Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Εθελοντική εργασία για να βγουν οι συντάξεις στον ΕΦΚΑ, προτείνει σύλλογος πτυχιούχων...

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Φωτ. Αρχείου

Επιμένει ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων να προωθεί την πρότασή του στο υπουργείο εργασίας και στον e-ΕΦΚΑ για αξιοποίηση των 500 ατόμων- μελών του, που κατά το παρελθόν εργάστηκαν για μια διετία στον ΕΦΚΑ, μέσω σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ,  ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ, ΝΕΟΦΙΛΕΥΛΕΘΕΡΗΣ ΚΟΠΗΣ  ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων με επιστολή του απευθύνεται προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και θίγει -και σωστά- το ζήτημα της ανεργίας των νέων και της φυγής τους στο εξωτερικό, καθώς και τις κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος που δημιουργεί η μη απονομή των συντάξεων.

Υπογραμμίζει και σωστά πως «η καθυστέρηση των συντάξεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποστελέχωση του e-ΕΦΚΑ καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί  για να βγάλει όλες αυτές τις συντάξεις»

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου, όμως, κάνοντας σωστές διαπιστώσεις κατά την γνώμη μας για το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, καταθέτουν μία πρόταση προς τον υπουργό που είναι προβληματική και αντιδραστική για τα εργασιακά δικαιώματα: «... να αξιοποιήσετε τους 500 άρτια καταρτισμένους επιστήμονες που εργαστήκαμε για έναν χρόνο στον φορέα, διευκολύναμε το διοικητικό σύστημα  και συμβάλαμε στην ψηφιοποίηση και στην απονομή των συντάξεων, μειώνοντας τις  συντάξεις κατά 30%, ώστε να ξαναδώσουμε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια  στους ανθρώπους που μας έφεραν στον κόσμο, που μόχθησαν, δούλεψαν  και πάλεψαν όλη τους τη ζωή».

«Σας ζητούμε κ. Υπουργέ» συνεχίζει ο Σύλλογος «να δείτε με συμπάθεια την πρότασή μας, γιατί είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσετε τόσο την ανεργία των νέων επιστημόνων όσο και την καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων. Μέσα από την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια».

Πρόταση εντελώς αρνητική,  νεοφιλελεύθερης κοπής και  κατεύθυνσης

Στην επιστολή του συλλόγου δεν γίνεται καθόλου λόγος και κριτική γιατί απολύθηκαν -μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων- νέοι εργαζόμενοι επιστήμονες από τον e-ΕΦΚΑ, έχοντας αποκτήσει ήδη εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο, και δεν θέτουν ζήτημα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού  σε έναν οργανισμό που έχει πλέον αποψιλωθεί από προσωπικό. Προτείνει αντίθετα να παρέχουν τα μέλη του υπηρεσίες -να εργαστούν εθελοντικά- δηλαδή, να παρέχουν δωρεάν απλήρωτη εργασία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων που προτείνει την εθελοντική εργασία, τα μέλη του έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι,  επί μία διετία στον ΕΦΚΑ στον τομέα των συντάξεων.

Αυτή η πρόταση όσο και αν κάποιοι μπορεί την εκλαμβάνουν ως θετική, είναι εντελώς αρνητική, νεοφιλελεύθερης κοπής και κατεύθυνσης. Μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για  να προχωρήσει  σε ακόμα ποιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχομένους στην εργασία, να θεσμοθετηθεί η εθελοντική υπηρεσία -απλήρωτη εργασία-, ως προϋπόθεση για την πρόσληψη στο δημόσιο, μέσω μοριοδότησης του εθελοντισμού κ.λπ..

Ο εθελοντισμός μπορεί να υπάρχει, να παρέχεται επικουρικά, ως στάση αλληλεγγύης, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά την εργασία και εντέλει να μετατρέπεται σε  παροχή απλήρωτης εργασίας.  

Καθήκον της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους και  όρους ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις σταθερής εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για τους εργαζομένους.

Εάν υπάρξει πολιτική κυβερνητική βούληση μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων και προχωρήσει άμεσα η έκδοση και απονομή των συντάξεων.

Μέσα από τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αναγκαία τεχνολογική αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος, την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των φορέων που συγχωνευτήκαν στον eΕΦΚΑ μπορεί να υπάρξει μια υγιείς επανεκκίνηση του οργανισμού και να διορθωθεί  συνολικά η λειτουργία του και να ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Ο κάθε ασφαλισμένος έχει δικαίωμα στην άμεση έκδοση και καταβολή της  σύνταξής του, αφού για αυτή κατέβαλε τα  χρήματα του σε εισφορές. Δεν έχει το δικαίωμα η πολιτεία να μην του καταβάλει άμεσα την σύνταξη, να την καθυστερεί  δυο, τρία ή περισσότερα χρόνια και να μην του καταβάλει τα αναδρομικά της σύνταξης έντοκα

Οι επιλογές που επέλεξε μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας με επικεφαλής τον κ. Χατζηδάκη, όπως η  ανάθεση, πιστοποίηση σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές δεν θα λύσουν το πρόβλημα. 

Το Δεκέμβριο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "ΗΛΙΟΣ" οι συνταξιούχοι ήταν 2.462.229 άτομα. Ένα χρόνο πριν ήταν 2.481.423 δικαιούχοι.

Μπορεί ο e-ΕΦΚΑ να ισχυρίζεται ότι εκκαθαριστήκαν 201.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης περίπου, μέχρι το ενδεκάμηνο του 2021, το ίδιο όμως διάστημα κατατέθηκαν191.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Άρα συνεχίζεται η καθυστέρηση στην έκδοση-απονομή των συνάξεων και η ταλαιπωρία καλά κρατεί.

Η λύση δεν βρίσκεται στην απαράδεκτη και εκ του πονηρού, πρόταση του εν λόγω συλλόγου, για εθελοντική-απλήρωτη  εργασία, αλλά σε όλα αυτά που προαναφέραμε.

Πηγή: Asfalistiko.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αλήθειες και ψέματα για την έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

* Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων  εδρεύει στην Κομοτηνή του Ν. Ροδόπης, αποτελείται από πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων όλης της Ελλάδας.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...