Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ




Δρ. Γαβριήλ Μανωλάτος

Καθηγητή Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης 


ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 

«Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν εκεί που είναι, στα έγκατα της γης. ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΥΘΕΝΑ». Και δεν είναι σύνθημα αίολο. Είναι θέση με επιχειρήματα και θέση  μετρημένη. 

Μέχρι πρότινος, η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν οικονομικό κόστος.  Σήμερα δεν ισχύει πλέον αυτό. Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα.  

Ο Πλανήτης όλος βρίσκεται σε διαδικασία απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες. Εμείς γιατί να  εμβαθύνουμε στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;  Αποτελεί ύβρη η προσήλωση όλου ή σχεδόν όλου, του ελληνικού πολιτικού φάσματος, πλην του ΜέΡΑ25, σε ορυκτά καύσιμα που είναι ακριβότερα από την πράσινη ενέργεια. Καταστρέφουν τον Πλανήτη και ενισχύουν την ολιγαρχία των πολυεθνικών. Οι λαοί δεν κερδίζουν αλλά μάλλον χάνουν, αφού καλούνται να καταναλώνουν ενέργεια που στοιχίζει ακριβότερα από την πράσινη ενέργεια.   

Στον Τόπο μας, στο Ιόνιο, δεν είναι μόνο το επιπρόσθετο κόστος παραγωγής των ορυκτών καυσίμων. Είναι και το ανυπολόγιστο κόστος του μεγάλου κινδύνου επίσπευσης σεισμών, αφού το Ιόνιο είναι η πιο σεισμογενείς περιοχή της Μεσογείου. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν  μέρος του φλοιού της γης, που με τον δικό τους μηχανισμό και τρόπο, υποβαστάζουν τα υπάρχοντα ρήγματα της περιοχής και δημιουργούν μια σχετική ισορροπία…

Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια θα πρέπει να γίνει η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη. Θα πρέπει να  δημιουργηθεί  μια  ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό το στόχο. 

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα και ειδικά το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Εκτός από τα προφανή αναπτυξιακά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, να ενδυναμώσει τη γεωστρατηγική της θέση και να συμβάλει στην εμπέδωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

Οι κινήσεις της θάλασσας λόγω:

1. της παλίρροιας (άμπωτη-πλημμυρίδα), 

2. των ρευμάτων (διαφορά θερμοκρασίας σε διάφορα σημεία του νερού), 

3. της παλινδρομικής κίνησης από τα κύματα 

Μπορούν κάλλιστα αυτές οι κινήσεις να χρησιμοποιηθούν για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, είναι δυνατό να εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην επιφάνεια και τα βαθύτερα στρώματα της θάλασσας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Θα πρέπει επίσης να προσανατολιστούμε στην παραγωγή και εκμετάλλευση του υδρογόνου, ως εναλλακτικού φορέα ενέργειας για σταδιακή υποκατάσταση τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. 

Η Ελλάδα χάρη στο πλούσιο δυναμικό της σε φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στη χρήση αυτών των πηγών για παραγωγή υδρογόνου το οποίο θα γίνει το μελλοντικό μέσον παραγωγής ενέργειας.

Ανακεφαλαιώνοντας: «ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΥΘΕΝΑ. Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν εκεί που είναι, στα έγκατα της γης. Και δεν είναι σύνθημα αίολο. Είναι θέση με επιχειρήματα και θέση  μετρημένη». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...