Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Επικίνδυνη εξέλιξη! Στα χέρια ένοπλων Ιρανών δύο ελληνικά πλοία και τα πληρώματά τους! Πόσοι είναι οι Έλληνες Ναυτεργάτες;

 


Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, δύο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοια καταλήφθηκαν χθες από ένοπλους Ιρανούς. 

Το ένα πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα ενώ το δεύτερο σε ιρανικά ύδατα. 

Πρόκειται για τα πλοία: Delta Poseidon στο οποίο υπηρετούν 2 Έλληνες Nαυτεργάτες, και το Prudent Warrior στο οποίο είναι ναυτολογημένοι 8 Έλληνες, 1 Κύπριος ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα είναι αλλοδαποί από διάφορες χώρες. 

Το πρώτο πλοίο καταλήφθηκε από 7 ένοπλους Ιρανούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν και ελικόπτερο για την κατάληψη του σκάφους! Για το δεύτερο δεν έχουν δοθεί σχετικά στοιχεία... 

Μετά την κατάληψη των πλοίων "νέκρωσε" σε αυτά το κλειστό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (AIS) και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία ή τον προορισμό των δύο ελληνικών πλοίων. 

Με αφορμή το σοβαρό αυτό περιστατικό, με σχετική δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μεταξύ των άλλων ανέφερε: 

"Η κατάληψη πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων συνιστά μία επικίνδυνη εξέλιξη για την διεθνή ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών. 

Δεν γνωρίζουμε επίσημα τους λόγους αυτής της ακατανόητης ενέργειας, εάν υπάρχει καταλογισμός κάποιων ευθυνών στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα πλοία τους, ή εάν αυτή η κίνηση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε στα πλαίσια των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται με την εμπλοκή της ελληνικής Ναυτιλίας στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και τον πόλεμο στην περιοχή. 

Ισχυρή επίσης είναι η πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών είναι πράξη αντιποίνων για την κατάσχεση Ιρανικού φορτίου πετρελαίου που μεταφέρονταν με ρωσικό πλοίο (Δ/Ξ PEGAS) το οποίο κρατήθηκε επί σειρά ημερών με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κάρυστο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ιρανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πράξη των ελληνικών αρχών ως πειρατική….

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ - ΥΕΝ) να κάνουν επειγόντως τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Ιράν αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ - ΙΜΟ - Ε.Ε) ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα δύο αναφερόμενα ελληνικά πλοία" 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, την ευθύνη για την επιχείρηση κατάληψης των δύο ελληνικών Δ/Ξ ανέλαβαν οι «Φρουροί της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης» (IRGC), οι οποίοι σε σχετική ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για "παραβιάσεις στα γαλάζια νερά του περσικού κόλπου" χωρίς ωστόσο να αναφέρουν ποιες ήταν αυτές οι παραβιάσεις....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...