Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΤΟΥ COVID Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝΕ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ

 Κείμενο που μοιράζεται χέρι-χέρι σε Αργοστόλι και Ληξούρι από την Ανοικτή Συνέλευση Αναρχικών Κεφαλονιάς.

Σε έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες : αχ, σας παρακαλώ θα μπορούσατε να μου κάνετε λίγο χώρο να αναπνεύσω και εγώ, θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο καλός, με λίγη περισσότερη κατανόηση; Ας συμφωνήσουμε, ΟΧΙ. Ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις μαζί τους είναι να τους στριμώξεις και να τους χώσεις το κεφάλι στην λεκάνη, και να τραβήξεις το καζανάκι.

Ή αυτοί ή εμείς.

Ντάριο Φο.

H πανδημία του covid-19 φανερώνει με τον πιο τρομακτικό και δυστοπικό τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο την αξία που έχει η ανθρώπινη ζωή για το σύστημα εξουσίας κρατών και κεφαλαίου. Το ελληνικό κράτος ευθυγραμμιζόμενο με την ταξική διαχείριση που εφαρμόζουν και τα υπόλοιπα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα, επιβάλει δολοφονικές πολιτικές για την κοινωνική βάση στοχεύοντας στην σωτηρία των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.Η κυβέρνηση με περίσσεια ιδεοληψία και κυνισμό εργαλοιοποίησε τα μέτρα προστασίας για να επιτεθεί στις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα και να υλοποιήσει μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, ψηφίζοντας νομοσχέδια εκ τους ασφαλούς χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις. Προέβη σε κατασταλτική και αυταρχική διαχείριση της πανδημίας με απαγορεύσεις, συνεχή lockdown, υπέρογκα πρόστιμα, ποινικοποίηση διαδηλώσεων, βία και αυταρχισμό την ίδια στιγμή που άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει χωρίς υγειονομικό προσωπικό, διαγνωστικά τεστ, ΜΕΘ και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Παράλληλα, αποποιήθηκε των ευθυνών της, μετακυλίζοντας το φταίξιμο για την αύξηση των κρουσμάτων στους ίδιους τους πολίτες, μέσω της καραμέλας περί «ατομικής ευθύνης».

Αυτή η επένδυση στον φόβο, την καταστολή και τον εγκλεισμό καθώς και η απαξίωση του ΕΣΥ που προαναφέρθηκε οδήγησε σε αστυνομοκρατούμενες γειτονιές (αύξηση προσωπικού του υπουργείου Χρυσοχοΐδη κατά 4.548 άτομα), ενώ το μόνιμο προσωπικό του υπουργείο υγείας μειώθηκε κατά 1.689 άτομα . Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως με 20 εκατομμύρια της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ, 31 εκατομμύρια στην αστυνομία και τα εξοπλιστικά και υπέρογκα ποσά δημόσιου χρήματος σε επιχειρήσεις, εγκαθιδρύεται ένα ιδιότυπο ολοκληρωτικό καθεστώς εκμετάλλευσης που αφήνει εκτεθειμένους στον ιό τους από τα κάτω και τους ευπαθείς. Την ίδια στιγμή που οι αστοί προφυλάσσονται από τη διασπορά του ιού στις ευρύχωρες επαύλεις τους, η κοινωνική βάση αποδεκατίζεται αφού συγχρωτίζεται σε διαμερίσματα τρύπες, δίχως χρήματα για ατομικά μέτρα προστασίας, αναγκάζεται να δουλεύει συνωστισμένα στα εργασιακά κάτεργα και μετακινείται με τα ολιγάριθμα ΜΜΜ. Χωρίς καμία υγειονομική μέριμνα, παρά μόνο με απαγορεύσεις και καταστολή αντιμετώπισε το κράτος και την κατάσταση στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

