ΘΕΜΑ:«ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ & ΧΕΙΜΩΝΑ»
Διανύουμε το τέλος της θερινής περιόδου μπαίνουμε στο Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Τα νησιά μας παραμένουν αθωράκιστα. Οι αποκαταστάσεις από τις προηγούμενες καταστροφές δεν έχουν καν ξεκινήσει, ό, τι έχει γίνει είναι αποσπασματικό και πρόχειρο, αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει, προσλήψεις στην Π.Ι.Ν., στην Πυροσβεστική, στις Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν γίνει.
Όσο για τις χρηματοδοτήσεις που εξαγγέλλονται είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Σχετικά με την ένταξη του Ν. Κεφαλονιάς-Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», έχουν ενταχθεί από την κυβέρνηση μόνο η Πύλαρος και η Κρανιά Αργοστολίου. Σήμερα θα έπρεπε να είναι θέμα του Π.Σ. ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μέτρα, υποδομές και προσωπικό για την προστασία της ζωής του λαού, η δράση για την υλοποίηση του, διεκδικήσεις από την κυβέρνηση.Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές από τον ¨ΜΠΑΛΛΟ¨, προηγούμενα από τον ¨ΙΑΝΟ¨ και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα νησιά μας, ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, υποδομών και προσωπικού, το διαρκή κίνδυνο «κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και κάθε χειμώνα να πνιγόμαστε».
Περισσότερο, όμως, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για έναν σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες, που θα υπηρετεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και δεν θα αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα επείγοντα κι απαραίτητα αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά – αντισεισμικά και άλλα έργα, όπως γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλης, οι ακατάλληλες κατοικίες, η «τσιμεντοποίηση» των οικοπέδων, οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων, η άναρχη εγκατάσταση Α.Π.Ε. χωρίς συνοδά αντιπλημμυρικά έργα, η απουσία οδών μαζικής διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης περιοχών και οδών για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, η απουσία ελεύθερων χώρων, η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής κάθε περιοχής, είναι εκφράσεις της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση, είναι επίσης ανεπαρκής. Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από το κράτος για τις σχετικές υπηρεσίες και της λειτουργίας των Δήμων και της Περιφέρειας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών είναι ουσιαστικά γυμνοί από προσωπικό, μέσα και υποδομές
Οι πλημμύρες φέτος έχουν ξεκινήσει με τις πρώτες βροχές του Αυγούστου. Η ανησυχία και η αγωνία των κατοίκων της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας, των Παξών και των άλλων νησιών είναι βαθιά και έντονη, για το τι πρόκειται να συμβεί στους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, σε σχέση με τις πλημμύρες και τα άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις κ.λπ.) αφού από τις περασμένες καταστροφές ούτε αποκαταστάσεις έχουν γίνει, ούτε ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα έχουν προχωρήσει.
Τα φυσικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους στη ζωή του λαού μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο προετοιμασίας και αντιμετώπισής τους. Απαιτεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών, που σήμερα βρίσκονται στη τελευταία θέση του σχεδιασμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γιατί δεν αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους μεγαλοεργολάβους, δεν έχουν θέση στα επιλέξιμα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους», με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτα η ζωή και η περιουσία του λαού. Η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και λαού, το περιβάλλον, θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητα και της κερδοφορίας.
Οι τσακωμοί ανάμεσα στη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση, για το ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής των φυσικών καταστροφών, δεν κρύβουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τους για την έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων.
Προσπαθούν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους για την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», του «ευρωπαϊκού πράσινου New Deal». Τη ραγδαία ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων των μονοπωλιακών ομίλων στις Α.Π.Ε., στον Τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών, κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες από τα φυσικά φαινόμενα, στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον. Διαγκωνίζονται ποιος θα την διαχειριστεί, εκχωρώντας τους γη, δάση, προστατευόμενες περιοχές, παραγωγικά γεωργικά εδάφη, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση.
Λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, καταστρέφονται όχι γιατί οι βροχοπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση, επιλέγουν με την πολιτική τους να θωρακίσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον απαιτούμε η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) να ενημερώσει ανοιχτά και μέσω της συζήτησης του θέματος αυτού στο Π.Σ. τον λαό μας, για τους σχεδιασμούς της, τα χρήματα που άμεσα θα δαπανήσει, το σύνολο των έργων που θα υλοποιήσει, τι θα απαιτήσει από την κυβέρνηση για άμεση χρηματοδότηση, για άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό κ.α.. Ο χειμώνας είναι μπροστά και η κυβέρνηση, με την Περιφερειακή Αρχή σύμμαχο εξαντλούνται σε ψίχουλα και μεγάλα λόγια, ενώ οι πληγές από τις καταστροφές παραμένουν ανοιχτές και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή. Απαιτείται:
• Η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα, και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που απαιτούνται (καθαρισμοί ρεμάτων, ποταμών, λεκάνες ανάσχεσης κλπ)
• Να υπάρξει άμεση και οριστική αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου.
• Άμεση χρηματοδότηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα νησιά.
• Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη δασοτεχνική διευθέτηση όλων των χειμάρρων των νησιών και κάθε άλλο έργο που θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο και θα συμβάλει στην πολλαπλή αξιοποίηση των βρόχινων νερών.
• Να υπάρξει Μητρώο Ρεμάτων που να καταγράφονται όλα τα στοιχεία με βάση τις αυτοψίες που θα πραγματοποιούνται
• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών των επαγγελματιών και να αποζημιωθούν στο 100%.
• Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει της πραγματικές ανάγκες της Π.Ι.Ν
• Να ολοκληρωθεί η ένταξη του νομού Κεφαλονιάς-Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.
Καλούμε τον λαό να δείξει την δική του δύναμη και να επιβάλει τις δικές του απαιτήσεις με διεκδίκηση και αγώνα. Να μην επιτρέψει να παίζουν άλλο με την ίδια του την ζωή. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό, τι τους έχει απομείνει.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους
25.08.2022
https://lsionionnison.com/
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Σχετικά με τα τεράστια προβλήματα υδροδότησης στην Κέρκυρα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις της Περιφερειακής Αρχής, για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υδροδότησης και διαχείρισης υδάτινων πόρων στο νησί και την χρηματοδότησή τους;
Στην Κέρκυρα η οποία, σε ό,τι αφορά το νερό, είναι προικισμένη από τη φύση όσο λίγες περιοχές (η Βόρεια Κέρκυρα είναι 1η σε βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει πηγές ικανές να υδροδοτήσουν όλο το νησί), την «ναυαρχίδα της βιομηχανίας Τουρισμού» στην οποία οι αριθμοί αφίξεων και οι τζίροι προκαλούν ζαλάδα:
• Οι υποδομές και τα έργα στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, υδροδότησης και αποχέτευσης, όπως και έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων και αντιπλημμυρικής προστασίας παραμένουν σε τραγική κατάσταση θυμίζοντας μια άλλη εποχή, (ανεπαρκείς και μη λειτουργικές υποδομές, πεπαλαιωμένο δίκτυο με τεράστιες διαρροές, μη αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων νερού, και φυσικά τεράστια έλλειψη προσωπικού).
• Εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης στα περισσότερα χωριά, κακής ποιότητας νερό, λύματα τρέχουν σε διάφορα μέρη, υπέρογκη επιβάρυνση με την αγορά εμφιαλωμένου νερού, υποδομές αφημένες στην τύχη τους και ένα αποδεκατισμένο προσωπικό να παλεύει κάθε μέρα με εκατοντάδες ταυτόχρονες βλάβες του δικτύου σε όλο το νησί.
Αυτό είναι το brand name των λαϊκών αναγκών!
Από την άλλη ο λαός της Κέρκυρας πληρώνει σειρά τελών και φόρων, (ανταποδοτικά τέλη, μεταφορά στο τιμολόγιο ύδρευσης της ακρίβεια στην Ενέργεια, ΦΠΑ στην τιμή του νερού, «περιβαλλοντικό τέλος» κ.α.), χωρίς κανένα αντίκρισμα αντίστοιχο της εποχής, της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στο νησί το 2022 έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και των διορισμένων ή εκλεγμένων τους στελεχών ως Νομάρχες, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι.
