Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

<<Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ χαιρετίζει το δίκαιο και δυναμικό αγώνα που έχουν ξεδιπλώσει το τελευταίο διάστημα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες του νησιού μας...

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ χαιρετίζει το δίκαιο και δυναμικό αγώνα που έχουν ξεδιπλώσει το τελευταίο διάστημα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες του νησιού μας, όπως και σε όλη τη χώρα με μπλόκα και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά τους. 

Ο αγώνας των αγροτών δεν είναι αγώνας μόνο δικής τους επιβίωσης, αλλά και επιβίωσης συνολικά του λαού, αφού είναι αυτοί  που παράγουν όλα τα προϊόντα που καταναλώνουν οι ελληνικές οικογένειες και πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να τα παράγουν, έχοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

 Σήμερα το εισόδημά τους, το εξανεμίζει, το υψηλό κόστος παραγωγής με το ακριβό πετρέλαιο, οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος  με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα αγροτικά μέσα και εφόδια κ.α. Ταυτόχρονα όμως, ο ανταγωνισμός για το κέρδος εντός της ΚΑΠ και της ΕΕ, οδηγεί στη συγκεντροποίηση της παραγωγής, της γης και στο διαχρονικό ξεκλήρισμα των πιο αδύναμων οικονομικά αγροτοκτηνοτρόφων. Οι διάφοροι  μεσάζοντες, μεταποιητές,  βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα, με κριτήριο το κέρδος τους, ενώ κάποιες φορές, «αρπάζουν» κυριολεκτικά την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Επιπλέον, όπως έδειξαν οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές στο νομό μας (σεισμοί, «Ιανός», «Μπάλος», υδροστρόβιλοι),  οι αγρότες του νομού μας, παραμένουν απροστάτευτοι, λόγω ανυπαρξίας σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών, απουσίας ουσιαστικής αντιπλημμυρικής υποδομής και χρηματοδότησης για τα απαιτούμενα έργα, καθώς και ολοκληρωμένου σχεδίου και έργων αντιπυρικής προστασίας, εγκατάλειψη και καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας. Στα παραπάνω προβλήματα προσθέτονται και η μη αποζημίωση του συνόλου των καταστροφών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το αναγνωρίζει και δεν το αποζημιώνει, καθώς και ότι, τα όποια ψίχουλα αποζημιώσεων δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και όχι σε όλους .

Στα παραπάνω ασφυκτικά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έχουν γυρίσει την πλάτη, αλλά συμπληρώνοντας η μία την άλλη τα επιδείνωσαν  διαχρονικά. Έχουν για πυξίδα τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των διαφόρων «παραγόντων της αγοράς» που τους επιδοτούν με παχυλά προνόμια (νέος αναπτυξιακός νόμος), απαλλαγές και ζεστό κρατικό χρήμα για τις «πράσινες» επενδύσεις τους, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στα άλλα αγαθά. 

Στον αντίποδα το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα της αγροτιάς, για να νικήσουν τα μπλόκα και οι διεκδικήσεις τους. Η εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος  απέδειξε ότι καμιά ελπίδα δεν υπάρχει στην αναμονή για «λύσεις από τα πάνω», αλλά και μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές. Υπάρχει ελπίδα στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, την αντίσταση και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των μπλόκων και της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, την κοινή δράση των αγροτών – εργατοϋπαλλήλων και με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Συνολικότερα υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας! Συμπαράταξη με το ΚΚΕ και να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του. Η μοναδική ουσιαστική και ολοκληρωμένη απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων είναι μια οικονομία και μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων, με τους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν κουμάντο, να έχουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία. Ο σοσιαλισμός είναι η διέξοδος και για τον βιοπαλαιστή αγρότη.

Αργοστόλι    20/2/2022

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...