Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν την πρώτη στον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Ηπατίτιδας Ε

 


Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στο Νότιο Σουδάν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούμε μια εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα, ως απάντηση σε ένα ενεργό ξέσπασμα της Ηπατίτιδας Ε. Ο μαζικός αυτός εμβολιασμός δημιουργεί ελπίδες για τον έλεγχο μιας ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και να στοιχίσει τη ζωή στο 25% των εγκύων γυναικών που νοσούν.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022, πραγματοποιήσαμε από κοινού με το Υπουργείο Υγείας του Νοτίου Σουδάν τους δύο πρώτους γύρους της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Ηπατίτιδας Ε, στον καταυλισμό Bentiu στην πολιτεία Unity. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στο Νότιο Σουδάν, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2014, στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου, και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 112.000 ανθρώπους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε παρόντες στην περιοχή από το 1971. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ανταποκρινόμαστε σε εστίες Ηπατίτιδας Ε σε καταυλισμούς για πρόσφυγες και εκτοπισμένους, προσπαθώντας να ελέγξουμε την ασθένεια σε δύσκολες συνθήκες και βλέποντας τον καταστροφικό αντίκτυπο σε εξαιρετικά ευάλωτες κοινότητες. Ήδη από το 2015 οι φρικτές συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκές καθαρό νερό κι αποχέτευση, άρχισαν να προκαλούν ραγδαία αύξηση στα κρούσματα Ηπατίτιδας Ε.

Το 2021, οι ακραίες πλημμύρες στην περιοχή προκάλεσαν νέες εισροές εκτοπισμένων ανθρώπων, επιδεινώνοντας τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και αυξάνοντας την εξάπλωση των υδατογενών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της Ηπατίτιδας Ε. Από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, στο νοσοκομείο μας στο Bentiu, το προσωπικό μας έχει δεχτεί 759 ασθενείς με επιβεβαιωμένη Hπατίτιδα Ε, εκ των οποίων οι 17 έχασαν τη ζωή τους. Έτσι, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε τη βοήθειά μας στις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της επιδημίας, μέσω μιας εκστρατείας εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας.

Το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Ε, το Hecolin®, έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου και ο ΠΟΥ είχε συστήσει να ληφθεί υπόψη για χρήση σε ανταπόκριση εστιών ήδη από το 2015. Ωστόσο, μέχρι τώρα χρησιμοποιείται μόνο σε ατομική βάση στην Κίνα -όπου έχει άδεια- για τον εμβολιασμό ταξιδιωτών. Αυτό σημαίνει ότι, με την εκστρατεία εμβολιασμού στο Bentiu, για πρώτη φορά το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιείται ως απάντηση σε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής, περίπου 25.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών, έχουν εμβολιαστεί, ενώ ένας τρίτος γύρος θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Νοτίου Σουδάν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αναφέρουμε τα αποτελέσματα της δράσης.

Αν και επιπλέον μέτρα ελέγχου της επιδημίας είναι απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εκστρατεία εμβολιασμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των επιπτώσεων της Ηπατίτιδας Ε στο μέλλον.

Δεδομένης της επιτυχούς εφαρμογής και της ενθουσιώδους ανταπόκρισης της κοινότητας στους δύο πρώτους γύρους, η καινοτόμος αυτή εκστρατεία μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα και να αναπαραχθεί σε παρόμοια περιβάλλοντα διαχείρισης εστιών Ηπατίτιδας Ε.

Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν κι άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως μέρος των μέτρων για τον έλεγχο των εστιών Ηπατίτιδας Ε.

Ηπατίτιδα Ε

Η Ηπατίτιδα Ε είναι η πιο κοινή αιτία οξείας ιογενούς Ηπατίτιδας, προκαλώντας περίπου 20 εκατομμύρια μολύνσεις και 44.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο ιός μεταδίδεται μέσω της μόλυνσης των τροφών και του νερού. Οι εστίες μεγάλης κλίμακας συμβαίνουν συνήθως όταν το νερό και η αποχέτευση είναι ανεπαρκείς, όπως συμβαίνει σε μαζικούς καταυλισμούς για πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Η Ηπατίτιδα Ε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους, με ποσοστό θνησιμότητας 25%, καθώς και αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και νεογνικών επιπλοκών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...