Ο εμπαιγμός συνεχίζεται με ανακοινώσεις, πότε για φράγματα, πότε για αφαλατώσεις, μέσα σε ένα τεράστιο παιχνίδι συμφερόντων στο οποίο εμπλέκονται πολιτικές δυνάμεις, εταιρείες που εμπορεύονται το νερό, κατασκευαστικοί όμιλοι και ενδιαφερόμενοι διαχειριστές έργων ύδρευσης. Από την άλλη η Π.Ι.Ν. ξαναπληρώνει την επικαιροποίηση μελετών ομβροδεξαμενών, που έχουν μείνει στα αζήτητα των περασμένων διοικήσεων, αλλά ομβροδεξαμενές πάλι δεν βλέπουμε.
Κυβερνήσεις, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, αντιμετωπίζουν το αγαθό του νερού και τη χρήση του ως εμπόρευμα, με όρους «κόστους» και «κέρδους», συνομολογούν στην πορεία Ιδιωτικοποίησής του και υπηρετούν τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
1. Υπήρχαν ενταγμένες δράσεις και χρηματοδοτήσεις στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και αν ναι πως αξιοποιήθηκαν;
2. Έχετε προγραμματίσει έργα σχετικά με την υδροδότηση της Κέρκυρας στο νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ ή Τ. Ανάκαμψης;
3. Υπάρχει συνεργασία για Προγραμματικές Συμβάσεις ανάμεσα στην Π.Ι.Ν. και τους Δήμους της Κέρκυρας και Παξών για ένταξη έργων; Αν ναι ποιες είναι αυτές και πως προχωράνε;
4. Υπάρχει χρηματοδότηση για αλλαγή - ανανέωση του δικτύου ύδρευσης;
5. Σε ποια φάση βρίσκονται οι εξαγγελίες και ο σχεδιασμός για την κατασκευή ομβροδεξαμενών στα Ιόνια νησιά και ο οποίος έχει ψηφιστεί από το Π.Σ;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους
24.08.2022
https://lsionionnison.com/
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Αη Μαθιά, η χρηματοδότηση των οποίων εγκρίθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια;
Η αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Αη Μαθιά, έχει διατεθεί από το 2000 στον Πολιτιστικό Σύλλογο για τις ανάγκες λειτουργίας και δράσης του. Χρησιμοποιείται επίσης από όλους τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον Αη Μαθιά, Φιλαρμονική, ΟΦΑΜ, Καλλιτεχνικός Σύλλογος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Επίσης λειτουργεί θεατρικό Τμήμα που χρειάζεται την αίθουσα για πρόβες και θεατρικές παραστάσεις.
Στην ίδια αίθουσα γίνονται εκδηλώσεις, συνελεύσεις Συλλόγων, συγκεντρώσεις, πολιτικών κομμάτων κλπ. Η χρηματοδότηση των επισκευών στην αίθουσα ανακοινώθηκε πριν 3 χρόνια από την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) με τυμπανοκρουσίες, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Με την επίσκεψή μας στο χώρο, διαπιστώσαμε ότι έχουν αφαιρεθεί τα παράθυρα, έχουν ξηλωθεί τμήματα τοίχου και σοβάδων, έχουν εγκαταλειφθεί τα μπάζα στο χώρο και έχουν σταματήσει οι εργασίες χωρίς καμία ενημέρωση των φορέων, για το τι θα γίνει στην συνέχεια.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
• Στις 13.05.2019 με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εντάσσεται στον Προϋπολογισμό της Π.Ι.Ν. το έργο «Αποκατάσταση Βλαβών στην Κοινοτική Αίθουσα Αγ. Ματθαίου (Ισόγειο & Α' Όροφος) ύψους 100.000 ευρώ.
• Στις 16.12.2019 το Δ.Σ. Νότιας Κέρκυρας, αποφασίζει την «Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων –Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας και Δήμου Νότιας Κέρκυρας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η οποία υπογράφεται 01.07.2020.
• Στις 20.02.2020 με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 100.000 ευρώ.
