Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

« Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια »

 


Το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου πραγματοποίησε λόγω της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 έκθεση με τίτλο «Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια», που αφορά την περίοδο της Κατοχής ΄40 -΄44. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Πετριτσείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου «Ο Δαμοδός».

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι : Ελπίδα Σοφιανίδη, θεατρολόγος του Δήμου Ληξουρίου και η Μαρία Σταυροπούλου. Επίσης στα εγκαίνια οι απαγγελίες των μαθητών του 2ου Δημοτικού Ληξουρίου έδωσαν μια ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γεώργιος Κατσιβέλης , ο βουλευτής του νησιού, Παναγής Καππάτος, εκπρόσωποι από τον Ιταλικό Σύλλογο Κεφαλονιάς (Μεραρχίας Aqui) και η πρόξενος της Ιταλίας στο νησί μας, Γκρατσιέλα Μικελέτι και αρκετοί παλιοί Ληξουριώτες.

Συγκεκριμένα, μέσα από εικόνες, σχέδια και χαρακτικά, παρουσιαστήκαν οι δυσκολίες και ο αγώνας του λαού μας για αντίσταση και λευτεριά. Επίσης, εκτέθηκαν έγγραφα, τεκμήρια και ντοκουμέντα μέσα από τα δελτία τύπου της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής στο νησί μας, καθώς και ειδήσεις από τον τύπο της εποχής, όπου σκιαγραφείται η φασιστική προπαγάνδα προς εξυπηρέτηση των κατακτητών, καθώς και φωτογραφικό υλικό των πολυβολείων της Παλικής (Ιταλικών και Γερμανικών). Τέλος, συμπλήρωσαν το όλο εκθεσιακό σκηνικό τα εκθέματα των Ιταλών, που ήταν προσφορά του μουσείου της Μεραρχίας Aqui του Αργοστολίου.

Ένα μικρό δείγμα από την προαναφερθείσα έκθεση είναι οι ακόλουθες εικόνες τεκμηρίων, που φωτίζουν την έως τώρα ξεχασμένη πλευρά διοίκησης της Κεφαλονιάς μας από τους φασίστες κατακτητές.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

του Δήμου Ληξουρίου













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...