία πολιτική πράξη για τα δημοτικά συμβούλια είναι η κατάθεση πρότασης του προϋπολογισμού κάθε έτους.

Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το χαρακτηρισμό αυτό είναι η έγκριση του τεχνικού προγράμματος , στο οποίο περιέχονται οι προτάσεις έργων όπως αξιολογούνται και  ιεραρχούνται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, είναι ο υπολογισμός των δυνατών εσόδων που μπορεί να έχει ο δήμος από δικούς ή άλλους πόρους και αποτελούν την κινητήρια δύναμη και την προϋπόθεση για την επίτευξη επιλεγμένων στόχων, είναι η πρόταση των εξόδων όπως αξιολογούνται και επιλέγονται οι προτεραιότητες λειτουργιών και δράσεων κατά τη πολιτική φιλοσοφία της δημοτικής αρχής.  

Αυτοί οι τρείς βασικοί άξονες στους οποίους στηρίζεται η πρόταση του προϋπολογισμού αποτελούν την ταυτότητα της δημοτικής αρχής που τον εμπνέεται και τον συντάσσει.                                                  Είναι επίσης  ασφαλές δείγμα της αντίληψης και  των προθέσεων κατά την διαχείριση της διοίκησης, για την πολιτική πρακτική που θα ακολουθηθεί  και τις εφαρμογές της, στην ποιότητα ζωής των δημοτών, στην καθημερινότητά τους, στην βραχύχρονη αλλά και στη μακρόχρονη εξελικτική πορεία τους,  με βάση το οραματικό πλάνο που αποτελεί καταστατικό στόχο.

Για αυτούς τους κύριους λόγους η συζήτηση της πρότασης του προϋπολογισμού απασχολεί ειδική συνεδρίαση, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση των στοιχείων και την ανάλυση των πτυχών που περικλείει είναι αρκετός, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν καλύπτεται από μια συνεδρίαση.

Όλοι, φίλοι και φίλες, γνωρίζουμε ότι ο δήμος μας , ο νέος δήμος Σάμης είναι φορτωμένος με το βάρος πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντανακλούν στις ζωές όχι μόνο εμάς των δημοτών του, αλλά όλων των Κεφαλλονιτών και σίγουρα επηρεάζουν τις ζωές των συνΕλλήνων, υπολογίζοντας τη συμβολή μας στο εθνικό προϊόν.

Σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο με τους πολυμέτωπους αγώνες και τα πολυποίκιλα προβλήματα που απαιτούν λύσεις βιώσιμες για τις κοινωνίες των πολιτών, θα ήθελα να δω και να ακούσω απόψεις και κριτικές από τις κυρίες και τους κυρίους συμβούλους που θα αφορούσαν το ύφος του προϋπολογισμού την μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής στη διαχειριστική ικανότητα, στη διεκδικητική διάθεση, στην αποτελεσματικότητα στην προοπτική .

 Συνολικά περίμενα έναν έλεγχο στο πλαίσιο της  διοίκησης, με προτάσεις  παράλληλα που θα λειτουργούσαν διορθωτικά προς ενίσχυση της προσπάθειας εγκαθίδρυσης του δήμου.                        Είδα τουναντίον, με απογοήτευση, την συνεδρίαση του προϋπολογισμού του πολύπαθου δήμου μας να συμπληρώνει με το ζόρι μία ώρα μεικτού χρόνου. 

Ο καθαρός χρόνος συζήτησης δεν ξεπέρασε το τριαντάλεπτο, ενώ από αυτά τα λεπτά αρκετά λιγότερα αποτελούσαν ουσιαστικό λόγο που συγκράτησε ο κάθε παρατηρητής.

Επικαλέστηκαν σχεδόν όλοι την οικονομία του χρόνου, κατασπαταλώντας το προνομιακό  δικαίωμα τεκμηριωμένης διεκδίκησης  που έχει κάθε δημοτικό συμβούλιο και επιβάλλεται η αξιοποίησή του τούτη τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης του τόπου. 

Και στην κατακλείδα των όσων επιγραμματικά και εντελώς επιδερμικά  αναφέρθηκαν  η κοινότυπη πλέον φράση « χρήματα για έργα μας παρέχουν τα υπουργεία, ΟΜΩΣ… λόγω υποστελέχωσης, δεν υπάρχει μηχανικός για τις υπογραφές που απαιτούνται !!!»   

Και έπειτα ΤΙ ;

Έπειτα όλοι στο σπίτι, στις εργασίες του ο καθένας μέχρι την  επόμενη συνεδρίαση !

Εδώ λοιπόν είναι φίλοι και φίλες η κορύφωση της απογοήτευσης !

Στον κάθε νου ενός δημότη, μιας δημότισσας, αβίαστη σκέψη είναι ότι προϋπόθεση για τη σωστή συνέχεια του δήμου μας είναι η στελέχωση των υπηρεσιών του.

Αναγκαία και βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία και γι’ αυτό και πρώτο μέλημα της όποιας δημοτικής αρχής  η αρτιότητα της οργανωτικής δομής, στην οποία θα στηριχτεί η δημιουργικότητα και η πραγμάτωση ενός ευρέος φάσματος στόχων.

Άρα λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη σε αυτό το σημείο περίμενα να δοθεί έμφαση κατά τη συζήτηση και να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κορυφαίου αυτού ζητήματος, που αποτελεί αιτία αναστολής κάθε δημιουργικής προσπάθειας και ο λόγος της δραματικής καθυστέρησης που παρατηρείται σε υλοποίηση οποιουδήποτε πλάνου. 

Όμως αντί για μια τέτοια αντιμετώπιση που ανέμενα κατά την πρώτη και πολύ βασική συνεδρίαση του δεύτερου χρόνου λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης, παρατήρησα την  επισημοποίηση διαδικαστικά της πολιτικής φτώχειας, της σύγχυσης και της ουσιαστικής ακυβερνησίας, που διακρίνουμε και διαισθανόμαστε οι δημότες και οι δημότισσες του δήμου Σάμης.

Προτρέπω από το βήμα τούτο, κατά ανάγκη λόγω των ιδιότυπων συνθηκών της πανδημίας, όλους τους δημοτικούς συμβούλους, στα όσα περιθώρια μας δίνει ο χρόνος ακόμα, και αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνεται με την ισχύουσα απλή αναλογική, να στρέψουν την προσοχή και την προσπάθειά τους προς αυτόν το στόχο, της στελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου.

Είναι πολύ άδικο αλλά και υποτιμητικό ταυτόχρονα για τις προσπάθειες και τους αγώνες όλων των συνδημοτών, υπουργοί της κυβέρνησης να μας υπόσχονται χρήματα για έργα…  όταν γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουμε δυνατότητα να τα αξιοποιήσουμε!

Ας μην δεχτούμε άλλες ειρωνείες !  

Όχι άλλη υποτίμηση των προσωπικοτήτων μας !

Έντιμα  υπερήφανα και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε !

Να διοικούμε,  να αποφασίζουμε και να δρούμε ΕΜΕΙΣ για το δήμο μας, για το νησί μας !        

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...