Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Οι καλοί, οι κακοί (δημοτικοί υπάλληλοι) και μια ασχήμια

Το αλήστου μνήμης μνημονιακό αφήγημα των κακών δημοσίων, επομένως και δημοτικών υπαλλήλων, φαίνεται πως επανέρχεται στην νέα δια/παρά/μετά δημοτική Αρχή Σάμης. Και πέραν των άλλων, με την εφαρμογή του υποχρεωτικού συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής παρουσίας των υπαλλήλων, ένα σύστημα που έρχεται να εφαρμοστεί με πολύ πρόσφατη απόφαση του δημάρχου Σάμης κατά απόλυτη προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή δηλαδή που κανένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής δεν έχει εφαρμοστεί τόσο για τα έσοδα και τις προσόδους του δήμου, όσο και για την επισκεψιμότητα και τα εισιτήρια των διάσημων σπηλαίων της περιοχής (γιατί άραγε;).

Όσο και αν η μνήμη πολλές φορές είναι κοντή και επιλεκτική, οι τοπικές κοινωνίες της περιοχής δεν ξεχνούν, παρά τα όσα ακούγονται και ακόμη χειρότερα τα όσα εφαρμόζονται κατ' εντολή Βορίδη, εκείνους κι εκείνες, τους δημοτικούς υπαλλήλους του νέου δήμου Σάμης, που κράτησαν όρθιο το δήμο δυο χρόνια τώρα και μάλιστα συχνά σε συνθήκες εργασιακής υπερ-φόρτωσης. Ελάχιστοι υπάλληλοι με πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς τις περισσότερες φορές τα απαραίτητα εφόδια και ένα ικανοποιητικό για την εργασία τους περιβάλλον, για μεγάλο διάστημα μάλιστα και χωρίς πολιτικό προϊστάμενο, αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο σύμβουλο. Και χωρίς μέχρι και σήμερα, ακόμη και μετά την νέα προκήρυξη μονίμων υπαλλήλων στους ΟΤΑ να προβλέπεται πρόσληψη έστω ενός ελαχίστου λειτουργικά αριθμού υπαλλήλων για τον δήμο μας, ούτε φυσικά να έχει εκδοθεί από την νέα δια/μετά/παρά δημοτική Αρχή κάποια αντίστοιχη “ηλεκτρονική καταγραφή απουσιών της κεντρικής εξουσίας”. Πέρα από τις φωτογραφήσεις φυσικά!

Διερωτόμαστε λοιπόν, φταίνε πράγματι οι υπάλληλοι;

Φταίνε οι “κακοί” υπάλληλοι του δήμου Σάμης για τα δυο αυτά χρόνια των γνωστών προβλημάτων; Φταίνε που εγκαταλείφθηκαν, πετάχτηκαν ουσιαστικά στα σκουπίδια, προεκλογικά προγράμματα; Φταίνε για την έλλειψη οράματος στην πολιτική διαχείριση του νέου δήμου μας; Φταίνε για την νέα "σούπα", αρκετών παλαιών υλικών, της νέας δια/μετά/παρά δημοτικής Αρχής; Φταίνε για το δόγμα “ευχαριστούμε τον βουλευτή, ευχαριστούμε την κυβέρνηση”, μια κυβέρνηση όμως που άφησε τον δήμο στο έλεος της τύχης ή έστω των επικοινωνιακών φωτογραφιών; Φταίνε για την υποστελέχωση και τις 0+0 μόνιμες προσλήψεις; Φταίνε γιατί δεν προχώρησαν οι διαγωνισμοί εκμίσθωσης τουριστικών δημοτικών ακινήτων που παραμένουν “αορίστου χρόνου” στα χέρια των ίδιων και των ίδιων; Φταίνε;

Προφανώς κανείς και καμιά δεν αρνείται την τεχνολογική πρόοδο και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία στην διοίκηση ενός δήμου. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια εργαλεία και για τα έσοδα και για τα μισθώματα και τις εισπράξεις ενός δήμου. Δυστυχώς εμείς ξεκινήσαμε από τους υπαλλήλους. Εμείς οι “καλοί”, για τους “κακούς” και τους “άσχημους” υπαλλήλους. Κι αυτό για εμάς,  είναι πολιτική αλλά και θεσμική ασχήμια.

                                                                               


H Συντακτική Ομάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...