Στη τελευταία του συνεδρίαση ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡα25 είχε προσκεκλημένους τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστο Μάρκου καθώς και τον διευθυντή της κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, με μοναδικό θέμα τα επείγοντα μέτρα που πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ώστε η πανδημία του COVID-19 να μην γίνει η ταφόπλακα της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιίας.
O πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χ. Μάρκου αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά δεδομένα του κλάδου και τόνισε ότι τα αποθέματα της 31ης Ιουλίου 2020, ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.117.801 hl. Εάν στα αποθέματα αυτά προστεθεί η παραγωγή οίνου του φθινοπώρου του 2020 όγκου 2.000.000 hl περίπου και αφαιρεθεί ο όγκος των αποσταχθέντων οίνων που ανήλθε σε 340.000 hl, η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά προ των εορτών των Χριστουγέννων ανερχόταν στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.000 hl
«Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των τομέων εστίασης και του τουρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούμε προ του επόμενου τρυγητού σε πλήρη αδυναμία παραλαβής της σταφυλικής παραγωγή», συνέχισε.
Το σίγουρο είναι ότι υπό συνθήκες πανδημίας οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομική καταστροφή. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης του αμπελοοινικού τομέα.
Τα αναγκαία μέτρα που προτείνει η ΚΕΟΣΕ είναι τα ακόλουθα:
1. Ενεργοποίηση του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής με τροποποίηση κριτηρίων ανά ποικιλία σταφυλιών
2. Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης με εφαρμογή κριτηρίων κόστους αγοράς σταφυλιών σε συνδυασμό με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό
3. Ενεργοποίηση του μέτρου της Αποθεματοποίησης Οίνων σε συνάρτηση με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία, που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό
4. Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της παρατηρηθείσας πτώσης των τιμών σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος
5. Έγκριση χρηματοδοτικού προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για την τόνωση της ρευστότητας των οινοποιείων, προκειμένου να απορροφηθεί η επικείμενη σταφυλική παραγωγή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν θέματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου, όπως ο κατακερματισμός του αμπελουργικού κλήρου, η εξαιρετικά χαμηλή τιμή των σταφυλιών σε σχέση με το παραγόμενο κρασί, η έλλειψη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης των κρασιών ώστε να ανέβει η προστιθέμενη αξία του προϊόντος κλπ.
Στο σημείο αυτό οι εκπρόσωποι άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα λύσουν πολλά από αυτά τα προβλήματα, τα οποία αποτελούν και βασικά προβλήματα όλου του πρωτογενή τομέα.
Αυτές επιγραμματικά είναι:
Νέοι Συνεταιρισμοί και Συνεργατικές ομάδες παραγωγών.
Δημοπρατήρια Αγροτικών προϊόντων
Ίδρυση Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Εκμετάλλευση από την παραπάνω τράπεζα της Δημόσιας και Κρατικής γης.
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε, ότι η αγροτική παραγωγή βρίσκετε στο στόχαστρο της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας και πως ο πλούτος της ελληνικής γης πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, μέσα από συνεταιριστικά – συνεργατικά κινήματα ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ευημερίας των αγροτών που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια των ολιγαρχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.