Του Μιχάλη Τερζάκη

Το Γενάρη εκλέγεται πρόεδρος των Η.Π.Α ο Joe Biden έχοντας σαν μια από τις βασικές του αιχμές την αλλαγή στάσης των Η.Π.Α απέναντι στην πανδημία, την επιστροφή στον Π.Ο.Υ και γενικότερα την υπόσχεση για επικράτηση της επιστήμης ενάντια στις θεωρίες συνωμοσίας και τον παραλογισμό του προκατόχου του Donald Trump.

Παρόλα αυτά στις 26 Μάϊου, σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος των Η.Π.Α καλεί τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των Η.Π.Α (και όχι επιστημονικούς φορείς) να βγάλουν νέο πόρισμά μέσα σε 90 ημέρες σε σχέση με την προέλευση του SARS-COV 2 και το ενδεχόμενο εργαστηριακής διαρροής από εργαστήριο της Wuhan(1). Οι παραπάνω δηλώσεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είδη από την εκλογή του Biden τον Γενάρη του 2021 προετοιμάζεται το έδαφος για την επιστροφή της Τραμπικής θεωρίας συνωμοσίας με πιο εκλεπτυσμένο και επιθετικό τρόπο. Η επιστροφή των Η.Π.Α στον Π.Ο.Υ συνοδεύεται από πιέσεις προς τον οργανισμό ώστε να δεχθεί, έστω ως εξίσου πιθανή, την θεωρία περί εργαστηριακής κατασκευής του ιού. Παρόμοιες πιέσεις ασκούνται και στην επιστημονική κοινότητα βρίσκοντας πολλούς πρόθυμους καλοθελητές αποδέκτες. Οι Η.Π.Α και οι σύμμαχοί τους συστηματικά αγνοούν επιστημονικά δεδομένα από διεθνείς ερευνητές (2). Ενώ από τον Μάρτιο του 2021 ορίζονται εξ’ ονόματος του προέδρου οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των Η.Π.Α σαν τον πλέον αρμόδιο οργανισμό για να γνωμοδοτήσει την προέλευση της πανδημίας COVID – 19.

Η αναβίωση θεωριών συνωμοσίας για την προέλευση του ιού δε χρησιμοποιείται από την Αμερικάνικη ηγεσία τυχαία, αλλά πολύ μεθοδευμένα. Πρώτος στόχος είναι το χτύπημα όσων αμφισβητούν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των Η.Π.Α. Ιδιαίτερα στοχεύει την Κίνα, της οποίας το διεθνές κύρος αυξάνεται στο φόντο της πανδημίας, χάρη στην άμεση ανταπόκριση και τις διακρατικές συνεργασίες της. Από την άλλη, ο δυτικός κόσμος επιθυμεί να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες σχετικά με την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας στο εσωτερικό τους. Οι Η.Π.Α και Ε.Ε έβαλαν την κερδοφορία των μεγάλων βιομηχανιών, που λειτούργησαν σαν χώροι υπερμετάδοσης, πάνω από τις ζωές των πολιτών τους. Επέμεναν στην επιλογή τους υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης των δημοσίων συστημάτων υγείας ενώ απέτυχαν να εφαρμόσουν πολιτικές ελέγχου – εντόπισης – απομόνωσης (test – trace – isolate) για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ακόμα, τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας βοηθούν τις ΗΠΑ να αποκρύψουν τις δικές της ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την μία οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις της αυτοκρατορίας δυσκολεύουν την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια πολλές χώρες. Από την άλλη η άνιση κατανομή των εμβολίων και η κατοχύρωση πατεντών φέρει την υπογραφή των Η.Π.Α και της Pfizer. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 η πρόταση για σπάσιμο πατέντας μπλοκάρονταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από το αμερικάνικο κατεστημένο. Η φαινομενική στροφή Biden στο ζήτημα στοχεύει στην ανάκτηση του θιγμένου γοήτρου των Η.Π.Α.

