Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΛΑ.ΣΥ.: ΘΕΜΑΤΑ & ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ Π.Σ. 14-15.05.2022 ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Τις διαμαρτυρίες τους για την επικινδυνότητα της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Αναπαύσεως, στην Π. Ε. Λευκάδας εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχει σχεδιασμός παρεμβάσεων από την Π.Ι.Ν. για την ασφάλεια και την προστασία των διερχομένων;

Με την συγκεκριμένη Επερώτηση μεταφέρουμε την αγωνία πολλών κατοίκων της Λευκάδας, για την οδό Αναπαύσεως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την διέλευσή τους, με οχήματα ή πεζή. Έχει συγκεντρωθεί πλήθος υπογραφών από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που είναι συχνοί χρήστες του δρόμου.

Η οδός Αναπαύσεως, ο Επαρχιακός δρόμος που διέρχεται μπροστά από το Νεκροταφείο της πόλης της Λευκάδας, και συνδέει την πόλη της Λευκάδας με την Τοπική Κοινότητα Απόλπαινας και με την δυτική πλευρά του νησιού από την οδό Καποδιστρίου μέχρι και το ύψος του νεκροταφείου, στον κόμβο σύνδεσης με την οδό Φιλοσόφων παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρήση του από οχήματα, όντας διπλής κατεύθυνσης, και από πεζούς.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετεί πολύ μεγάλο συγκοινωνιακό φόρτο αφού συνδέει την πόλη της Λευκάδας με τις παραλίες της δυτικής πλευράς του νησιού (Αγ. Νικήτας, Κάθισμα, Καλαμίτσι κλπ), μέχρι και το Πόρτο Κατσίκι.

Το πλάτος του δρόμου είναι ιδιαίτερα μικρό και καθιστά αδύνατη τη διέλευση δυο οχημάτων και ενός πεζού, ενώ με δυσκολία διέρχονται δύο οχήματα. Επίσης, λείπει ο ηλεκτροφωτισμός με αποτέλεσμα οι πεζοί να μην διακρίνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Αποτελεί το δρόμο με τη μεγαλύτερη κίνηση πεζών και οχημάτων που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν έχει πεζοδρόμια. Ο κόμβος στο ύψος του νεκροταφείου δέχεται όλον αυτόν το συγκοινωνιακό φόρτο με αποτέλεσμα τα πάρα πολλά ατυχήματα (ίσως το πρώτο σημείο σε ατυχήματα σε όλο το νησί). Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή σεζόν, παρατηρούνται ατυχήματα σε εβδομαδιαία βάση.

Γνωρίζουμε ότι με τον δαιδαλώδη σχεδιασμό του «επιτελικού» κατά τα άλλα κράτους θα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με το Δήμο Λευκάδας σε τμήματα του συγκεκριμένου επαρχιακού δρόμου (πχ απαλλοτριώσεις, πεζοδρόμια κ.λ.π.) που πρέπει να διευκρινιστούν. Όμως, όπως έχει αποδείξει η πράξη, εφόσον υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση επίλυσης σημαντικών προβλημάτων μπορεί να ξεπεραστούν τέτοια ζητήματα με συνεννόηση των αρμόδιων φορέων. Άλλωστε δεν μπορεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών να θυσιάζεται με το πρόσχημα των «αρμοδιοτήτων»

Ο δρόμος αυτός βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης της Λευκάδας και ήδη πολλές ιδιοκτησίες έχουν παραχωρήσει άτυπα την προβλεπόμενη από το σχέδιο πόλης έκταση.


Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:


Υπάρχει σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προβλημάτων οδικής ασφάλειας, σε συνεννόηση με το Δήμο Λευκάδας;


09.05.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους 


https://lsionionnison.com/


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Ποιά συγκεκριμένα έργα για τις αθλητικές υποδομές και την στήριξη του κλασικού αθλητισμού, απορρέουν από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Π.Ι.Ν. και τον ΣΕΓΑΣ;


Πρόσφατα, στις 14.04.2022, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον ΣΕΓΑΣ για κοινές αναπτυξιακές δράσεις στον αθλητισμό, στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα: «…Κοινή επιδίωξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του ΣΕΓΑΣ είναι η αναβάθμιση του αθλητισμού και των πολιτισμικών αρχών τους, σε τοπικό επίπεδο…» και  «…η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο…».

