Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 H T.E. Kεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη  συμπαράστασή  της στους  δοκιμαζόμενους αγρότες του νομού μας από τις πρόσφατες σοβαρές ζημιές που είχαν στην αμπελουργία, στα ελαιόδεντρα και στα κηπευτικά, από την σφοδρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση, που χτύπησε το μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς το Σάββατο 15/5/2021.

Για άλλη μια φορά, οι αγρότες της Κεφαλονιάς (κυρίως στο κεντρικό και νότιο μέρος της), βιώνουν μια ολοκληρωτική καταστροφή στην φετινή παραγωγή (ακόμη και σε νέα φυτώρια), κυρίως στα αμπέλια και τις ελιές. 

Κλιμάκια της  T.E. Kεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, αποκομίζοντας τις αποκαρδιωτικές εικόνες αυτής της ολοκληρωτικής καταστροφής στην ζώνη της ρομπόλας, στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής της, καθώς  και στην νότια Παλική. Την ίδια ώρα  είναι αναποζημίωτες  και χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τον Ιανό, μιας και δεν υπάρχει η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση .

Είναι προφανές και με αφορμή και την νέα καταστροφή, ότι η προτεραιότητα που δίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΟΚ, αλλά και η τοπική διοίκηση στην επιδότηση και την ενίσχυση του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την απόδοση των αναγκαίων και επιβεβλημένων αποζημιώσεων στους αγρότες, καθώς και την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αγροτικών υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας, που εκκρεμούν στο νομό μας εδώ και πολύ καιρό τώρα. Επιπλέον ο ΕΛΓΑ που χαρατσώνει διαχρονικά αγρότες και κτηνοτρόφους με πολύ υψηλά ασφάλιστρα δεν τους αποζημιώνει. Τόσο κεντρικά η Ε.Ε. όσο και ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) λόγω των περιορισμών και ορίων που θέτουν, επιφέρουν διαχρονικά τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληγέντων παραγωγών χαρακτηρίζοντάς τες χαμηλού μεγέθους κ.α. Όλα τα παραπάνω αλλά και οι μεθοδεύσεις στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ 2021-2027, κάνουν το όποιο  “ενδιαφέρον” τους και για την συγκεκριμένη καταστροφή, προσχηματικό και κοροϊδία.

H T. E. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση την ΠΙΝ και τους εμπλεκόμενους Δήμους , να πάρουν αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση μέτρα για την νέα καταστροφή όπως :   

          • Άμεση καταγραφή στις ζημιές και αποζημίωση 100% στους πληγέντες αμπελοπαραγωγούς  και ελαιοπαραγωγούς που έχασαν ολοκληρωτικά ή μέρος της παραγωγής τους.

    • Να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης της κεντρικής-κρατικής και δημοτικής φορολογίας (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κατάργηση πλειστηριασμών και όλων των απαράδεκτων τοκοχρεολυσίων, κλπ) για τους αγρότες που επλήγησαν. Να παγώσουν οι οφειλές τους προς τις τράπεζες – εφορία, δήμους. 

    • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κρατική ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...