Τα Επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με την προέλευση του SARSCOV 2

Το ζήτημα της προέλευσης του SARS-COV 2 απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα από την αρχή της πανδημίας η οποία ρίχτηκε στην μάχη με τον ιό. Έγιναν πολλαπλές επιδημιολογικές, γεωγραφικές και περιβαλλοντικές μελέτες σε σχέση με την εντόπιση και την προέλευση του ιού. Μελετήθηκαν τα περιστατικά και οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου ενώ τέλος μελετήθηκε σε βάθος το γενετικό υλικό του ιού. Ο συνδυασμός των δεδομένων και η κριτική αξιολόγηση των διαφόρων θεωριών προέλευσης ανέδειξε την ζωική προέλευση του ιού, ο οποίος μέσω της υπαίθριας αγοράς τροφίμων της Γουχάν πέρασε από ενδιάμεσους ξενιστές (οικόσιτα και άγρια ζώα) στον άνθρωπο. Αντίθετα οι υποστηρικτές της θεωρίας της εργαστηριακής παραγωγής του ιού δεν έχουν καταθέσει κανένα δεδομένο στην επιστημονική κοινότητα, παρά μόνο κατηγορίες που δεν διασταυρώνονται και αναρτήσεις στο Twitter. Τον Μάρτιο του 2020 ο Π.Ο.Υ καταλήγει ότι:

“ Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι oSarsCoV 2 έχει φυσική ζωική προέλευση και δεν αποτελεί έναν κατασκευασμένο ιό’’ (3)

Εικ1. Σχεδιάγραμμα δείχνει με απλοποιημένο τρόπο την μετάδοση του SARS – CoV 2 στον άνθρωπο. (4)

Στα μέσα Φλεβάρη του 2021 ολοκληρώνεται νέα μελέτη σε σχέση με την προέλευση του ιού υπό την αιγίδα του Π.Ο.Υ. Δεκαεπτά διεθνείς επιστήμονες από 10 διαφορετικές χώρες σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες, δουλεύουν σε κινέζικο έδαφος με στόχο την συλλογή νέων στοιχείων και την επανεξέταση των μέχρι τότε δεδομένων. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν υπέρ της ζωικής προέλευσης του ιού ενώ το ενδεχόμενο της εργαστηριακής προέλευσης χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά απίθανο» (5),(6). Οι Η.Π.Α το Η.Β και άλλες 12 σύμμαχες χώρες άμεσα ανακοινώνουν την μη αποδοχή των παραπάνω στοιχείων (2) ασκώντας πίεση στον Π.Ο.Υ.

Στην επιστημονική έρευνα η λογική του ερευνητή, τα πρωτόκολλα, οι μέθοδοι έρευνας, τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονται – ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα αξιολογήσει και να τα κριτικάρει. Άραγε οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των Η.Π.Α θα έχουν παρόμοιες ευαισθησίες όταν θα μας ενημερώσουν για την προέλευση του ιού;

Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν…οι ΗΠΑ

Η ευκολία με την οποία η Αμερικανική ηγεσία υιοθετεί και προωθεί θεωρίες συνομωσίας σε βάρος των επιστημονικών δεδομένων αναδεικνύει τον ρόλο που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα για την επιστημονική έρευνα: Σαν απολογητή και χειροκροτητή των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της κυβερνώσας τάξης. Αν τυχόν αποτύχει σε αυτόν τον ρόλο, τότε αναλαμβάνουν οι Υπηρεσίες πληροφοριών να γνωμοδοτήσουν για λογαριασμό των επιστημόνων.

Οι λαοί παγκοσμίως έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες της πανδημίας. Πόσο μάλλον όταν σε αυτές προστίθενται οι εγκληματικές πολιτικές επιλογές που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία. Η ανάδυση του ιδεολογήματος περί εργαστηριακής κατασκευής του ιού και λοιπών θεωριών συνομωσίας μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει:

1. Συγκαλύπτει τις ευθύνες του καπιταλισμού σε σχέση με την πανδημία. Η εξάπλωση ζωονόσων πρέπει να ανοίξει την συζήτηση για την άνευ όρων εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, την διαδικασία και τις συνθήκες παραγωγής. Παράλληλα η διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και η παραγωγή, διανομή και εκμετάλλευση των εμβολίων αναδεικνύει έναν κόσμο που έχει την δυνατότητα να παράγει αγαθά και να προσφέρει υπηρεσίες υγείας για όλον τον κόσμο, αλλά επιλέγει εκατόμβες νεκρών στον βωμό του κέρδους.

