Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήσει με”

 Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήσει με”

Κατά Λουκά (ΚΒ.61)

Κατά Ματθαίο (ΚΣΤ.34)

Την Κυριακή 16 Μαΐου ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη της κας Σοφίας Σακοράφα Α/Προέδρου της βουλής, Προέδρου του ΣΕΓΑΣ και βουλευτή του ΜεΡΑ25, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Ηρθε στο νησί με την ιδιότητα της προέδρου του ΣΕΓΑΣ για να παρευρεθεί στα “ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ” που διεξήχθηκαν στο στάδιο του Αργοστολίου.

Είναι γνωστές όμως οι πολιτικές ευαισθησίες της γι αυτό συνομίλησε με τους φορείς του νησιού για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κ. Σαράντος Θεοδωρόπουλος ο επίσημος συνεργάτης της ανάρτησε στο face book ότι την Παρασκευή 14 Μαΐου ήρθαν σε φιλική συνάντηση σε πολύ φιλόξενο περιβάλλον με την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλλονιάς ενάντια στα Αιολικά πάρκα.

Είναι λογικό να αναρωτηθούμε πως έγινε αυτή η συνάντηση και για ποιό σκοπό. Ποιός δηλαδή οργάνωσε αυτή την συνάντηση.

Στην πολιτική και μάλιστα στην “πολιτική από τα κάτω” βασικό χαρακτηριστικό είναι να μπορεί ο φορέας που την ασκεί (εδώ έχουμε την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων) να μπορεί να δημιουργεί συμμαχίες ώστε μέσω αυτών να κοινοποιήσει τα προβλήματα καθώς και κάθε φορά να μπορεί να εκτιμά ποιό είναι το σημαίνον και ποιό το σημαινόμενο.

Φυσικά για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη προγραμματική δέσμευση δηλαδή ποιοί είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε, αλλιώς η “πολιτική” δραστηριότητά μας παραμένει στο επίπεδο της πρόθεσης που οδηγεί στην ανασφάλεια του “αυθόρμητου”.

Τότε ο καθένας ανάλογα που βρίσκεται μπορεί να “λέει ότι θέλει”.

Όταν συμβεί αυτό, τότε το φταίξιμο θα το χρεωθεί αυτός που είχε το σθένος να δουλέψει πολιτικά και όχι ευκαιριακά κατά το δοκούν.

Όλον αυτό τον καιρό που οι κάτοικοι του Δήμου Σάμης αγωνιούν και κινητοποιούνται, κανείς δεν ρώτησε κανέναν από ποιό κόμμα είναι.

Άνθρωποι απλοί μαζί με στελέχη κομμάτων και δημοκράτες προσπαθούν για το καλό του τόπου, αγωνιούν εξεγείρονται και παλεύουν.

Εκεί ήταν το ΚΚΕ, Δημοκράτες, κάποιοι ΣΥΡΙΖαίοι κάποιοι αριστεριστές, κάποιοι αναρχικοί και πάει λέγοντας...

Ήταν εκεί στις 21/10/2020 όταν αποχώρησαν οι Α/Δήμαρχοι από το έκτακτο Δ.Σ. του Δήμου Σάμης, όπως ήταν και στο πλοίο μέχρι την απομάκρυνσή του.

Τώρα ξαφνικά μας ενοχλεί ότι η κα Σακοράφα είναι βουλευτής του ΜεΡΑ25 και άρα κάποιοι στα πλαίσια της “ιδεολογικής καθαρότητας”, φοβούνται ότι αυτή η έκθεση είναι απαράδεκτη...

Δηλαδή το βασικό θέμα των συμμαχιών προκειμένου να γίνει κάτι καλό στον τόπο διεμβολίζεται από την αντίδραση των “ιδεολογικά καθαρών” τώρα, όχι τόσο καιρό πρίν, απλά τώρα.

Θυμίζω επίσης την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων την Παρασκευή 16/4/2021 στο θέμα αριθμ. 9 ημερήσιας διάταξης με τίτλο: “Master plan Πυλάρου οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών και η μελέτη ΕΚΠΑ” εισηγήτρια ήταν η επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων” κα Μπαλού Αλεξάνδρα.

