ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Είναι διαπιστωμένη και διακηρυγμένη η ανάγκη για την κατασκευή πέντε σχολικών συγκροτημάτων, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Κεφαλονιά. Θα θέσει αυτό το ζήτημα, σε προτεραιότητα η Περιφερειακή Αρχή; Θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες;
Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, βρίσκεται σε τέλμα η δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών. Μετά τους σεισμούς του 2014 και του 2015 και με την εξαίρεση ενός σχολικού συγκροτήματος που ολοκληρώθηκε στο Αργοστόλι, το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν από αυτούς, κανένα άλλο νέο σχολικό συγκρότημα δεν έχει κατασκευαστεί εδώ και 40 χρόνια, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αρκετά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, σε containers.
Ένα σχεδόν μήνα, μετά την έναρξη των μαθημάτων οι σχολικές υποδομές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας τα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ ολοκληρωμένα παρά μόνο κατά περίπτωση και εποπτικά.
Η κατάσταση χειροτερεύει από το γεγονός ότι, οι όποιες αποκαταστάσεις σχολείων έχουν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους σεισμούς, γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις και με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα που αναδείχθηκαν από τους σεισμούς ( π.χ. τυφλά προαύλια, συνεχείς επιδιορθώσεις κτιρίων αντί οικοδόμησης νέων κ.α.), αλλά σε πάρα πολλά σχολεία, παραμένουν οι ίδιες καταστάσεις.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
• Αναγκαιότητα για ένα νέο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Λειβαθούς,
• Αναγκαιότητα για μόνιμες εγκαταστάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Ερίσου,
• Πέντε Νηπιαγωγεία στο Αργοστόλι δεν έχουν δικές τους ασφαλείς, επαρκείς και μόνιμες εγκαταστάσεις.
Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναγκαιότητα για κατασκευή καινούργιου σχολικού συγκροτήματος για:
• το ΓΕΛ Ληξουρίου που λειτουργεί σε επισκευασμένο κτίριο 60 χρόνων στο οποίο υπάρχει έλλειψη χώρων.
• το Γυμνάσιο-Λύκειο στον Πόρο, όπου το μισό συγκρότημα είναι σε containers.
• το Γυμνάσιο-Λύκειο στα Μεσοβούνια Ερίσου το οποίο λειτουργεί σε αίθουσες βαρέως τύπου και containers
• το 2Ο Γυμνάσιο στο Αργοστόλι που είναι μέσα σε containers από το 2014.
• το 3Ο Γυμνάσιο στο Αργοστόλι που είναι μέσα σε containers από το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2011 για τα σχολικά κτίρια της Κεφαλονιάς & Ιθάκης, με αποκλειστική ή μερική χρήση σχολικού κτιρίου, συνοψίζονται ως εξής:
Χρονολογία κατασκευής Σχολικών Κτιρίων Κεφαλονιάς & Ιθάκης:
προ του 1919: 3
1919-1945: 7
1946-1960: 52
1961-1970: 10
1971-1980: 13
1981-1985: 6
1986-1990: 6
1991-1995: 0
Από το σύνολο των Σχολικών κτιρίων, τα 97 είναι πριν το 1990. Δηλαδή, υπάρχουν σχολικά κτίρια από 32- 103 χρόνων.
Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ακολουθώντας την τακτική και των προηγούμενων, δεν έχει εντάξει στους προϋπολογισμούς της κονδύλια για την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων, που είναι απαραίτητα για την περιοχή. Ταυτόχρονα δεν έχει διεκδικήσει και δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και τις Δημοτικές Αρχές. Η επιλογή αυτή της Περιφερειακής Αρχής ταυτίζεται με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα και προωθεί την ιδιωτικοποίησή της, είτε μέσα από τις κατασκευές μέσω ΣΔΙΤ, είτε με το αυτοχρηματοδοτούμενο σχολείο (χορηγούς κλπ), είτε με τα προγράμματα σπουδών ενταγμένα στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ακριβώς η στρατηγική της Ε.Ε., η όποια αποτυπώνεται στα κριτήρια των χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με τα οποία δεν είναι σε προτεραιότητα οι δαπάνες για την Παιδεία και τις σχολικές υποδομές.
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Γιατί μέχρι τώρα η Περιφερειακή Αρχή, στην διάρκεια της θητείας της (2019-2022), δεν έχει εντάξει σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, από αυτά που διαχειρίζεται, την κατασκευή καινούργιου σχολικού συγκροτήματος;
• Προτίθεται να το κάνει στον Προϋπολογισμό του 2023 της Π.Ι.Ν, στο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο ΕΠΑ 2021-2025 ή στο Ταμείο Ανάκαμψης;
• Γιατί δεν υλοποίησε την δέσμευση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2020, ότι «θα αναλάβει πρωτοβουλία να συντονίσει και να βοηθήσει τους Δήμους να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία για να μπορεί να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την κατασκευή τους», όταν και πάλι η Λαϊκή Συσπείρωση είχε φέρει (μία από τις πολλές φορές) το ζήτημα της σχολικής στέγης;
• Θα το φέρει ως θέμα στο αμέσως προσεχές διάστημα στο Π.Σ. με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων;
• Θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την άμεση και αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Ε. Κολυβά, Δ. Κεφαλληνός, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους
20.10.2022
https://lsionionnison.com/
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Ποταμού Κέρκυρας και την αποκατάσταση της γέφυρας;
Το σκηνικό στο ομώνυμο ποτάμι στην περιοχή του Ποταμού Κέρκυρας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ποταμούς σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αν βέβαια οι υπεύθυνοι το φρόντιζαν.