• Στις 27.07.2022 μετά από την διαγωνιστική διαδικασία το έργο κατοχυρώνεται από την Ο.Ε. στον Οικονομικό φορέα «ΚΩΣΤΑΝΤΗ ΒΛ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ».
Μετά από όλη αυτήν την χρονική Οδύσσεια, είμαστε ήδη στα τέλη Αυγούστου και η αγωνία των φορέων είναι έντονη, αφού την 01.10.2022 ξεκινούν όλες οι δράσεις των Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Συλλόγων κάτι που στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αίθουσα, όπως δείχνουν και οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες φαντάζει αδύνατον!
Θα είναι μεγάλη η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής αν υπονομευτεί η πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον Αη Μαθιά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα τμήματα που λειτουργούν και ηλικίες συμμετεχόντων για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης:
1. Χορευτικό Τμήμα
Παραδοσιακό χορευτικό
α. Παιδικό Τμήμα: απασχολεί 30 παιδιά από 4 έως 10 χρόνων.
β. Εφηβικό Τμήμα: 25 έφηβοι απαρτίζουν το Χορευτικό αυτό Τμήμα.
γ. Τμήμα Ενηλίκων: 35-40 γυναίκες ως επί το πλείστων, πλαισιώνουν το Χορευτικό Τμήμα ενηλίκων.
Τμήμα Μοντέρνου χορού.
α. Παιδικό Τμήμα: απασχολεί 15 παιδιά από 4 έως 10 χρόνων.
β. Εφηβικό Τμήμα: 15 έφηβοι είναι στο Τμήμα.
Μαθήματα 2 φορές την εβδομάδα.
2.Χορωδιακά Τμήματα
Η Μικτή Χορωδία αποτελείται από 40 χορωδούς και χρειάζεται την αίθουσα μια φορά την εβδομάδα.
Παραδοσιακό Τμήμα Χορωδίας: 25 γυναίκες απαρτίζουν το τμήμα αυτό και χρησιμοποιούν την αίθουσα 1 έως 2 φορές την εβδομάδα.
Τμήμα Χειροτεχνίας: απασχολεί γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή και γίνονται μαθήματα 1 φορά την εβδομάδα.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
1. Έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγκατάσταση του εργολάβου;
2. Υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο; Αν ναι πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;
3. Ποιος έχει προχωρήσει στις υπάρχουσες παρεμβάσεις και γιατί σταμάτησαν;
4. Τι μέτρα θα πάρετε για να είναι έτοιμη η αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους
23.08.2022
https://lsionionnison.com/
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΣΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΦΑΛΑΡΗΣ-ΜΑΚΡΥΩΤΙΚΩΝ.
ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ;
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κεφαλονιά & το Θιάκι κάνουν την ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δύσκολη. Διαχρονικά υπεύθυνη είναι όλη η πυραμίδα του συστήματος. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμοι. Είναι ζητήματα που δεν εμφανίζονται μόνα στα νησιά μας, αλλά αποτελούν κοινή συνισταμένη στη ζωή του λαού μας σε όλη την χώρα.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων, τα αναδεικνύουμε και τα διεκδικούμε μέσα από τους αστικούς θεσμούς που συμμετέχουμε, το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή κυρίως όμως μαζί με το λαό και τους αγώνες του.
Ο λαός των νησιών μας δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη, ούτε να αναμένει την επίλυση αυτών των προβλημάτων που τον απασχολούν μέσα από τέτοιους θεσμούς και με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό που υπάρχει. Αυτοί έχουν ως κυρίαρχη πολιτική, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους και ελάχιστα ψίχουλα δίνουν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Μόνο η δική του πάλη και αγωνιστική διεκδίκηση μπορεί σε ένα βαθμό να φέρει αποτελέσματα.
Έτσι σήμερα επανερχόμαστε για πολλοστή φορά να αναδείξουμε δυο σημαντικά προβλήματα του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Κεφαλονιάς, που είναι άκρως επικίνδυνα. Το ένα αφορά τον δρόμο Φάλαρης- Μακρυώτικων (θέση Απελάτος) και το άλλο το σημείο του δρόμου έξω από την Ασσο. Είναι προβλήματα που προέρχονται από την παλαιότητα και την μη συντήρηση του Οδικού Δικτύου που ήρθε και τα «κτύπησε» ο «ΙΑΝΟΣ» το 2020.