Ποιός λοιπόν θέλει να μονοπωλεί τα προβλήματα που απασχολούν;

Δεν πρέπει οι θεσμοί να ενημερώνονται και να πιέζονται;

Δεν πρέπει οι βουλευτές που εκπροσωπούν τους πολίτες να έχουν πάρει θέση;

Από πότε οι συμμαχίες είναι προβληματικές όταν προωθούν και παρωθούν την κοινή γνώμη με σκοπό την πίεση στην ανάλγητη εξουσία;

Τώρα θα μπορούσε να πεί κάποιος, “ωραία όλα αυτά αλλά είναι δικαίωμά μου να μην θέλω κόμματα...”

Το σύνθημα αυτό είναι γνωστό στην πολιτική ζωή.

Το θυμόμαστε στις πλατείες στα πανό “όλοι είναι ίδιοι”, στις αναλύσεις ότι οι βουλευτές- λαμόγια τα βρίσκουν, τα έχουν πεί πριν όμως από τους “αυθόρμητους” οι φασίστες. Θυμηθείτε τον Μουσολίνι “έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα” και έχουν από την μεριά τους “δίκιο”. Η πολιτική δεν πρέπει να απασχολεί, πρέπει, κατά Γκέμπελς, ο Λαός να απέχει να μην ασχολείται, που σημαίνει ότι καθίσταται ανίκανος να κρίνει...

Τα κόμματα υπάρχουν καλώς ή κακώς εκπροσωπόντας συμφέροντα, είναι καλό λοιπόν να ξέρουμε τι λέμε όταν υπάρχουν ακόμα πληγές στην περιοχή μας.

Όλους τους χρειαζόμαστε και ανάλογα από την δράση τους ή την στάση τους στο κοινωνικό πρόβλημα κρίνονται.

Αν λοιπόν κάποιος αναρωτιέται για το αυτονόητο της συνάντησης με την βουλευτή κα Σακοράφα τότε απλά δεν βλέπει το σημαίνον, και του δίνεται η ευκαιρία να “πάει σπίτι του” γιατί ίσως να μην συμφωνεί με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κίνησης ή αν αυτές δεν υπάρχουν, τότε δεν θέλει να βάλει πλάτη ώστε να δημιουργηθεί κάτι άλλο...

Το πρόβλημα είναι εκεί, οι ανεμογεννήτριες φαίνονται, τις βλέπουμε, τις συνέπειες όλοι λίγο πολύ τις γνωρίζουμε, τα “μαγειρέματα” τα ζούμε, άντε λοιπόν μαχητές της ιδεολογικής καθαρότητας να ενεργήσετε, κάντε αυτό που προστάζει η ιδεολογία σας, όμως μην ρίχνετε λάσπη εκεί που δεν πρέπει.

Αυτός ή αυτοί που θέλησαν να συναντήσουν έναν πολιτικό δεν ευθύνονται γιατί προσπαθούν, ευθύνονται μόνο για το τι θέλουν να κάνουν, με ποιούς και για ποιό σκοπό...

Όλους μας δεσμεύει η πράξη... Το πρόβλημα είναι εκεί, δείξτε τι θέλετε, παλέψτε...

Ούτως ή άλλως το ζήτημα πρωτοπορίας και μάζας ή συνειδητού και αυθορμήτου είναι αυτό που καθορίζει την ζωή ενός κινήματος.

Θυμίζω λοιπόν δανειζόμενος από την κομμουνιστική παράδοση το πολιτικό έργο του Λένιν “Τι είναι οι φίλοι του λαού και πως πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες” αναφέρει ότι: “πάνω στον τάφο του δολοφονημένου γερμανού κομμουνιστή Λήμπκνεχτ είναι γραμμένα τα λόγια “studieren, propagadieren, organisieren” δηλαδή να μελετάμε, να προπαγανδίζουμε, να οργανώνουμε, που συμπυκνώνουν και τον τρόπο δράσης των συνειδητών κομμουνιστών.

Όταν λοιπόν κάποιοι προπαγανδίζουν για το γενικό καλό τότε αυτοί που απλά “δείχνουν” καλό είναι ή να κάνουν κάτι ανάλογα με το πιστεύω τους ή να σωπάσουν, γιατί αυτός ο δρόμος δεν είναι για όλους...

