Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Και τον Μύρτο, ρε! Του Σταύρου Αντύπα.

 


Στην εποχή του ασύδοτου και καταστροφικού, δήθεν αναπτυξιακού, παροξυσμού, δυστυχώς δεν θα μπορούσε να γλυτώσει και ο Μύρτος. Το χουμε ξαναπεί και σχετικά πρόσφατα: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, πέραν των άλλων, έχει το πιο βαρύ αντι-περιβαλλοντικό στίγμα, με γνώμονα την εξυπηρέτηση μιας τάχα επιχειρηματικότητας. Συχνά αυστηρά... νοσηρής. 


Για τον Μύρτο τώρα, η ιστορία γνωστή και πολύ πρόσφατη. Την ζήσαμε μόλις πριν λίγο καιρό στην Αντίσαμο. Αίτηση για πλωτή εξέδρα, απόρριψη με ομόφωνη και κατηγορηματική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, επιστροφή φακέλου στα θεσμικά κυβερνητικά.... αρχηγεία και τελική αδειοδότηση μέσω... υπουργείου. 


Ο Μύρτος όμως, καλώς ή κακώς, δεν είναι Αντίσαμος. Είναι ο Μύρτος και είναι αυτός που είναι: Ένα στολίδι παγκόσμιας ομορφιάς και φήμης, ένα ολόκληρο σύνολο τεράστιας φυσικής και περιβαλλοντικής αξίας, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μνημείο αισθητικής σπανιότητας, ένας αυστηρά προστατευόμενος κόλπος. Για εμάς, τους κατοίκους της περιοχής και του νησιού ολόκληρου, ο Μύρτος είναι το σύμβολό μας. Τα καλοκαίρια μας, οι αναμνήσεις μας, τα όνειρά μας. 


Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, καθιστούν μια “πλωτή εξέδρα για πρόσδεση σκαφών” στον Μύρτο, την αρχή ενός επερχόμενου βιασμού. Όσες διαβεβαιώσεις κι αν μας δοθούν, όσες εγκρίσεις κι αν (και εφόσον) χορήγησαν ή χορηγήσουν οι οικείες τοπικές Λιμενικές Αρχές (ναι, αυτές που μας έστειλαν στον Εισαγγελέα για το αυτονόητο δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα σπίτια μας). Αυτές που σε μια τέτοια περίπτωση, “δεν γνώριζαν” πως ο Μύρτος έχει τους δικούς του κανόνες, όπως και τις δικές του προστατευτικές απαιτήσεις. Αλλά γι αυτές θα επανέλθουμε. 


Είναι πράγματι βιασμός, γιατί ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να γίνει ο Μύρτος κάτι άλλο. Κάτι παντελώς, ξένο, κάτι εμπορεύσιμο, ολότελα άσχημο και εχθρικό. Κάτι που θα μετατρέψει το στολίδι αυτό, σε ταμπέλα προσέλκυσης και άλλων... επενδυτών. Από θάλασσα και από ξηρά.


Προσωπικά, είμαι βαθιά πεπεισμένος, σίγουρος δηλαδή, πως στην αυριανή (21/11) συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης θα πει το ξεκάθαρο, κατηγορηματικό και ομόφωνο ΟΧΙ. Το ίδιο ΟΧΙ που πληροφορούμαι πως είπε και η Τοπική Κοινότητα Διβαράτων, εκεί δηλαδή που ανήκε πάντοτε ο Μύρτος. Δυστυχώς όμως επί ημερών... Άδωνι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό. Είναι όμως αρκετό για να ξεκινήσει ο δικός μας και απολύτως κοινός... ανένδοτος. Ένας ανένδοτος για την σωτηρία του Μύρτου, για να πεισθεί και ο τελευταίος λιμενάρχης, ο τελευταίος υπουργός και ο τελευταίος επενδυτής, πως ο Μύρτος δεν είναι για... πέταμα και είναι ένας και μοναδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...