Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός
Το 2019 ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και Γενικός Γραμματέας του Μαξίμου, ξεκινά επιχειρηματική δραστηριότητα παρά το ασυμβίβαστο του νόμου. Το Reporters United καταγράφει πώς οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλάχθηκε ο κ. Δημητριάδης συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator (με το οποίο παρακολουθούνταν για μήνες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης) και έχουν προμηθεύσει σύστημα υποκλοπών στο ελληνικό Δημόσιο. Για «συρραφή ισχυρισμών και σεναρίων» κάνει λόγο ο κ. Δημητριάδης και δηλώνει στο Reporters United: «Οι επενδυτικές συναλλαγές μου είναι απολύτως σύννομες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης και το νήμα που τους συνδέει με την ΕΥΠ και τις υποθέσεις παρακολουθήσεων. Εικονογράφηση: Spoovio
Γράφημα & εικονογράφηση: Spoovio
Μετά τις αποκαλύψεις του Reporters United και του inside story για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η κυβέρνηση αφενός δεν διέψευσε ότι ο ρεπόρτερ παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), αφετέρου υποστήριξε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με το Predator, το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων που είχε χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει το κινητό του.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το Reporters United δίνει συνέχεια στην έρευνα και αποκαλύπτει σήμερα τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης συναλλάχθηκε με επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών μέσω της συμμετοχής τους σε δύο εταιρείες. Πρόκειται για:
- Την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη.
- Την εταιρεία Krikel, η οποία φέρεται -σύμφωνα με ρεπορτάζ του inside story- να έχει προμηθεύσει την ΕΥΠ με λογισμικό υποκλοπών.
Η νέα έρευνα του Reporters United παίρνει ως αφετηρία ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας του Θανάση Κουκάκη. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι συνδέσεις μεταξύ Δημητριάδη, Predator και ΕΥΠ -μέσω της αγοραπωλησίας εταιρειών και της αλληλουχίας προσώπων (τις οποίες τεκμηριώνουμε στη συνέχεια)- είναι συμπτωματικές ή όχι. Όμως, εν προκειμένω έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν την εμπλοκή του Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών, και υπ’ αυτή την έννοια δεν μπορούν να αγνοηθούν:
- Μετά τις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ. Το καλοκαίρι του 2020 η υπηρεσία παρακολουθούσε για μήνες τον Κουκάκη επικαλούμενη εθνική ασφάλεια.
- Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε την ΑΔΑΕ αν παρακολουθείται, τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Κουκάκη για τις υποκλοπές σε βάρος του.
- Πηγές με γνώση της υπόθεσης είχαν αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο στο Reporters United πως την αλλαγή του νόμου χειρίστηκε ο κ. Δημητριάδης. Ο ίδιος, σε γραπτή του απάντηση προς το Reporters United, το διαψεύδει: «Σχετικά δε με την τροπολογία που μνημονεύετε, σας ενημερώνω ότι αποτελεί αντικείμενο εργασίας των αρμόδιων υπουργείων και νομοθέτημα που υπερψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, χωρίς τη δική μου συμμετοχή».
- Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, το κινητό του Κουκάκη χακαρίστηκε από το λογισμικό Predator.
- Παρά την αντίδραση της Κομισιόν και την επιστολή επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό για την υπόθεση Κουκάκη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει έλεγχο στα γραφεία της Intellexa, εταιρείας που εμπορεύεται το Predator στην Αθήνα.
- Μετά τις αποκαλύψεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συγκαλύψει την υπόθεση, ανακοίνωσε «αυτεπάγγελτη» έρευνα της αναρμόδιας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έρευνα την οποία η ίδια η ΕΑΔ, όταν αρχικά ρωτήθηκε από το Reporters United, αγνοούσε.
Υπό το φως αυτών των τεκμηρίων, η σημερινή αποκάλυψη του Reporters United εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του κ. Δημητριάδη στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για τη γνώση του πρωθυπουργού ως προς τις συναλλαγές του.
Μπίζνες μέσα απ’ το Μαξίμου
Όλα ξεκινούν στις 11 Ιουλίου 2019, όταν ο κ. Μητσοτάκης διορίζει τον ανιψιό του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, με γραφείο μέσα στο Μαξίμου.