Η μη αποκατάσταση τους από την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και την κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και 2 χρόνια αναδεικνύουν τις εγκληματικές τους ευθύνες σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών.
Αυτός ο κίνδυνος έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο σήμερα αφού εδώ και δυο χρόνια το έδαφος συνεχώς διαβρώνεται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και την διέλευση μεγάλων οχημάτων. Ήδη με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου έχουν δημιουργηθεί νέες ρωγμές και καταπτώσεις.
Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή που στον δρόμο Φάλαρης-Μακρυώτικων δεν υπάρχουν πλέγματα σήμανσης, πινακίδες κινδύνου, φωτισμός επισήμανσης κινδύνου για το βράδυ, διαγράμμισή, μπάρες ασφαλείας στα πεσμένα κομμάτια, έστω μια ανακοίνωση επισήμανσης του κινδύνου και προφύλαξης των οδηγών.
Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή για το σημείο του δρόμου έξω από την Άσσο που δεν έχει πάρει και εκεί οποιοδήποτε μέτρο σήμανσης και προστασίας των οδηγών αλλά μόνο με πρωτοβουλία των κατοίκων και του Προέδρου της Τ.Κ. έχουν μπει κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας και σήμανσης. Εδώ μάλιστα ούτε καν παίρνει υπόψη της τις αγωνιώδεις εκκλήσεις, παρεμβάσεις, καταγγελίες του Προέδρου της Τ.Κ. Ασσου που συνεχώς αναδεικνύει το πρόβλημα, στην πιο κτυπημένη, μάλιστα, περιοχή από τον «ΙΑΝΟ» μαζί με την Δ.Ε. Πυλάρου. Στην ίδια περιοχή δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα της Άσσου, όταν το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι εδώ και τα πρώτα δείγματα των καιρικών φαινομένων έχουν ήδη φανεί.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Γιατί από την έναρξη της θητείας σας παραμένει εγκαταλειμμένο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο όπως το άφησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή;
• Γιατί δεν έχει μπει σε καμιά από τις ανακοινωμένες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα ο δρόμος Φάλαρης-Μακρυώτικων (Απελάτος);
• Γιατί δεν έχετε αποκαταστήσει τα άκρως επικίνδυνα σημεία των δυο δρόμων από τις επιπτώσεις του «ΙΑΝΟΥ» εδώ και δυο χρόνια;
• Γιατί δεν έχετε πάρει οποιαδήποτε μέτρο ασφάλειας, σήμανσης για τα συγκεκριμένα άκρως επικίνδυνα σημεία των δυο δρόμων;
• Γιατί δεν έχετε ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες για την επικινδυνότητα των σημείων;
• Έχετε εντάξει αυτές τις δυο παρεμβάσεις σε κάποια από τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί και αφορούν το Οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς; Αν ναι σε ποια και με ποιο προϋπολογισμό;
• Τι άμεσα μέτρα θα πάρετε ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν ξεκινήσει, του φθινοπώρου και του χειμώνα, ώστε να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν.Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους
Φωτογραφίες από δρόμο Φάλαρη- Μακρυώτικα
Φωτογραφίες από τον δρόμο στην Ασσο
https://lsionionnison.com/
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Για την καθυστέρηση της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών
Έργων στο χείμαρρο «Ρουπακιά» στην περιοχή
Αγ. Πέτρου- Βασιλικής στην Π.Ε. Λευκάδας
Οι οδυνηρές συνέπειες, για πολλά νοικοκυριά, από το πέρασμα της κακοκαιρίας ¨ΙΑΝΟΣ¨ το 2020, δεν έχουν συγκινήσει, όπως φαίνεται από την πορεία υλοποίησης των αναγκαίων έργων, μέχρι και σήμερα την Περιφερειακή Αρχή ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και την κυβέρνηση.