Γι αυτούς που γνωρίζουν, αυθόρμητη κίνηση δεν υπάρχει μιας και ο καθένας μας κουβαλά μέσα του το στίγμα της προηγούμενης εμπειρίας π.χ. οι αγροτικές εξεγέρσεις στο μεσαίωνα ενάντια στη δουλοπαροικία και τους φεουδάρχες όχι μόνο κουβαλούσαν πάνω τους το στίγμα των εξεγέρσεων του τέλους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά έγιναν τα πρότυπα αναλόγων εξεγέρσεων στον 17ο - 19ο αιώνα.

Θα μπορούσα να επικαλεστώ τον Ντουρούτι, τον Μαλατέστα που κάθε άλλο παρά αυθόρμητα έπραξαν, όπως και από άλλους χώρους διανοητές. Όμως αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν πρέπει ο κάθε αγώνας να γίνει ένας αγώνας για το όφελος.

Δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο αλλά το δάσος.

Τα προβλήματα στο νησί δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες είναι πολλά και ποικίλα άρα πρέπει να σταθούμε στις προσπάθειες ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την ιδιοτέλεια ούτε με την ιδεολογική καθαρότητα.

Πολλοί για να δικαιολογήσουν την κενότητά τους θα πάρουν κάθε φορά και από ένα “λεωφορείο” ώστε κάποιο να τους οδηγήσει σπίτι τους.

Κάποιοι άλλοι θα δανειστούν από την ψυχιατρική τον διχασμό της προσωπικότητας, που οδηγεί στον διχασμό των ρόλων, δηλαδή άλλα κάνω σαν θεσμικός παράγοντας και άλλα σαν πολίτης. Κάποιοι άλλοι θα μείνουν για να δώσουν την μάχη... όλοι χωρούν και αυτοί που θα μείνουν θα καθορίσουν και την νίκη... 

Για το τέλος άφησα μια αναφορά που κανείς θα βρεί πολλά κοινά με τους ναρότνικους της προεπαναστατικής Ρωσίας, με τον Νετσάγιεφ, τον Μαλατέστα, τον Κροπότκιν, τον Λένιν.

Αναφέρονται λοιπόν τα εξής:

“Για να γίνει σοσιαλδημοκράτης ένας εργάτης, πρέπει να έχει σαφή εικόνα της οικονομικής φύσης και της κοινωνικοπολιτικής φυσιογνωμίας του τσιφλικά και του παπά, του ανώτερου αξιωματούχου και του αγρότη, του φοιτητή και του αλήτη, να ξέρει τις δυνατές και τις αδύνατες πλευρές τους, πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει τις συνηθισμένες φράσεις και τα κάθε λογής σοφίσματα, με τα οποία κάθε τάξη και κάθε στρώμα συγκαλύπτουν τις εγωιστικές επιδιώξεις τους και τον αληθινό “εσωτερικό” τους “κόσμο”, να ξέρει να διακρίνει τι συμφέροντα αντανακλούν ορισμένοι θεσμοί και νόμοι και πως ακριβώς τα αντανακλούν. Αυτήν όμως την “σαφή εικόνα” δεν μπορεί να την έχεις από κανένα βιβλίο: αυτή μπορούν να στη δώσουν μόνο οι ζωντανές εικόνες και οι αποκαλύψεις που γίνονται με βάση τα ζωντανά ακόμη ίχνη αυτού που συμβαίνει γύρω μας στη δοσμένη χρονική στιγμή, για το οποίο μιλά ο καθένας με τον τρόπο του ή τουλάχιστον το ψιθυρίζει ο καθένας, πράγμα που εκφράζεται στα τάδε γεγονότα, στους τάδε αριθμούς, στις τάδε δικαστικές αποφάσεις κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Οι ολόπλευρες αυτές πολιτικές αποκαλύψεις αποτελούν αναγκαίο και βασικό όρο για την καλλιέργεια της επαναστατικής δραστηριότητας των μάγων”. (Λένιν “Τι να κάνουμε”).

Πρέπει κάτι να κάνουμε...

Σύντροφοι κρατάτε γερά...                                                                              19/5/2021

                                                                           Αλήστου Μνήμης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...