Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατής ο λαός της Κεφαλονιάς

 ΤOMEAKH ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατής ο λαός της Κεφαλονιάς, βιώνει τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές από τον πύρινο εφιάλτη, παρακολουθεί την καταστροφή περιουσιών και ζωικού κεφαλαίου, μετράει τα αποκαΐδια δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και καλλιεργημένων εκτάσεων.


Το ίδιο το μέγεθος της καταστροφής, (έγιναν στάχτη πάνω από 10χιλ στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εκκενώθηκαν Καπανδρίτι και Ξενόπουλο, κάηκαν εκατοντάδες ζώα κ.α.), του κινδύνου να χαθούν ζωές, σπίτια αλλά και ο Δρυμός του Αίνου, αποδεικνύουν από μόνα τους, ότι κανένα ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης δεν υπήρξε.


Παρότι η περιοχή έχει στοχοποιηθεί από συμφέροντα που την καίνε περιοδικά και ενώ έχουν περάσει ήδη οι δύο πρώτοι μήνες της φετινής αντιπυρικής περιόδου , κράτος και τοπική διοίκηση (Περιφέρεια Ι.Νήσων και Δήμος Αργοστολίου) δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται τραγικά ότι η ανάγκη της αντιπυρικής προστασίας του λαού δεν αποτελεί γι αυτούς προτεραιότητα και επιλέξιμη δαπάνη.


Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι σημερινές τοπικές αρχές, όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ποικιλότροπη επιδότηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θεωρούν περιττά τα «έξοδα» για ουσιαστικά μέσα αντιπυρικής προστασίας, αφού δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη. Διαχωρίζοντας την πρόληψη από την κατάσβεση δίνουν το κύριο βάρος στην καταστολή από αέρος (με μεγάλο κόστος), καθώς και στις μεταφερόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης του απαραίτητου μόνιμο προσωπικού, που με έναν ανεπαρκή και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, δίνει την μάχη. Παράλληλα, δεν πήραν και δεν παίρνουν μέτρα για πρόληψη (κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων, υδροδοτικών δικτύων, υδατοδεξαμενών, κάνοντας τις απαραίτητες αποψιλώσεις, καθαρισμούς και διανοίξεις αγροτικών δρόμων κ.α.)


Ταυτόχρονα με τα παραπάνω η πολιτική που ακολουθούν, της εμπορευματοποίησης της δασικής γης και της κερδοφορίας από την εκμετάλλευση των δασών και όλων των φυσικών πόρων, είτε ως πρώτη ύλη (νταμάρια), είτε και ως γη για κερδοφόρες επενδύσεις στον τουρισμό, την αναψυχή, την Ενέργεια ( αιολικά πάρκα), την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνουν τις συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και σμπαραλιάζουν τις αποπροσανατολιστικές δηλώσεις των διαφόρων τοπικών και περιφερειακών παραγόντων τους για τις αιτίες της επαναλαμβανόμενης αυτής καταστροφής.


Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία των πυροσβεστών θεωρεί ότι αυτή δεν φτάνει από μόνη της για να αντιμετωπιστεί γενικότερα το πρόβλημα. Καλεί την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να πάρουν άμεσα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών και τους πληγέντων.


Να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Πάγωμα των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν, επιδότηση για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τις υποδομές τους, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες κ.α.

Να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων και ιδιαίτερα για την προστασία του Δρυμού του Αίνου.

Να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική με μόνιμες και σταθερές σχέσεις στην Υπηρεσία. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή (οχήματα, ατομικά μέσα προστασίας πυροσβεστών).

 6/7/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...