Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΕΛΜΕ-ΚΙ. • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Τα αντεργατικά σχέδια δε θα περάσουν! • Για να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας σαν δούλοι στον 21ο αιώνα! • Απαντάμε με γενική απεργία-την Πέμπτη 3/6/2021!

 ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Τα αντεργατικά σχέδια δε θα περάσουν!

    • Για να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας σαν  δούλοι στον 21ο αιώνα!

    • Απαντάμε με γενική απεργία-την Πέμπτη 3/6/2021!


Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν- επέκτειναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Πιο συγκεκριμένα:

    • Καταργείται το 8ώρο και θεσμοθετείται η 10ωρη (ή ακόμα και 12ωρη) εργασία.  Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι και «διαθέσιμος» όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης. Αυξάνεται έτσι ο απλήρωτος χρόνος εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι καινούριες, είναι στρατηγική επιλογή του ΣΕΒ και της Ε.Ε. και υπηρετήθηκαν πιστά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η λεγόμενη «διευθέτηση» είναι ο νόμος 3986/2011 του ΠΑΣΟΚ που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. με την 12ωρη εργασία στους νοσοκομειακούς γιατρούς) και τώρα η ΝΔ την απογειώνει. Στην εκπαίδευση, χρόνια τώρα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τσακίζουν κόκκαλα. Μόνο τη φετινή χρονιά, είχαμε πάνω από 52 χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους, που σε λίγες ημέρες θα απολυθούν. Η αύξηση του ωραρίου, το 2013 στους καθηγητές, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2011. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν. Η απόκρουση της επίθεσης είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία και τους μαθητές που θα βγουν στην παραγωγή!

    • Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο στο εμπόριο, χτυπά αδυσώπητα εξαφανίζει στην πράξη τη μοναδική μέρα ξεκούρασης την κυριακάτικη αργία που μετατρέπεται πλέον σε εξαίρεση. Δεν μένουν έξω οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ανοίγει «παράθυρο» και για τα δημόσια σχολεία.

    • Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Αυξάνεται στο έπακρο η εντατικοποίηση της εργασίας και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου. Οι εκπαιδευτικοί και μαθητές, βιώσαμε στη διάρκεια της καραντίνας την τηλεκπαίδευση, και την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλλει σε κάθε «έκτακτη περίπτωση» που προκύπτει. 

    • Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στην βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους  (από 60% στο 40%). Δίνεται νέο κίνητρο στις επιχειρήσεις, να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, την ώρα που υπάρχουν στρατιές  ανέργων. 

    • Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζονται οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν αφήνοντας την εργοδοσία ασύδοτη.

    • Απελευθερώνονται στην πράξη οι απολύσεις των εργαζομένων. Ακόμα και σε περίπτωση που μία απόλυση κριθεί δικαστικά παράνομη, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο με αποζημίωση τριών μισθών. Καταργείται κάθε προστατευτική διάταξη απόλυσης των συνδικαλιστών.

    • Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά το ταξικό μίσος απέναντι στα σωματεία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών (ν. Αχτσιόγλου) για τη λήψη απόφασης για απεργία και γίνεται υποχρεωτική η παροχή ηλεκτρονικής ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των σωματείων. Εδώ η υποκρισία τους σπάει κόκκαλα! Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουν τα δοτά και νόθα υπηρεσιακά Συμβούλια στην Εκπαίδευση, με την ψήφο του 5% των εκπαιδευτικών, νοιάζονται τάχα για την αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων!! Ουσιαστικά, επιδιώκουν να κυριαρχήσει η «σιωπή νεκροταφείου» σε κάθε κλάδο, να καταστήσουν «παράνομη» κάθε συλλογική διαδικασία, αφού σε μια σειρά χώρους (υγεία, ενέργεια, μεταφορές, δήμους κ.α.), προβλέπεται στην απεργία να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 1/3 των υπηρεσιών!!!

    • Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει πιο ασφυκτικά υπό τον έλεγχο του κράτους, μέσα από το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Αυτό θα είναι προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες. Το φακέλωμα προχωράει παραπέρα, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων. Δεν ξεχνάμε ότι, το πρώτο πείραμα παρέμβασης στη συνδικαλιστική ζωή και δράση, προσπάθησαν να το επιβάλλουν στον δικό μας κλάδο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιά, την οποία και απορρίψαμε συντριπτικά.

Συνάδελφοι, ως εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά και το βάρβαρο σύστημα. Έχουμε χρέος να αποκαλύψουμε στην νέα γενιά, στους μαθητές των ΕΠΑΛ και των Λυκείων, στην αυριανή βάρδια των εργαζομένων, το εφιαλτικό μέλλον που τους ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία. 

Η κυβέρνηση, αντί να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα, να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο γνωστικό και κοινωνικό πεδίο των μαθητών.

Όλοι στην μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα! 

Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού και εναλλάξ τσακίζουν τα δικαιώματά μας.

Οι δυνατότητες της εποχής μας, η επιστημονική γνώση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγής, μπορούν να εξασφαλίσουν για το λαό καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους ζωής. 

Τώρα είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε:

    • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Μαζικούς–μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. 

    • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους. 

    • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

    • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. 

    • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. 

    • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση.

Συντονίζουμε τα αγωνιστικά μας βήματα με όλα τα σωματεία, με τους γονείς και τους μαθητές

Η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, στον μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Γενική Συνέλευση του κλάδου :

Δευτέρα 31 Μάη, ώρα 7μμ στο 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου για να συζητήσουμε την προετοιμασία της απεργίας.

Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη 

και στην απεργιακή συγκέντρωση 10.30πμ στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ                                   Αργοστόλι 29-5-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...