Όπως είναι γνωστό, η ευθύνη του ΣΕΓΑΣ είναι να προσφέρει, τεχνογνωσία σε επιστημονικά ή τεχνικά θέματα που αφορούν στον αθλητισμό, επιστημονική υποστήριξη με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των αθλητικών διοργανώσεων, δωρεάν σεμινάρια ή ενημερωτικές ημερίδες κ. α, με κύριο προσανατολισμό την ενίσχυση του υψηλού αθλητισμού. Για να υπηρετηθούν όμως αυτοί οι στόχοι και το μνημόνιο συνεργασίας, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

    1. Αθλητικές υποδομές(Σύγχρονα προπονητικά γήπεδα, ενίοτε και γήπεδα Διεθνών Προδιαγραφών),

    2. Αθλητικά Όργανα (στρώματα, ακόντια, εμπόδια, κλπ),

    3. Προσωπικό και χρηματοδότηση,

    4. Σχολικός αθλητισμός και πρόγραμμα αθλητισμού για όλους, ώστε να λειτουργούν ως τα φυτώρια απ’ όπου θα αντλούνται αθλητές και θα ενισχύεται ο υψηλός αθλητισμός.

Η πραγματικότητα όμως, στο χώρο του κλασικού αθλητισμού στα νησιά μας, σχετικά με τις υποδομές, είναι τραγική και αναντίστοιχη των μεγάλων διακρίσεων των αθλητών μας. Ο σχολικός αθλητισμός και ο αθλητισμός για όλους υποβαθμίζεται από την πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την άθληση ως αναφαίρετο δικαίωμα για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά, αλλά ως εμπόρευμα. Στερούμαστε σύγχρονων αθλητικών υποδομών, αθλητικού εξοπλισμού, αναγκαίου προσωπικού και πόρων. Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση έχει αποκτήσει, με ευθύνη των κυβερνήσεων, τυπικά χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα, την κατάσταση στις αθλητικές μας υποδομές, την προσπάθεια προπονητών, αθλητών και γονέων, την ανάγκη στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έχουμε φέρει μέχρι σήμερα πολλές φορές στο Π.Σ. Ομολογουμένως, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει τεθεί σε προτεραιότητα η ουσιαστική αντιμετώπισή τους, ούτε από την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), ούτε από την κυβέρνηση και τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Με την ίδια αγωνία, αναφερόμαστε σήμερα στο μνημόνιο συνεργασίας της Π.Ι.Ν. και του ΣΕΓΑΣ, από την σκοπιά της υλοποίησης των στόχων ώστε να μην μετατραπεί και αυτό σε μια ακόμα «επικοινωνιακή φωτοβολίδα». Η ευθύνη για την δημιουργία των προϋποθέσεων υλοποίησης είναι του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης Α και Β βαθμού ως τμήμα του κράτους, στην οποία έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες και αξιοποιεί τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Προκειμένου, λοιπόν, να υπηρετηθούν οι στόχοι του μνημονίου συνεργασίας, Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

    1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής, για την δημιουργία των αναγκαίων σύγχρονων αθλητικών υποδομών σε κάθε νησί;

    2. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα για την συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών υποδομών ;

    3. Θα πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την κάλυψη των αναγκών του στίβου, σε αθλητικά όργανα και εξοπλισμό;

    4. Θα μας δώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα των σημερινών υποδομών ανά νησί που διαθέτουν τις προδιαγραφές για την άμεση υλοποίηση όσων περιλαμβάνει το μνημόνιο και τον προγραμματισμό σας;

    5. Πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του κ. Αυγενάκη;


09.05.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους 


https://lsionionnison.com/


ΘΕΜΑ Ε.Η.Δ.:

Σχετικά με την μη υλοποίηση από την Περιφερειακή Αρχή, της ομόφωνης απόφασης του Π. Σ. κατά την 7η συνεδρίασή του στις 19.03.2022, για το κτηματολόγιο Κοινότητας Τσουκαλάδων και λοιπών Κοινοτήτων στην Π. Ε. Λευκάδας


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στην 7η συνεδρίασή του στις 19.03.2022 με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων της Λευκάδας με το κτηματολόγιο, ( Λαϊκή Συνέλευση , απόφαση του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου στις 28-2-2022 στους Τσουκαλάδες Λευκάδας, συγκέντρωση στις 16-03-2022 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας), αποφάσισε ομόφωνα, με ψήφισμα ,την στήριξη των αιτημάτων των κατοίκων. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από όσα αναφέρονται στο ψήφισμα. 