2. Υποβαθμίζει τις ευθύνες του ανεπτυγμένου κόσμου – που ενώ είχε δει τον ιό να έρχεται κατά πάνω του, επέλεξε (και συνεχίζει) ενάντια στην ενίσχυση της εργασίας και της υγείας των λαών.

3. Τροφοδοτεί τον σκοταδισμό, την καχυποψία προς την επιστήμη και θρέφει αντικοινωνικές συμπεριφορές, οι οποίες εύκολα χειραγωγούνται από τις πολιτικές ηγεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα, οπού η κυβέρνηση της ΝΔ πόζαρε στα καλοταϊσμένα κανάλια σαν το αντίπαλο δέος των ‘’αρνητών’’ και των ‘’ψεκασμένων’’ και ταυτόχρονα προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία ότι οι 15 μαθητές ανά τάξη κολλάνε πιο εύκολα από τους 25 και ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν κολλάει αλλά στα πάρκα κολλάει, για να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες πολιτικές επιλογές της με επιστημονική υπογραφή.

4. Αντικαθιστά επιστημονικούς φορείς από υπηρεσίες πληροφοριών και πρακτόρων που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο μελέτης. Η διαφάνεια στα επιστημονικά δεδομένα (τα οποία αξιολογούνται και κριτικάρονται) αντικαθίσταται από τα καπρίτσια της πολιτική ηγεσίας και από ‘’επιστήμονες’’ που επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Οι Αμερικάνοι και τα φερέφωνα τους βάζουν στην ίδια ζυγαριά επιστημονικές αναλύσεις με αναπόδεικτες θεωρίες συνομωσίας. Αντιμετωπίζουν τις δυο αυτές πλευρές σαν εξίσου πιθανά σενάρια άσχετα με το αν τεκμηριώνονται ή όχι. Για τους Αμερικάνους ισχύει το ‘’έτσι είναι αν έτσι νομίζεις’’. Υπό αυτό το πρίσμα παραλογισμού μάλλον φαντάζει εξίσου πιθανή με την Αμερικάνικη κατηγορία η αντίστοιχη Κινέζικη: ότι δηλαδή όχι απλώς ο ιός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Wuhan, αλλά αντίθετα κατασκευάστηκε από Βιοϊατρικά εργαστήρια του Αμερικάνικου στρατού στο Maryland των ΗΠΑ….

Οι θεωρίες συνομωσίας και ο σκοταδισμός που ενθαρρύνεται από τις πολιτικές ελίτ αποτελεί τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει είδη την ζωή σε 3,5 εκατομμύρια παγκοσμίως. Απέναντι στη συνωμοσιολογία οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως:

  • Η επιστημονική κοινότητα που σέβεται τον εαυτό της και οι λαοί δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στην αξιοποίηση της πανδημίας με σκοπό την προώθηση της ατζέντας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.
  • Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των Η.Π.Α διαχρονικά χρησιμοποιούνται για να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, να δολοφονούν και να καταπιέζουν λαούς που διεκδικούν αξιοπρέπεια και υγεία. Δεν έχουν καμία δουλειά να γνωμοδοτούν για την πανδημία!

Παραπομπές:

  1. Statement by President Joe Biden on the Investigation into the Origins of COVID-19
  1. Joint Statement on the WHO-Convened COVID-19 Origins Study
  1. WHO – Coronavirus – Origins of the virus
  1. The Potential Intermediate Hosts for SARS-CoV-2
  1. WHO calls for further studies, data on origin of SARS-CoV-2 virus, reiterates that all hypotheses remain open
  1. WHO-convened Global Study of Origins of SARS-CoV-2:
  2. https://diktyoygeionomikon.wordpress.com/2021/06/01/%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%8e/