Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Πώς η Ελλάδα αφήνει απροστάτευτα τα θύματα έμφυλης βίας


Στις 8 Μαρτίου το Reporters United δημοσίευσε ρεπορτάζ της Μύριαμ Πατρού για το πώς η Ελλάδα αφήνει απροστάτευτα τα θύματα έμφυλης βίας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η χώρα πρέπει να έχει «επαρκή αριθμό» ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες, ενώ η Επεξηγηματική Έκθεση της Σύμβασης, η οποία εξειδικεύει με λεπτομέρειες τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων χωρών, συνιστά μία κλίνη ανά 10.000 κατοίκους.


Αν και αυτή η σύσταση βασίζεται στην ειδική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η Ελλάδα διαθέτει πολύ λιγότερες κλίνες. Πράγματι, με βάση τις παραπάνω προβλέψεις η χώρα θα έπρεπε να έχει πάνω από 1.000 κλίνες σε ειδικούς ξενώνες. Ωστόσο, ο αριθμός τους σήμερα μόλις που ξεπερνά τα 400 κρεβάτια. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ουρές αναμονής για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών σε ξενώνες στην Αθήνα. 

 

Αντιδρώντας στο ρεπορτάζ του Reporters United, η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα μίλησε για «ψευδή δημοσιεύματα» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης βίας. 

 

Ωστόσο, το νέο μας ρεπορτάζ δείχνει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Όχι, η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα για ξενώνες κακοποιημένων γυναικών

Διαβάστε εδώ το αρχικό μας δημοσίευμα:
της Μύριαμ Πατρού
Το Reporters United είναι ένα δίκτυο ρεπόρτερμε σκοπό την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας,τη συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφους,και τη δημοσίευση ρεπορτάζ που δεν χωράνε αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...