Το ζήτημα παραμένει σοβαρό για δύο λόγους:

    • Οι προθεσμίες λήγουν χωρίς να έχει αλλάξει κάτι προς όφελος των κατοίκων

    • Δεν μπορεί η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), να μην υλοποιεί αποφάσεις του Π. Σ. και να χρησιμοποιεί την έκδοση ψηφισμάτων ως μέσο αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού του λαού. 

Αναφέρουμε τα 5 σημεία της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου:

    1. Την ανάρτηση του συνόλου των ιδιοκτησιών ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες ακόμα και αν δεν μπόρεσαν να παρευρίσκονται στην καταμέτρηση, να μπορούν να εκφράσουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους, αποφεύγοντας όπου είναι εφικτό τα δικαστικά έξοδα. Αυτό προϋποθέτει εύλογο χρόνο για ενημέρωση και υποβολή αντιρρήσεων.

    2. Οι ιδιοκτησίες που υποδείχθηκαν στη διαδικασία επανακαταμέτρησης με παρουσία και όμορων (περισσότερες από 2.000) να αναρτηθούν όπως υποδείχθηκαν από τους ιδιοκτήτες. Η έκφραση μη αντιρρήσεων, σε εύλογο χρόνο, από τους απόντες, να συνεπάγεται η σιωπηρή αποδοχή αυτών που υποδείχθηκαν. 

    3. Να αναρτηθεί επίσης το σύνολο των «αγνώστου ιδιοκτησίας», δέσμευση που είχε αναλάβει το κτηματολόγιο.

    4. Να δοθεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για την έκδοση αδειών δόμησης, σε εκτός σχεδίου οικόπεδα πέραν της 31.12.2022 που ισχύει αυτή τη στιγμή, αν μέχρι τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού.

    5. Την συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής από το Περιφερειακό Συμβούλιο με την συμμετοχή και των κατοίκων για την παρακολούθηση, επίβλεψη και παρέμβαση της εξέλιξης του θέματος.”

11.05.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν.Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού Α, Χ.Χαραλάμπους 


https://lsionionnison.com/


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Νομός Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Οι υποσχέσεις εκατομμυρίων

και του απολογισμού των “έργων” της Περιφερειακής Αρχής

δεν έχουν φτάσει ακόμα!


A. Tο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και ΕΠΑΛ Ληξουρίου παραμένουν στην ίδια κατάσταση από τους σεισμούς του 2014! Γιατί δεν έχετε ακόμα αξιοποιήσει την χρηματοδότηση που δόθηκε ως αλληλεγγύη, από την Περιφέρεια Αττικής;

B. Τι θα γίνει με τον δρόμο στον Μπρος Αετό και Φρίκες – Κιόνι στην Ιθάκη που παραμένει τραυματισμένος και επικίνδυνος από τον ΙΑΝΟ του 2020;


A. Στις 04-02-2014 η Περιφέρεια Αττικής, ενέκρινε με την υπ’ αριθ. 42/2014 απόφασή της, την προσφορά του ποσού των 5 εκατ. ευρώ, «..για την έκφραση αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς…» Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια (τον Μάρτιο του 2017) και αφού έγινε επιτέλους η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης, αποφασίστηκε η διάθεση του ποσού των 5 εκατ για:

    • Την αποκατάσταση - βελτίωση Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ.

    • Το κτίριο του μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπ. 750.000 ευρώ.

    • Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπολογισμού. 2.000.000 ευρώ.

    • Επισκευή αποκατάσταση Γυμνασίου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Ο κίνδυνος να χαθεί η παραπάνω χρηματοδότηση, είναι ορατός αφού ήδη έχει εξαντληθεί ο ένας χρόνος, περίπου, από τους δύο που δόθηκαν ως δεύτερη προθεσμία, από το 2021 που έληγε η πρώτη, για την αξιοποίηση της παραπάνω δωρεάς!

