Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 30ης-4ου-2022

 


Με μια ζωντανή, ζεστή και διδακτική εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου, που την παρακολούθησε πλήθος εργαζομένων, νεολαίας και απλός λαϊκός κόσμος, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά, τις θυσίες της εργατικής τάξης από την 1η Μάη του Σικάγο το 1886, έως και τις μέρες μας.

Η ξεχωριστή μουσική-αφηγηματική βραδιά που ετοίμασαν μέλη εργατικών σωματείων της δύναμής του και στην οποία συμμετείχαν μαθητές και με τη συμβολή των μουσικών Δημήτρη Αραγιάνη και Διονύση Φραγκόπουλο, με τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών», συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αλλά και αφύπνισε για την ανάγκη συνέχισης των αγώνων σήμερα και των στόχων πάλης που αυτοί θα πρέπει να έχουν.

Ο αύλειος χώρος του συνδικαλιστικού φορέα, που ετοιμάστηκε με το μεράκι μελών της Διοίκησης του ΕΚΚ-Ι και εργατικών συνδικάτων για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά και για άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, γέμισε και με χαμόγελα αισιοδοξίας για τη συνέχιση του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της Cosco με την απεργία τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, εκφράστηκε αλληλεγγύη σε αυτό τον αγώνα, τόσο από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και σειράς εκπροσώπων σωματείων που έδωσαν το «παρών», όσο και από το σεβαστό ποσό που μαζεύτηκε επί τόπου για το απεργιακό τους ταμείο, με σκοπό άμεσα να ενισχυθούν οι απεργοί της Cosco.

«Εμείς από το μετερίζι που βρισκόμαστε θα συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στη νίκη των συναδέλφων απεργών, γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου τους για οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους, έχουμε στο χώρο της εκδήλωσης και θα έχουμε και αύριο στην απεργία ένα κουτί που ο καθένας θα μπορεί να εισφέρει έστω και 1 ευρώ για να τα στείλουμε στους συναδέλφους, να δείξουμε ότι είμαστε αλήθεια στο πλευρό τους. Καλούμε και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εισφέρουν στην προσπάθεια αυτή από τα ταμεία τους. Το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Συνταξιούχων έχουν ήδη κάνει την αρχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΚΚ-Ι, Σπύρος Καμπίτσης, σημειώνοντας:

«Για τον εργαζόμενο λαό και τους συμμάχους του, τους αυταπασχολούμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους φοιτητές και τους μαθητές, έχουν τελειώσει πια οι εποχές των “σωτήρων”. Μόνη ελπίδα μας είναι η πάλη μας, η πάλη όλων των λαών για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους, πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Για να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». 

Στο μουσικό αφηγηματικό κομμάτι της εκδήλωσης, υπήρχαν αναφορές σε εργατικές πρωτομαγιές από το Σικάγο, την πρώτη πρωτομαγιά στην Ελλάδα, το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, την Καισαριανή το 1944, την πρωτομαγιά του 1949 και τα κατοπινά χρόνια. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων, τραγούδια συνδεδεμένα με ιστορικά γεγονότα κατά χρονολογική περίοδο, όπως και αντίστοιχα ποιήματα που χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό.

Τέλος, το αγωνιστικό ραντεβού όλων, ανανεώθηκε για αύριο, όπου στις 10.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΚ-Ι, έξω από τα γραφεία του στο Αργοστόλι. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...