Επαναφέρουμε την περσινή μας Επερώτηση, για τα σημεία στο χείμαρρο ¨Ρουπακιά¨ που έχουν σημαντικά προβλήματα, απαιτούν επιδιόρθωση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ ΡΟΥΠΑΚΙΑ με προβλήματα - ΣΤΙΓΜΑΤΑ GPS
i. θέση ΡΕΤΖΕΠΙ 38°39'37.6"N 20°37’26.8"E 38.660440, 20.624112
ii. θέση ΑΜΜΟΣ (σύνδεση χωριών Αγ. Πέτρου-Σύβρος-Νικολής, με διαβρωμένο δρόμο και το ποτάμι περνάει ως «ιρλανδική διάβαση») 38°39'57.2"N 20°37’12.3"E 38.665892, 20.620094
iii. θέση ΚΟΝΤΑΡΙ ΒΟΥΝΟ 38°40'07.0"N 20°37’04.1"E 38.668608, 20.617812
iv. θέση ΚΑΛΑΘΑ 38°40'18.0"N 20°36’55.8"E 38.671670, 20.615485
v. θέση ΜΕΓΑ ΛΟΓΓΟ πεσμένο γεφύρι 38°38'40.6"N 20°37’18.5"E 38.644613, 20.621802
Το έργο στις εκβολές του χειμάρρου ¨Ρουπακιά¨, αν και χρειάστηκε να περάσει από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί, ανακούφισε από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων. Όμως το πρόβλημα παραμένει σε όλο το υπόλοιπο ποτάμι, με αποτέλεσμα την συνέχιση των πλημμυρικών φαινομένων σε άλλες περιοχές. Επιβεβαιώνεται ότι με αντιπλημμυρικά έργα αντιμετωπίζεται «η κλιματική αλλαγή» τα οποία, όμως, δεν μπορεί να γίνονται αποσπασματικά.
Γνωρίζουμε ότι αυτά τα σημεία είναι στις βασικές αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας, όμως η Περιφερειακή Αρχή κάτω από τις αντιδράσεις των κατοίκων, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν, υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει καθοριστικά για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
Η υπόσχεση όμως έμεινε υπόσχεση.
Είμαστε μπροστά στον ερχομό του Χειμώνα και η περιοχή παραμένει αθωράκιστη. Οι προχειρότητες, οι αποσπασματικοί καθαρισμοί που γίνονται χωρίς σχέδιο, κυρίως για να μη διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα όπως διαπιστώνουμε δυστυχώς μετά από κάθε «έντονο» καιρικό φαινόμενο.
Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζοντας την πολιτική κατεύθυνση της μη προτεραιοποίησης αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, εξαγγέλλει έργα τα οποία είτε δεν υλοποιούνται, είτε κουτσουρεύεται ο προϋπολογισμός τους από την κυβέρνηση, είτε καρκινοβατούν. Συνήθως παρεμβαίνει κατόπιν εορτής, μετά δηλαδή από το εκάστοτε καιρικό φαινόμενο προκειμένου να αποκαταστήσει ζημιές και αυτό με καθυστέρηση.
Αυτή είναι άλλωστε και η κεντρική πολιτική κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, ενταγμένη στις προτεραιότητες της Ε.Ε. που εξειδικεύονται στον προσανατολισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων. Οτιδήποτε δεν φέρνει άμεσο κέρδος για το κεφάλαιο, είναι τελευταίο σε προτεραιότητα όπως τα αντιπλημμυρικά, και άλλα έργα της πολιτικής προστασίας.
Στην περίπτωση του χειμάρρου ¨Ρουπακιά¨, τα υπόλοιπα σημεία που έχουμε επισημάνει (εκτός της εκβολής του), έχοντας κουβεντιάσει με κατοίκους της περιοχής, παραμένουν αφημένα στην τύχη τους ή αντιμετωπίζονται με προχειρότητες, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και το βιός του λαού.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
1.Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;
2. Θα έρθει σε επαφή με την Υπηρεσία Δασών ώστε οι υποσχέσεις της Περιφερειακής Αρχής προς τους κατοίκους να υλοποιηθούν;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους
23.08.2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.