Μέχρι σήμερα 8 χρόνια μετά, για το Μαντζαβινάτειο δεν προχωράει τίποτα, για δε το ΕΠΑΛ βρισκόμαστε ακόμη  στην αναζήτηση της Μελέτης. Το μόνο έργο που βρίσκεται προς υλοποίηση είναι το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης.

Η σκανδαλώδης Οδύσσεια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, συνεχίζεται! Το Νοσοκομείο που εξυπηρετεί 7.000 μόνιμους κατοίκους και σχεδόν διπλάσιους τους καλοκαιρινούς μήνες με σημαντικότατες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει σε συνεχή υποβάθμιση από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παραμένει δέσμιο της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της μεταφοράς της κρατικής ευθύνης για την Υγεία και την Παιδεία στους ιδιώτες και εργολάβους. Οι ευθύνες και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), είναι τεράστιες αφού με την στάση της στηρίζει και ενισχύει αυτή την πολιτική συμβάλλοντας προκλητικά στις καθυστερήσεις και εν τέλει στην εγκατάλειψη κρίσιμων για το λαό υποδομών.

Το τσακισμένο από τους σεισμούς του 2014 Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο αφού έχει καταρρεύσει η ανατολική του πλευρά και το υπόλοιπο είναι σμπαραλιασμένο, βρίσκεται εντός του χώρου που προαυλίζονται μαθητές και καθηγητές. Και σε αυτό το κτίριο, το οποίο έχει ενταχθεί στην ίδια χρηματοδότηση των 5 εκ. της Περιφέρειας Αττικής (με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ), με ευθύνη όλων των προηγούμενων αλλά και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη για την κατεδάφισή του και την κατασκευή καινούργιου κτιρίου, (ήδη πριν τους σεισμούς του 2014 είχε υποστεί αλλεπάλληλες επισκευές που τελικά δεν άντεξαν).

Ενδεικτικό της διαχρονικής κοροϊδίας αποτελούν, εκτός από την δημόσια προσωπική δέσμευση του πρώην Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαλιατσάτου, ότι θα έκανε ο ίδιος την μελέτη προκειμένου να προχωρήσει το έργο, οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. Μόνο το τελευταίο διάστημα και κάτω από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις του λαϊκού και του εκπαιδευτικού κινήματος και των φορέων του (ΕΚΚΙ – ΕΛΜΕΚΙ Συλλόγων Γονέων κ.α.) οι ΚΤΥΠ έχουν αποσπάσει υπόσχεση! από το υπουργείο υποδομών, ότι θα χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη χωρίς να γνωρίζει κανένας αν αυτή θα προβλέπει κατεδάφιση ή επισκευή του παρόντος τσακισμένου κτιρίου.

Και ενώ το συγκεκριμένο έργο «σέρνεται» στο διηνεκές, χωρίς καμιά άμεση προοπτική για την πραγματοποίησή του, οι μαθητές του ΕΠΑΛ στοιβάζονται σε ακατάλληλα κοντέινερ.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν τις διαχρονικές και σημερινές πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων και Περιφέρειας Ι.Ν. που για άλλη μια φορά, παίζοντας με τα γνωστά «εργολαβικά παιχνίδια» ροκάνισαν πολύτιμο χρόνο «παίζοντας στα ζάρια» την προοπτική αξιοποίησης των 5 εκ., και την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.


Β. 