«Οι αναφερόμενες στο email σας επενδυτικές συναλλαγές μου είναι απολύτως σύννομες και δεν προσκρούουν σε κανένα απολύτως ασυμβίβαστο»
Γρηγόρης Δημητριάδης στο Reporters United
Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ο κ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην «παραγωγή, πώληση και εν γένει διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)». (Έχει ενδιαφέρον ότι πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Energa μέσα από τη συμμετοχή του στις εταιρείες του Αριστείδη Φλώρου, ο κ. Δημητριάδης επανακάμπτει, ενώ είναι κυβερνητικό στέλεχος, στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.)
Όπως προκύπτει από το καταστατικό της, ο κ. Δημητριάδης καταβάλλει από την αρχή όλο το κεφάλαιό της εταιρείας (50.000 ευρώ) και καθίσταται μοναδικός εταίρος της. Έδρα της ορίζεται η Λουκιανού 6, στο Κολωνάκι. Εκεί στεγάζεται και το δικηγορικό γραφείο του κ. Δημητριάδη.
Μάλιστα, η Eledyn μπορεί «να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα» – δυνατότητα πάντως που η εταιρεία ως τη διάλυσή της δεν θα ασκήσει.
Εδώ εγείρεται ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα: Σύμφωνα με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για όσα πρόσωπα διορίζονται ως Γενικοί Γραμματείς (όπως και μέλη της κυβέρνησης) «αναστέλλεται αυτοδικαίως η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας». Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Δημητριάδης, ως Γενικός Γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει στην ιστοσελίδα του δικηγορικού του γραφείου ότι τα καθήκοντά του τελούν «σε καθεστώς αναστολής». Παρόλα αυτά, τώρα αποκαλύπτεται ότι παρά την κυβερνητική του θέση ο ανιψιός του πρωθυπουργού ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από την Eledyn, αλλά και την αγοραπωλησία εταιρειών την οποία θα περιγράψουμε στη συνέχεια.
Απαντώντας σε ερώτημα του Reporters United, ο κ. Δημητριάδης λέει πως «οι αναφερόμενες στο email σας επενδυτικές συναλλαγές μου είναι απολύτως σύννομες και δεν προσκρούουν σε κανένα απολύτως ασυμβίβαστο».
Επανήλθαμε με νέο ερώτημα προς τον κ. Δημητριάδη, ζητώντας του να μας εξηγήσει πώς συνάδει η επιχειρηματική δραστηριότητα με το Επιτελικό Κράτος. Δεν λάβαμε απάντηση.
Πέρα όμως από την ύπαρξη ή όχι νομικού κωλύματος, το θέμα είναι πολιτικό: Επιτρέπεται σε ένα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με θεσμικό ρόλο μέσα στο Μαξίμου και απευθείας πρόσβαση στον πρωθυπουργό να έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μάλιστα εξαρτάται από τις αδειοδοτήσεις δημόσιων φορέων (Περιφέρεια Αττικής και ΔΕΔΔΗΕ);
Στις 7 Ιουνίου 2021, αποφασίζεται η μείωση του κεφαλαίου της εταιρείας από 50.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ με «επιστροφή των χρημάτων στον μοναδικό εταίρο» – δηλαδή στον ίδιο τον κ. Δημητριάδη.
Την 1η Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς θα αποφασιστεί η λύση της εταιρείας.
Οι συνδέσεις ως το Predator
Η Eledyn είναι η αρχή ενός νήματος που φτάνει μέχρι την Intellexa.
Στις 10 Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά τη σύστασή της, η Eledyn εξαγοράζει -καταβάλλοντας το ποσό των 1.000 ευρώ- την Canalis, εταιρεία που επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις 26 Μαΐου 2021 η Eledyn, δηλαδή ο κ. Δημητριάδης, πωλεί -για 166.513 ευρώ- την Canalis στην B&F, εταιρεία ενδυμάτων που έχει τις γνωστές μάρκες ρούχων BSB και Lynne, την οποία εκπροσωπεί ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπιθαράς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Στην ανακοίνωση της B&F αναφέρεται ότι η εταιρεία θα έχει στο εξής «στην πλήρη κυριότητά της δύο πλήρως ηλεκτρισμένα και εν λειτουργία Φ/Β πάρκα 0,5 ΜWatt έκαστο».
