Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Ευφημίας (Κυριακή 25/4/2021)

 



Με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Κεφαλονιάς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/4 Ανοιχτή συνέλευση στην Αγία Ευφημία με την συμμετοχή κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. 


Κατά την διάρκεια της συνέλευσης κάτοικοι και επαγγελματίες, σε μια συζήτηση με ανοιχτή διαδικασία, διατύπωσαν τα προβλήματα που βιώνουν τα τελευταία χρόνια με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χωριό τους από το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού και τις πληγές που έχει αφήσει. Πληγές που 7 μήνες μετά παραμένουν ανοιχτές, τόσο για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους, όπως και για τις υποδομές σε ολόκληρη την Πύλαρο. 


Κάτοικοι και επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων αναφορών, κατέληξαν στα εξής: 


-Για το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας (και κατόπιν ενημέρωσης από τον δύτη Μάκη Σωτηρόπουλο) μετά το πέρας της γραφειοκρατικής διαδικασίας άμεση έναρξη του καθαρισμού και ολοκλήρωση των εργασιών (τουλάχιστον μέσα στο λιμάνι) έως και τις 20 Ιουνίου.


-Για τα πρόχειρα/προσωρινά (κινητά) έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χωριού (κινητά φράγματα κλπ) να ασκηθούν πιέσεις προς το Δ.Σ Σάμης μέσω και της συλλογής υπογραφών κατοίκων και επαγγελματιών να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τα συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, 


-Να επισπευσθεί η υλοποίηση συνολικά (και όχι μόνο ο αγωγός) του master plan Κουγιανού σε όλο το εύρος και το φάσμα των παρεμβάσεων που απαιτούνται και περιγράφονται στην συγκεκριμένη μελέτη με σκοπό την οριστική και ταχεία αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής. Επίσης, οι εταιρείες των ΑΠΕ να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση των έργων που απαιτούνται και είναι στην δική τους ευθύνη. 


-Ο δήμος Σάμης να ξεκινήσει διαδικασίες δικαστικών διεκδικήσεων για λογαριασμό του αλλά και συντονισμένα για τους πληγέντες της περιοχής από τις εταιρείες των ΑΠΕ στα όρια του δήμου βάση και της μελέτης Κουγιανού που τεκμηριώνει τις αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια.


-Ο δήμος Σάμης να επιληφθεί συντονισμένα προς κάθε αρμόδια Αρχή με σκοπό οι απορριφθείσες για τυπικούς λόγους αιτήσεις πλημμυροπαθών πρώτης κατοικίας που αποδεδειγμένα βάση αυτοψίας έχουν υποστεί βλάβη να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και οι οποίες δεν δόθηκαν για τυπικούς λόγους και όχι ουσιαστικούς. Επίσης να παρέμβει άμεσα ώστε να πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις των δικαιούχων, όπως και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί της περιοχής που έχουν υποστεί απώλειες ζωικού κεφαλαίου και παραγωγής και των οποίων οι αποζημιώσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα και δραματικά. 


Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς με αίσθημα αλληλεγγύης στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και επαγγελματιών της Πυλάρου και θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στις δίκαιες διεκδικήσεις τους. 


* Το παρόν θα κοινοποιηθεί στον δήμο Σάμης και Π.Ι.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...