Δρόμος στον Μπρος Αετό

Το γεγονός της καθίζησης του δρόμου τον Γενάρη του 2021 και το ότι η Ιθάκη κόπηκε στα δυο επί μήνες, ανέδειξε και στον πιο δύσπιστο ότι καμιά προτεραιότητα για την ασφάλεια και την μετακίνηση των κατοίκων δεν είχε καμιά κυβέρνηση, Περιφερειακή ή Νομαρχιακή Αρχή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Αφού είναι ένας δρόμος που έχει σχεδιαστεί και φτιαχτεί πριν από τουλάχιστον 70 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα οι παρεμβάσεις ήταν πρόχειρες- μπαλώματα και αποσπασματικές μετά από προβλήματα καθιζήσεων, ρωγμών και βλαβών. Δεν υπήρχε ποτέ τακτική και προληπτική συντήρηση του. Δεν έχουν μελετηθεί και διανοιχτεί τα ρέματα που εφάπτονται του δρόμου. Δεν έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί εναλλακτικός δρόμος που θα λειτουργεί και ως δρόμος διαφυγής. Τις εξαγγελίες για μελέτες, για τα χρήματα που υπάρχουν το 1,5εκ ή τα 2εκ ή τα 3εκ τα ακούμε από το 2016 και σχεδόν, μετά από κάθε επίσκεψη κάποιου παράγοντα στο νησί. Ακόμα και τώρα μετά το πρόχειρο έργο υποστήριξης του δρόμου για να υπάρχει προσπελασιμότητα έχουν δημιουργηθεί νέες ρηγματώσεις στον δρόμο.


Δρόμος Φρίκες -Κιόνι

Μία από τα ίδια, όσον αφορά την παλαιότητα του οδικού δικτύου και την αποσπασματικότητα στις επεμβάσεις, συνήθως μετά από προβλήματα που δημιουργούνται. Και σε αυτό οι καταπτώσεις που έχουν γίνει από τον ΙΑΝΟ, τον Σεπτέμβρη του 2020, δεν έχουν καν αντιμετωπιστεί. Το μεγάλο «έργο» κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής είναι οι μπετόβεργες, μαζί με το πλαστικό πλέγμα με μερικούς φανοστάτες, όταν δουλεύουν και δεν τα έχει πάρει όλα ο άνεμος και η φθορά του χρόνου (σχεδόν 2 χρόνια τώρα). Να επισημάνουμε την επικινδυνότητα του σημείου τόσο για την πτώση οχημάτων και δίκυκλων στην θάλασσα αλλά και την πρόσκρουση σε αυτά, από έλλειψη φωτισμού του οδικού δικτύου (γεγονός που είχε συμβεί πριν μερικούς μήνες).


Με βάση τα παραπάνω επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

    1. Που βρίσκεται σήμερα η κατάσταση σε σχέση με την έναρξη των εργασιών στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου;

    2. Τι θα γίνει με το ΕΠΑΛ Ληξουρίου; Ποια εναλλακτική επιλογή έχει επεξεργαστεί για να χτυπήσει ξανά η καρδιά του συγκεκριμένου σχολείου που είναι το Μηχανουργείο του;

    3. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αξιοποιηθεί τελικά η παραπάνω χρηματοδότηση για την κάλυψη έργων που υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο λαϊκές ανάγκες και να μην χαθεί έστω και κάποιο μέρος της;

    4. Ποια είναι τα έργα και οι δράσεις της Περιφέρειας για την άμεση αντιμετώπιση και οριστική λύση των προβλημάτων στους δρόμους στον Μπρος Αετό και Φρίκες - Κιόνι;


09.05.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους 


https://lsionionnison.com/


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

«ΜΠΑΛΛΟΣ», Κέρκυρα Οκτώβριος 2021. Σε ποια φάση βρίσκονται, μετά από 8 μήνες, οι αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την κυβέρνηση;


Έχουν περάσει 8 μήνες από την κακοκαιρία «ΜΠΑΛΛΟΣ» που έπληξε τα νησιά μας. Το πέρασμά της από την Κέρκυρα, άφησε εικόνες αποκάλυψης, της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικής προστασίας, των ασυντήρητων υποδομών, των ακαθάριστων ρεμάτων, της πολιτικής του μικρότερου κόστους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού που θυσιάζεται στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων.


Εκτεταμένες οι καταστροφές σε υποδομές, οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια. Καταστροφές στο βιός του λαού, σε καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και ζωικό κεφάλαιο.

Οι πληγές μέχρι σήμερα παραμένουν ανοιχτές στην Μεσογγή, στο Πέραμα -Μπενίτσες και σε άλλα σημεία στην κατ’ ευφημισμό «Εθνική Λευκίμμης». Ανοιχτή η πληγή στο Βιρρό, στον Ποταμό και σε άλλα σημεία στις Κοινότητες και περιοχές στην Νότια και Μέση Κέρκυρα. που είχαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Η Κέρκυρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όμως αυτό δεν έχει οδηγήσει σε επιτάχυνση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι φάκελοί για τις αποζημιώσεις των πληγέντων έχουν περάσει από σαράντα κύματα, με την Κ.Υ.Α. για την οριοθέτηση των περιοχών να εκδίδεται 6μήνες μετά την κακοκαιρία, χωρίς αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή αποζημιώσεων.