Επιπλέον, οι άλλοτε ήρωες γιατροί που καλούσε η υπέρκομψη Μαρέβα να τους χειροκροτήσουν τώρα αντιμετωπίζονται με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ξύλο στις κινητοποιήσεις όποτε τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, εξαντλητικές υπερωρίες χωρίς μόνιμες αλλά με προσωρινές διετείς προσλήψεις, εκδικητικές απολύσεις, μετακινήσεις αγωνιζόμενων υγειονομικών που συνδικαλίζονται και διώξεις αν "τολμήσουν" να αρρωστήσουν από τον ιό. Τα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία για την αντιμετώπιση μόνο ενός ιού και εμβολιαστικά κέντρα, αντί να μεριμνήσουν να δημιουργήσουν νέα κέντρα χωρίς να είναι στην πλάτη των τριτοβάθμιων νοσοκομείων που αιμορραγούν. Το 80 % των τακτικών χειρουργείων και οι εξετάσεις αναβάλλονται για κάποια στιγμή στο μέλλον, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν αφήνονται στην τύχη τους. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται ένα πρόσφορο έδαφος κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ιδιωτικής υγείας που εκμεταλλεύονται τα κενά και την υποβάθμιση του ΕΣΥ. Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών που διεκδικούν οι υγειονομικοί από την αρχή της πανδημίας ούτε κουβέντα, πραγματική επίταξη δεν έγινε ποτέ διότι πολύ απλά έρχεται σε σύγκρουση με το υπάρχον σύστημα εξουσίας. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν πρόκειται να τοποθετήσει την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από το κεφάλαιο και την ιδιοκτησία.

Όσον αφορά την υγειονομική κατάσταση στην Κεφαλονιά είναι ευρέως γνωστό ότι τα δυο νοσοκομεία σε Αργοστόλι και Ληξούρι υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς κλίνες ΜΕΘ και ασθενοφόρα, ενώ τα κέντρα υγείας είναι πλήρως υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας για κάθε θέση. Επιπλέον, το 80-90% των αεροδιακομιδών είναι καρδιολογικά περιστατικά και μερικά τροχαία. Αντί λοιπόν να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με μονάδα εμφραγμάτων, προτιμάται να δαπανόνται τεράστια ποσά στη μεταφορά των ασθενών. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κατά βάση με αγροτικούς και ειδικευομένους γιατρούς με διετείς συμβάσεις και επικουρικό προσωπικό για το οποίο το μέλλον είναι επισφαλές και αβέβαιο, εφόσον δεν ξέρει αν και πότε θα μονιμοποιηθεί. Από τις οργανικές θέσεις που είναι συνολικά 271 μόνο το 50% καλύπτεται. Πρόσφατη είναι ακόμη η περίπτωση των επικουρικων που έμειναν τρεις μήνες απλήρωτοι ενώ δούλευαν καθημερινά σε εξαντλητικά ωράρια και έδωσαν μάχη για τα δεδουλευμένα τους.

Απέναντι στην στρατηγική απαξίωση του ΕΣΥ, να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Οι μαζικές προσλήψεις, η δημιουργία νέων ΜΕΘ, η ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό εξοπλισμό και το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων της υγείας οφείλει να γίνει πρόταγμα της αγωνιζόμενης κοινωνικής βάσης η οποία θα βάλει τέλος στην θανατοπολιτική κράτους και κεφαλαίου. Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί, μόνο ο λαός θα σώσει το λαό. Την στιγμή που το κράτος ανοίγει το δρόμο για τους ιδιώτες κερδοσκόπους, εμείς να διαδώσουμε τον ιό της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων, μέσω της μετωπικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους νόμους του, απαιτώντας την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Η κοινωνική βάση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές της ανάγκες και έτσι θα τις υπερασπιστεί διεκδικώντας καλύτερους όρους ζωής μέχρι τη στιγμή που θα τις πάρει η ίδια στα χέρια της. Γιατί η μόνη θεραπεία των ανθρώπινων δεινών είναι η ολική ανατροπή κάθε εξουσίας που κοστολογεί, ποσοστικοποιεί και απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Κεφαλονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...