Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι την εισαγωγή πετρελαίου από την Βενεζουέλα



Το αμερικανικό διυλιστήριο Citgo Petroleum είναι έχει πρόθεση να ξεκινήσει εκ νέου τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, οι οποίες έχουν ανασταλεί από το 2019 λόγω των κυρώσεων της Ουάσιγκτον στη μητρική εταιρεία PDVSA, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ το εγκρίνει, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Citgo.

Από τον Μάρτιο, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χαλάρωση των κυρώσεων για το εμπόριο πετρελαίου που έπληξαν την παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ και η γαλλική κυβέρνηση, που εκπροσωπεί την Ευρώπη, ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να επιτρέψει τις εξαγωγές του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Ιράν σε χώρες που προσπαθούν να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτή την αγορά, πρέπει να αγοράζουμε το φθηνότερο και πιο εύκολο αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο Carlos Jorda, Διευθύνων Σύμβουλος της Citgo σε ένα διαδικτυακό συνέδριο για τα ξένα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας. «Δεν πρέπει να είμαστε σε μειονεκτική θέση» σε σχέση με άλλα διυλιστήρια.

Η Citgo δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για περαιτέρω σχόλια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε τον Μάιο τις ευρωπαϊκές εταιρείες Eni ENI.MI και Repsol REP.MC να ξεκινήσουν και πάλι τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, κάτι που τον περασμένο μήνα βοήθησε να αυξηθούν οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας σε πάνω από 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Chevron Corp CVX.N, η μοναδική πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα, ζητά επίσης εξουσιοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τη μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν εγκεκριμένο πετρέλαιο (της Βενεζουέλας) φτάσει στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ χωρίς κυρώσεις σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά εάν είναι βαρύ αργό, σίγουρα θα πρέπει να το αξιολογήσουμε», δήλωσε ο Horacio Medina, πρόεδρος ενός συμβουλίου που επιβλέπει την Citgo, στην ίδια διάσκεψη.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να είμαι αντίθετος σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Citgo, της οποίας τα κέρδη του πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν πάνω από 10 φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 245 εκατομμύρια δολάρια λόγω υψηλότερων όγκων επεξεργασίας αργού και άνοδο των τιμών των καυσίμων, αναμένει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα, είπε η Jorda.

https://e-nautilia.gr/ta-diulistiria-ton-hpa-etoima-na-xekinisoun-kai-pali-tin-eisagogi-petrelaiou-apo-tin-venezouela/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...