Η εκτίμηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας για τα αναγκαία έργα μετά τις καταστροφές, ανήλθε στο ποσό των 18,5 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα 15 εκ. για την Κέρκυρα.

Μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), έχουμε υποσχέσεις, ελάχιστη χρηματοδότηση και ακόμα λιγότερα αναγκαία και ολοκληρωμένα έργα. Η κατάσταση αυτή και η πιθανότητα με αφορμή την τουριστική περίοδο να σταματήσουν έργα και δράσεις, εντείνουν τους φόβους μας, ότι το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας θα βρει το νησί μας, ανοχύρωτο και τους κατοίκους για άλλη μια φορά απροστάτευτους.

Οι επαγγελματίες παραμένουν χωρίς αποζημίωση, παλεύοντας να επιβιώσουν σε συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας.


Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

    1. Δόθηκαν αποζημιώσεις, σε πόσους, σε ποιο ύψος και αν όχι πότε θα δοθούν;

    2. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σε τι ποσοστά θα ανέλθει η τελική αποζημίωση; Θα απαιτήσετε την κάλυψη του 100% των καταστροφών;

    3. Ποια έργα αποκατάστασης και σε ποια σημεία υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή;

    4. Τι θα γίνει με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο ποτάμι της Μεσογγής;

    5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τη γέφυρα του Ποταμού;

    6. Πόσα χρήματα έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των καταστροφών;

    7. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και η εξέλιξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;


11.05.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους


https://lsionionnison.com/


ΘΕΜΑ Ε.Η.Δ.

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Π.ΙΝ.


Και αυτήν τη χρονιά με αφορμή την ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26.06.2022φέρνουμε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα « Εξαρτήσεις-Ψυχική Υγεία-πρόληψη-θεραπεία. Μέτρα στήριξης των δομών στην Π.Ι.Ν.»

Υπενθυμίζουμε ότι και το 2021 στην ίδια περίοδο, είχαμε φέρει εμπεριστατωμένη εισήγηση με εκτενή αναφορά των δομών και της κατάστασης στα νησιά μας και η οποία με σαφήνεια αναφέρονταν:


α) Στις αιτίες και στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση.

β) Στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου που εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Στη στήριξη των προγραμμάτων «στεγνής θεραπείας». Στην αντίθεση της στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά», καθώς και στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

γ) Στις ρίζες του πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών και στον τρόπο εμφάνισης και διάδοσής του, στα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής (η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, το αίσθημα ανασφάλειας και η αβεβαιότητα για το μέλλον, η διαχείριση της πανδημίας κλπ.).

δ) Στην πολιτική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά. Πολιτική,. που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και έχει κοινό παρανομαστή τη διαχείριση του προβλήματος, την αποστέωση του από κάθε κοινωνική αιτία, την ιατρικοποίηση του και την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων στηριγμένοι πάντα στη λογική «κόστος -όφελος», στο επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης» και την επιδίωξη μιας νεολαίας συμβιβασμένης και υποταγμένης. Σε αυτή τη λογική, είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά 2021- 2025 που προκρίνει τα υποκατάστατα και τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ως αποκλειστικές μορφές θεραπείας και την καταστολή ως πρόληψη.

ε) Αναφερθήκαμε σε όλες τις δομές κατά των ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση, την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, τις δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, και την υποστελέχωση.

στ) Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση, και την απαίτηση από την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δομών της πρόληψης και της θεραπείας που δραστηριοποιούνται στα Ιόνια νησιά.