Καμία παράνομη δραστηριότητα δεν μας βαρύνει, ούτε και σχετιζόμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με παρακολουθήσεις επικοινωνιών ή σχετικά συστηματα.
Γιώργος Μπιθαράς στο Reporters United
Διαχειριστής της Canalis ορίστηκε ο Γιώργος Μπιθαράς, γιος του Βασίλη Μπιθαρά. Ο Γιώργος Μπιθαράς, όπως ο πατέρας του, δραστηριοποιείται στην B&F από τις θέσεις του εκτελεστικού μέλους ΔΣ και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.
Ας συνοψίσουμε ως εδώ: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενόσω είναι Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, ξεκινάει επιχειρηματική δραστηριότητα συστήνοντας μια νέα εταιρεία και προβαίνοντας στην αγορά και τελικά πώληση μιας άλλης για 166 χιλιάδες ευρώ.
Απαντώντας στο Reporters United σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Δημητριάδης είπε: «Κάθε συναλλακτική δική μου ενέργεια έλαβε χώρα με διαφάνεια και με όρους σύμφωνους με τις συνθήκες της αγοράς. Σε αυτή την απολύτως νόμιμη συναλλαγή, σταματάει και η δική μου συμμετοχή».
Όπως θα δούμε, ο επιχειρηματίας που πλήρωσε τον κ. Δημητριάδη συναλλάσσεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται έμμεσα ή άμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών και συγκεκριμένα:
- Με την Intellexa, εταιρεία που εμπορεύεται στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη.
- Με την Krikel, που σύμφωνα με το inside story φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο.
Και οι δύο δραστηριότητες (της Intellexa και της Krikel) λαμβάνουν χώρα ενώ ο κ. Δημητριάδης είναι Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του.
Ας δούμε την τεκμηρίωση των παραπάνω συνδέσεων.
Η Canalis, η εταιρεία που ο Γρηγόρης Δημητριάδης πούλησε στην B&F, παραμένει μέχρι σήμερα θυγατρική της εταιρείας.
Στις 14 Ιουλίου 2021, μετά δηλαδή την εξαγορά της Canalis, η B&F εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την εταιρεία Ventus.
Ωστόσο, από τη συμφωνία της εξαγοράς προκύπτει ότι εκπρόσωπος και πωλητής της Ventus είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος. Πρόκειται για τον αδερφό του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα της εταιρείας Intellexa στο ΓΕΜΗ (1, 2), εμφανίζεται την περίοδο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021 ως αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της.
Η Intellexa είναι αυτή που με έδρα την Ελλάδα εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Είναι σαφές ότι η σχέση μεταξύ δύο αδερφών δεν αποτελεί από μόνη της τεκμήριο εμπλοκής στην υπόθεση. Από την άλλη, ακόμα κι αν πρόκειται για σύμπτωση, δεν μπορεί να μην επισημανθεί με φόντο όλα τα τεκμήρια που φέρνουν κοντά Μαξίμου, ΕΥΠ και Predator. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο καλώντας τον και στέλνοντάς του μήνυμα στο τηλέφωνό του, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
Η σύνδεση με την Krikel, προμηθεύτρια της ΕΥΠ
Αυτή δεν είναι η μόνη σύνδεση του κ. Μπιθαρά με φυσικά και νομικά πρόσωπα της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ο Γιώργος Μπιθαράς είναι εταίρος με μερίδιο 50% στην εταιρεία Δελφών Line. Το άλλο 50% κατέχει η Krikel. Με άλλα λόγια, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και θεσμικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ πουλάει την εταιρεία του στην B&F, συμφερόντων Γιώργου Μπιθαρά, ο οποίος είναι συνέταιρος με την Krikel που φέρεται να πούλησε λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ – και μάλιστα επί των ημερών του κ. Δημητριάδη στο Μαξίμου.
