Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Οι φάλαινες του Ιονίου.

 Μοναδικές εικόνες: Φάλαινες ταΐζουν τα μικρά τους στο Ιόνιο - Βίντεο

Εκπληκτικές εικόνες: Φάλαινες ταΐζουν τα μικρά τους στο Ιόνιο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.05.2021

Μαγικές στιγμές από την ομορφιά της ελληνικής θαλλάσιας φύσης.

Εκπληκτικές εικόνες κατέγραψαν οι κάμερες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ενώ τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ξεδιπλώνονταν στον ορίζοντα για να αναμειχθούν με το γαλάζιο του πελάγους της Μεσογείου, μια αγέλη από δελφίνια, φυσητήρες και ζιφιούς που απολάμβαναν τη βόλτα τους στα νερά του Ιονίου Πελάγους, έκανε την εμφάνισή της, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη σπανιότητα και απαράμιλλη ομορφιά στο τοπίο.
Οι άνθρωποι έτσι του Ινστιτούτου δεν έχασαν την ευκαιρία και απαθανάτισαν τις «μαγικές» αυτές εικόνες.
Οι εναέριες λήψεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των επιστημόνων του Ινστιτούτου στο πλαίσιο προγραμμάτων για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες όσον αφορά στην ανάγκη προστασίας των επιβλητικών αυτών θαλάσσιων ζώων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι εικόνες αυτές καταγράφονται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και οι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» μελετά τους φυσητήρες της Ελληνικής Τάφρου (από την Κεφαλονιά μέχρι την νότια Κρήτη και την Ρόδο) τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ… γνωρίζει τους περισσότερους ξεχωριστά, χάρη στη μέθοδο της φωτοταυτοποίησης.
Ο αρσενικός φυσητήρας, όπως άλλωστε ο θρυλικός Moby Dick, μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα μήκος στους ωκεανούς και τα 15-16 μέτρα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Οι φυσητήρες ωστόσο της Μεσογείου απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο ζουν περίπου μόνο 200. Οι περισσότεροι από αυτούς κολυμπούν κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, η οποία έχει αναγνωριστεί ως περιοχή ΙΜΜΑ (παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη).
Οι φυσητήρες ζουν σε μεγάλες οικογένειες (κοινωνικές ομάδες) και μετακινούνται μαζί με τα παιδιά τους, ενώ η καθημερινή κοινωνική τους ζωή έχει πολλά κοινά με τη δική μας.
Μετά από αρκετές καταδύσεις κατά τις οποίες τρέφονται, οι φυσητήρες συναντιούνται στην επιφάνεια, ώστε να μπορέσουν οι μητέρες να θηλάσουν τα μικρά τους.
Θλίψη πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των φυσητήρων, των ζιφιών και των δελφινιών στα νερά της Ελλάδας μειώνεται σταδιακά, καθώς κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω συγκρούσεων με πλοία, κατάποσης πλαστικών απορριμάτων, χρήσης στρατιωτικών σονάρ, ηχορύπανσης που προκαλείται από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αλλά και εξαιτίας της υπεραλίευσης της τροφής τους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες στην ανοιχτή θάλασσα για να συλλέξουν οι επιστήμονες το πολύτιμο αυτό υλικό κάτω από δύσκολες ή ακόμα και επικίνδυνες συνθήκες.
«Συνειδητά, πάντως, στα στιγμιότυπα επιλέχθηκε να αναδειχθεί η ομορφιά και ο πλούτος των θαλασσών μας, ως μία ανάσα ελπίδας κι αισιοδοξίας, ως η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι πολύτιμο έχει απομείνει στο περιβάλλον μας. Ένας "καμβάς" από τη φύση για εμάς. Ένα δώρο που σίγουρα αξίζει να προστατέψουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να χαρίσουμε τη ζωή στους θαλάσσιους γείτονές μας και η ανταμοιβή τους; Να δίνουν χρώμα στον μάλλον... άδειο καμβά των ανθρώπων», τονίζουν.
https://sputniknews.gr/20210508/monadikes-eikones-falaines-taizoyn-ta-mikra-toys-sto-ionio---vinteo-12683795.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...