Ως προς τον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες έπειτα από την καπιταλιστική κρίση του 2009, οφειλόμενες στα έντονα αδιέξοδα που οξύνθηκαν (ανεργία, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, γενικευμένη ανασφάλεια κ.α) ήρθαν να προστεθούν στις σοβαρές ψυχοκοινωνικές συνέπειες που προκάλεσε ο Covid-19, συνθέτοντας ένα δύσκολο αθροιστικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αν και το πλήρες αποτύπωμα των παραπάνω στην Ψυχική Υγεία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εντούτοις κάποια πρώτα στοιχεία δείχνουν μια εικόνα που τονίζει την όξυνση των αδιεξόδων που προαναφέραμε. Η ανάλυση των λυμάτων την περίοδο της καραντίνας έδειξε μεγάλη αύξηση της χρήσης ουσιών, ειδικά της κόκκινης, όπως και των βενζοδιαζεπινών. Επίσης καταγράφηκαν από τους ειδικούς υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας εκείνη την περίοδο.

Στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αρχίζει και φαίνεται εδώ και καιρό αύξηση των αιτημάτων που αφορούν διαχείριση άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον φαίνεται εικόνα επιβάρυνσης της προϋπάρχουσας ευαλωτοτητας, καθώς και έντονη επιβάρυνση των ψυχιατρικών ασθενών.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις όλης της προηγούμενης περιόδου στα παιδιά και τους εφήβους αρχίζουν και γίνονται εμφανείς, ειδικά λόγω της αυξημένης και παρατεταμένης χρήσης της οθόνης. Αυξάνονται τα φαινόμενα εξάρτησης από το διαδίκτυο, όπως και οι συνέπειες της παραπάνω κατάστασης στα παιδιά και τους εφήβους σε πολλά επίπεδα, αποτέλεσμα της πολιτικής των κλειστών σχολείων, αντί της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί πιστά τις επιταγές της Ε.Ε. για τη στρατηγική στο χώρο της Ψυχικής Υγείας να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας και τις δομές που παράγουν δημόσιο και δωρεάν έργο, εντούτοις, επιμένει στη λογική της υποχρηματοδότησης και πανηγυρίζει για "προγράμματα μιας χρήσης", όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα " κάνεις μόνος του στην Πανδημία", "10306, Γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον Κορονοιο" κ α.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και της κα Ράπτη για χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων το επόμενο διάστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που ξηλώνεται κυριολεκτικά ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας με άλλοθι τη λεγόμενη " ψυχιατρική μεταρρύθμιση", αποτελεί πρόκληση.

Η πλειοψηφία (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) σε εκείνη την συνεδρίαση απέρριψε την συζήτηση με βάση την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εισάγοντας το θέμα σε επόμενο Π.Σ, με εισήγηση αποστεωμένη από τις αιτίες του προβλήματος, προβάλλοντας την «ατομική ευθύνη», στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική και ικανοποιημένη από τη δική της δράση.

Από τότε μέχρι σήμερα ακούστηκαν μεγάλα λόγια ευαισθησίας από κυβερνητικά χείλια. πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή συναντήσεις εργασίας με την Υφυπουργό, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. Στα δελτία τύπου που εξέδωσαν ανέφεραν συγκεκριμένα … «επικαιροποιήθηκαν τα θέματα, τα οποία είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη της Υφυπουργού στην Κέρκυρα πριν από ένα χρόνο (17 Ιανουαρίου 2021)»

«αναλύθηκαν οι συνθήκες λειτουργίας της Ψυχιατρικής Μονάδας «Διάπλους»

στην Κέρκυρα»…..«υπογραμμίστηκαν η ανάγκη για αναβάθμιση των κτιριακών

υποδομών, η στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού…».

Από την πλευρά της Υφυπουργού, τέλος, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην έγκριση σκοπιμότητας, την οποία έχει αιτηθεί η Διοίκηση του Γενικού

Νοσοκομείου Κέρκυρας για λογαριασμό της Μονάδας «Διάπλους».

Η πραγματικότητα αποκαλύπτει την πολιτική υποκρισία. Ενώ τα προβλήματα οξύνονται η υποστελέχωση των δομών παραμένει, η υποχρηματοδότηση εντείνεται και από την Κυβέρνηση και από την Τοπική Διοίκηση. Καμία ουσιαστική στήριξη στην πρόληψη και στην θεραπεία. 