Οι απαντήσεις των Δημητριάδη και Μπιθαρά
Με γραπτές απαντήσεις τους στο Reporters United, οι κ. Δημητριάδης και Μπιθαράς αρνούνται κάθε σχέση με την υπόθεση.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει: «Όσα δαιδαλώδη και μυστηριώδη εκτίθενται στα ερωτήματά σας, αναφορικά δηλαδή με φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν συναλλάχθηκαν μαζί μου, τα αγνοώ παντελώς και για το λόγο αυτό αδυνατώ να εισφέρω κάτι περαιτέρω στην έρευνά σας. […] Δεν μπορεί να μην με προβληματίζει το γεγονός ότι τα ερωτήματά σας παραπέμπουν σε μια ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με μοναδικό σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος. Σέβομαι όσο κανείς την δημοσιογραφική έρευνα, αρκεί και η ίδια να σέβεται τον εαυτό της, ώστε να υπηρετεί την αλήθεια και να μην σπιλώνει ανθρώπους».
Ο κ. Μπιθαράς υποστηρίζει: «Τόσο ο καθένας από εμάς προσωπικά, όσο και οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουμε, λειτουργούμε συμφώνως με τους κανόνες της νομοθεσίας. Καμία δε παράνομη δραστηριότητα δεν μας βαρύνει, ούτε και σχετιζόμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με παρακολουθήσεις επικοινωνιών ή σχετικά συστηματα. Όλες οι συναλλαγές στις οποίες αναφερθήκατε στο υπό μορφής ανάκρισης ερωτηματολόγιο αφενός συνιστούν νόμιμες και συνήθεις εμπορικές πράξεις, αφετέρου δεν σχετίζονταν με σύστημα υποκλοπών ή κάτι σχετικό. Κάθε προσπάθεια σύνδεσής μας με νοσηρές σχέσεις και καταστάσεις, όπως αυτές που υπονοούνται από τις ερωτήσεις σας, μας θίγει και την αποκρούουμε πλήρως. Δεν θα ανεχτούμε καμία απόπειρα συκοφάντησής μας και προσβολής της προσωπικότητάς μας, καθώς και της φήμης των επιχειρήσεών μας και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαστικής οδού».
Αυτούσιες οι απαντήσεις των κυρίων Δημητριάδη και Μπιθαρά είναι διαθέσιμες και εδώ.
Ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με εταιρείες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά υποκλοπών (Intellexa) ή προμηθεύουν το Δημόσιο (Krikel);
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι ερωτήσεις και οι αναφορές προς τον κ. Μπιθαρά γίνονται λόγω των συναλλαγών του με τον κ. Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού. Οι συνδέσεις του κ. Μπιθαρά με τρίτα φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν στοιχειοθετούν κάτι παράνομο ή μεμπτό σε βάρος του. Από τη στιγμή όμως που το όνομά του εμφανίζεται σε αυτές τις αγοραπωλησίες, είμαστε υποχρεωμένοι από τη δημοσιογραφική δεοντολογία να του απευθύνουμε τα σχετικά ερωτήματα.
Γνώριζε ο πρωθυπουργός;
Γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γενικού του Γραμματέα; Ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, γνωρίζει τις σχέσεις του με πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με εταιρείες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά υποκλοπών (Intellexa) ή προμηθεύουν το Δημόσιο (Krikel);
Πάντως, πέρα από τον επίσημο ρόλο του, ο κ. Δημητριάδης έχει επανειλημμένα περιγραφεί από φιλοκυβερνητικά μέσα ως «alter ego» του πρωθυπουργού. Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, τα Παραπολιτικά έγραφαν πως ο κ. Δημητριάδης θα αναλάμβανε τον ρόλο «της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο ο ίδιος θα εμπλακεί ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, αναλαμβάνοντας τις… επικίνδυνες μυστικές αποστολές».
Το Reporters United ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανιψιού του. Δεν λάβαμε απάντηση.
Το ρεπορτάζ του Reporters United δημοσιεύτηκε παράλληλα από την Εφημερίδα των Συντακτών στο φύλλο της Παρασκευής 3 Ιουνίου σε μια πιο συντομευμένη εκδοχή του.
https://www.reportersunited.gr/8948/o-megalos-anipsios-ki-o-megalos-aderfos/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.