Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Αποτίμηση της εκδήλωσης «Η εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη»


Η εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργοστολίου με αντικείμενο τα τρέχοντα ζητήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, ήταν η καλύτερη περίσταση για να εγκαινιάσουμε τα νέα μας γραφεία. Σε μια αίθουσα δύο επιπέδων συνολικού εμβαδού 170 τ.μ, τοποθετήσαμε μόνο  40 καθίσματα ώστε να τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να νοιώσουν ασφαλείς όλοι οι συμμετέχοντες ενώ έγινε και συστηματικός έλεγχος πιστοποιητικών κατά την είσοδο.

Εισηγητές της παρέμβασής μας ήταν ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής της Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Πρόεδρος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Ευρωπαϊκών Σπουδών και η

Διονυσία Πολλάτου, εν ενεργεία εκπαιδευτικός της Β/βάθμιας εκπαίδευσης και μέλος του Τομέα Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαιδεύσεις ώστε να προετοιμάζονται οι νέοι για τις προκλήσεις του αύριο. 

Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην ποιοτική εκπαίδευση των περισσότερο ευάλωτων στρωμάτων. 

Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση που δημιουργεί στα παιδιά συνείδηση των κλιματικών κινδύνων και θα εμπεδώνει την οικολογική συμπεριφορά ως κοινωνική έξη. 

Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση που θα εκπαιδεύει στη κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. 

Χρειαζόμαστε ένα σχολείο, που θα κάνει πράξη το διαφωτιστικό πρόταγμα “της τόλμης της μάθησης”, που θα σέβεται τις διαφορετικές πεποιθήσεις, θα ενσωματώνει τα δικαιώματα του πολίτη και τις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Χρειαζόμαστε ένα σχολείο που θα καταπολεμά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. 

Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση που συνεχώς μαθαίνει και αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής και των μελών της.

Τονίστηκε ότι η εκπαίδευση ως δικαίωμα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε κάθε μέλος της σύγχρονης κοινωνίας σε οποιαδήποτε φάση της ζωής, και η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά διαρκώς να λειτουργεί αντισταθμιστικά αμβλύνοντας τις κάθε είδους κοινωνικές ανισότητες.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν με χρήσιμες παρεμβάσεις καθώς μίλησαν τη «γλώσσα των εκπαιδευτικών» ο γραμματέας της ΝΕ και εκπαιδευτικός, Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης, ο τ. Περιφερειάρχης ΙΝ, Γαλιατσάτος Θόδωρος, ο γραμματέας της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμης και εκπαιδευτικός Γιώργος Τροντής καθώς και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργοστολίου και εκπαιδευτικός, Νίκος Μποζάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο γραμματέας της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργοστολίου, Γιάννης Βαρούχας.

Μετά τις αρχικές εισηγήσεις οι παρευρισκόμενοι, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, συμμετείχαν σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις της αξιολόγησης, που μετατρέπει τον παιδαγωγό από κοινωνό της γνώσης σε «χαρτογιακά».

Μέσα από τις πολλές εύστοχες παρεμβάσεις, προσπαθήσαμε  να επικοινωνήσουμε τις διατάξεις του νομοθετήματος, που θέλει τα σχολεία μας αυταρχικά, με δασκάλους εξουθενωμένους από την γραφειοκρατία, να κυνηγούν χορηγούς, ενώ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε διακρίσεις ανάμεσα σε «καλά» και «κακά» σχολεία και στη μεγαλύτερη υποβάθμιση, τη συρρίκνωση έως και κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Απώτερος στόχος να καταλήξει η μόρφωση των παιδιών μας  στην «αγκαλιά» των ιδιωτικών σχολείων και κολλεγίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση της ντροπιαστικής αξιολόγησης Κεραμέως και  στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, ενάντια στις ανισότητες στον τομέα της εκπαίδευσης ώστε να μην οδηγηθεί το δημόσιο σχολείο σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση, σε περιορισμό της δημοκρατικής του λειτουργίας και σε υποβάθμιση του παιδαγωγικού του ρόλου. 

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...