Η δράση που αναπτύσσεται στα νησιά μας, η οποία είναι πραγματικά ουσιαστική στην αντιμετώπιση και με μετρήσιμα αποτελέσματα, τελευταία η ίδρυση του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Β. Κέρκυρα, είναι αποτέλεσμα των εργαζομένων στις δομές και στους φορείς που υπάρχουν στα νησιά μας, των γονέων που συμμετέχουν, της κοινωνίας που αγκαλιάζει αυτόν τον αγώνα, στον αγώνα του ΕΣΥΝ.

Η εισήγησή μας παραμένει επίκαιρη όσον αφορά την αντίληψη κατά των εξαρτήσεων, τις προτάσεις και την αναγκαιότητα στήριξης των δομών στην Π.Ι.Ν. αλλά και στα μέτρα που προτείνει. Την επισυνάπτουμε αυτούσια, εμπλουτίζοντας περισσότερο τον τομέα της Ψυχικής Υγείας και είναι ανοιχτή σε επί πλέον προτάσεις από τους φορείς και τους εργαζόμενους τα αιτήματα των οποίων ενσωματώνουμε.

                                                                          12.05.2022


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού., Χ. Χαραλάμπους 


https://lsionionnison.com/


                                                             ΘΕΜΑ:


Ενημέρωση για τον προγραμματισμό της δακοκτονίας

και την προστασία της ελαιοπαραγωγής


Βρισκόμαστε μπροστά στην χρονική περίοδο, που πρέπει να προγραμματιστούν και να αρχίσουν οι ψεκασμοί για την δακοκτονία. Γνωρίζουμε ταυτόχρονα, ότι το πρόγραμμα του τριετούς προγραμματισμού δακοκτονίας που συζητήθηκε την προηγούμενη περίοδο, βρίσκεται στις συμπληγάδες των προσφυγών. Ζητάμε λοιπόν ενημέρωση για το αν και με πιο τρόπο, προγραμματίζει η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καθυστέρησης ή της πιθανότητας μη έγκαιρου ψεκασμού ώστε να μην μείνουν οι ελαιοπαραγωγοί χωρίς προστασία της παραγωγής τους.

Να σημειώσουμε, ότι η δακοκτονία δεν είναι μια απλή διαδικασία. Για να έχει αποτέλεσμα απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έγκαιρη επιστημονική παρακολούθηση, της πορείας της ανθοφορίας και της καρποφορίας, από γεωπόνους ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής χρονική περίοδος του ψεκασμού. Επιστημονικοί όροι και προϋποθέσεις του τρόπου ψεκασμού που αφενός πρέπει να περιλαμβάνονται στην διακήρυξη, αφετέρου να ελέγχεται η τήρησή τους. Ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων και άλλα ζητήματα, προκειμένου να μιλάμε για αποτελεσματικότητα στην προστασία της παραγωγής.

Εκφράζουμε την αγωνία μας, παίρνοντας υπόψη τις υπάρχουσες διαχρονικές δυσκολίες, την έλλειψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού στην Περιφέρεια και στους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς π.χ Δ/νση Γεωργίας, την απουσία κρατικής ευθύνης στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε μέσα και πόρους, που μας οδηγεί στον ιδιωτικό τομέα και στη διαδικασία των διαγωνισμών, την ασυντήρητη αγροτική οδοποιία, με ό,τι συνεπάγεται από αυτά, στους χρόνους και στην ποιότητα, της αντιμετώπισης της προσβολής της παραγωγής από δάκο.

Οι αγρότες μας, δίνουν μεγάλη μάχη επιβίωσης, σε δύσκολες συνθήκες, με υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, εκτεθειμένοι οι ίδιοι αλλά και η παραγωγή, στις κάθε φορά αντίξοες καιρικές συνθήκες και ασθένειες. Η περιφερειακή Αρχή και η Κυβέρνηση έχουν ευθύνη, να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η φετινή αισιόδοξη εικόνα για τη σοδειά, να μετατραπεί σε καλής ποιότητας λάδι και βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών.

Ζητάμε λοιπόν ενημέρωση για τα μέτρα που έχει πάρει η Περιφερειακή Αρχή ώστε να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και επιστημονικά ορθά η δακοκτονία δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας στενεύει επικίνδυνα.

                                                                        12.05.2022


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης 

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...