Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Οι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω πολέμου

 


Tο Reporters United παρουσιάζει ένα νέο εγχείρημα δημοσιογραφίας δεδομένων: τον Ανιχνευτή Ελληνικών Τάνκερ στη Ρωσία. Πρόκειται για μια έρευνα που καταγράφει συστηματικά όσους Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν ορυκτά καύσιμα από τα ρωσικά λιμάνια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. 


Την ιδέα της έρευνας μας έδωσε το Russian Tanker Tracker, ένας αυτοματοποιημένος λογαριασμός (bot) του βρετανικού γραφείου της Greenpeace στο Twitter, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο εντοπίζει όσα πλοία φορτώνουν πετρέλαιο και ορυκτό αέριο από τη Ρωσία.


Εκτός από την έρευνα, δημοσιεύουμε και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για την υλοποίησή της. Ο σκοπός μας είναι διπλός: να μοιραστούμε τα δεδομένα μας με την κοινότητα των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα των ερευνητών OSINT (έρευνα ανοιχτών δεδομένων), ώστε αυτή να γίνει ακόμα πιο ακριβής ή όπου χρειαστεί να διορθωθεί.


Η πρώτη δημοσίευσή μας περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις μεταφορές ρωσικών ορυκτών καυσίμων την περίοδο από τις 9 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Τις επόμενες εβδομάδες, μέσα από γραφήματα που ενημερώνονται περιοδικά, θα παρακολουθούμε τόσο τη συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας ως ποσοστό του παγκόσμιου στόλου στις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία, όσο και τους Έλληνες εφοπλιστές που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά. Ακόμη, μέσω του λογαριασμού του Reporters United στο Twitter, θα επισημαίνουμε τις διαδρομές τάνκερ με ελληνικό ενδιαφέρον, είτε λόγω του ιδιοκτήτη τους είτε λόγω της συμπεριφοράς του πλοίου.


Από τη μέχρι τώρα ανάλυση δεδομένων προκύπτει ότι την περίοδο 9 Μαρτίου-30 Απριλίου το 52% (σε χωρητικότητα) των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία είναι συμφερόντων 40 Ελλήνων εφοπλιστών.


Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ο όμιλος Λάτση, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, η οικογένεια Μελισσανίδη και το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ στο τοπ πέντε των Ελλήνων μεταφορέων είναι ο Γιώργος Οικονόμου, ο Ανδρέας Μαρτίνος, ο Νικόλας Μαρτίνος, ο Διαμαντής Διαμαντίδης και ο Γιώργος Προκοπίου.


Στη λίστα των εφοπλιστών με μεταφορές από τη Ρωσία είναι και οι ιδιοκτήτες τεσσάρων από τους έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: Βαρδής Βαρδινογιάννης, Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης (αντίστοιχα Star και Alpha, ΣΚΑΪ, Mega).


Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν είναι παράνομη. Όμως οι Έλληνες εφοπλιστές βαρύνονται με ένα ηθικό ζήτημα: μπορούν να συνεχίζουν να μεταφέρουν ορυκτά καύσιμα που εξασφαλίζουν στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία;


Διαβάστε την έρευνα και τη μεθοδολογία του Ανιχνευτή Τάνκερ, καθώς και άλλες έρευνες δεδομένων του Reporters United.




Ανιχνευτής τάνκερ: Όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω πολέμου


Των Σωτήρη Σιδέρη, Κωνσταντίνας Μαλτεπιώτη, Νικόλα Λεοντόπουλου & Θοδωρή Χονδρόγιαννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...