Ένα αξιόλογο ποτάμι, αφού διάφορα είδη της πανίδας της Κέρκυρας και ιδίως της χλωρίδας, συναντώνται αποκλειστικά εκεί.
Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιδανικό μέρος περιπάτου όπου θα μπορούσε κανείς να απολαύσει την ομορφιά του, αν, βέβαια, οι υπεύθυνοι φρόντιζαν για τον ευπρεπισμό του, τον φωτισμό του δρόμου, την καθαριότητα στην περιοχή, την συντήρηση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών του στοιχείων.
Το ποτάμι, με την μεγαλύτερη ίσως ροή νερού στην Κέρκυρα, δεν θα δημιουργούσε πλημμυρικά φαινόμενα αν οι υπεύθυνοι νοιάζονταν περισσότερο για την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων της περιοχής και λιγότερο «για το τουριστικό προϊόν» και τα κέρδη.
Αντί όλων αυτών, το ποτάμι βιώνει την εγκατάλειψη, την αδιαφορία την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων πρόληψης, από όλες τις κυβερνήσεις, Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Στην περιοχή του Ποταμού αποτυπώνεται η πολιτική του «κόστους –οφέλους» και της μη ιεράρχησης των λαϊκών αναγκών.
Δεκαπέντε χρόνια, από το 2007 μέχρι σήμερα 2022, πέρασαν Πουλημένος, Σπύρου, Γαλιατσάτος, Κράτσα στις Νομαρχίες-Περιφέρειες. Εναλλάχτηκαν κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Εργολάβοι «μπήκαν- βγήκαν» το έργο «πάγωσε-ξεπάγωσε» ουκ ολίγες φορές και μέχρι σήμερα είμαστε στα ίδια και χειρότερα.
Ένα χρόνο μετά τον «ΜΠΑΛΛΟ» και ενώ η γέφυρα παραμένει με σοβαρές ζημιές, παρουσιάζει καθίζηση και κλίση, όχι μόνο δεν προχωράει κανένα ουσιαστικό έργο αλλά ένα κομμάτι της γέφυρας που αποκολλήθηκε, έχει καλυφτεί με παλέτες!!
Μέχρι σήμερα έχουμε καταθέσει πολλές Επερωτήσεις, σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία και την πορεία των έργων αποκατάστασης στην Κέρκυρα μετά τον «ΜΠΑΛΛΟ». Σύμφωνα με τις απαντήσεις αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Μανώλη Ορφανουδάκη:
«Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την επισκευή της υφιστάμενης γέφυρας στο ποτάμι του Ποταμού. Η ανάθεση του έργου θα γίνει στον παλιό εργολάβο αφού δεν διακόπηκε η εργολαβία που σταμάτησε, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος από περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2022».
Διανύουμε ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην περιοχή.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
1. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου;
2. Πότε θα τελειώσει;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους
20.10.2022
https://lsionionnison.com/
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης έργων στην Π.Ε. Λευκάδας:
Γυμνάσιο-Λύκειο Βασιλικής, 5ο Νηπιαγωγείο και Γηροκομείο
Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), από την αρχή της θητείας της έχει, πολλές φορές, αποδείξει ότι δεν έχει στην προτεραιότητά της την υλοποίηση έργων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες. Πέρα από την γνωστή, πλέον, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για παρεμβάσεις σε ζητήματα υποδομών, όπως της πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.α.), μια σειρά από έργα που αφορούν στα στοιχειώδη, δηλαδή παρεμβάσεις για αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικά φαινόμενα, βαλτώνουν επί χρόνια.
Γυμνάσιο- Λύκειο Βασιλικής:
Συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η εγκατάλειψη του έργου από την Περιφερειακή Αρχή. Έχοντας μεσολαβήσει πολλά χρόνια από τις ζημιές, λόγω του σεισμού του 2015, με ευθύνες και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής της ΑΝΑΣΑ, αλλά και της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχαν εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, φτάσαμε να ξεκινήσουν οι εργασίες, τυπικά στο τέλος Ιουλίου 2021 αλλά ουσιαστικά το Φθινόπωρο του 2021 όπου γίνονταν οι εργασίες παράλληλα με τη λειτουργία του σχολείου.
Η έναρξη και η εξέλιξη των εργασιών συνοδεύτηκαν με αρκετές παρουσίες του ίδιου του κ. Αντιπεριφερειάρχη στο χώρο και με υποσχέσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο που οριζόταν από τη σύμβαση(Ιούνιος 2022).
Είχαμε επισημάνει από το Μάρτη του 2022, όπως και οι ίδιοι οι γονείς και εκπαιδευτικοί, όλο αυτό το διάστημα, τον υπερβολικά αργό ρυθμό των εργασιών προκειμένου το κτίριο να μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιούνη του 2022 όπως προέβλεπε η σύμβαση.
Τελικά, ο εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος και από τότε σιγήν ιχθύος από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, για ακόμα μια χρονιά, να κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι στα κοντέινερ όπως όλα αυτά τα χρόνια και αντιμετωπίζοντας τις γνωστές δυσλειτουργίες του κτιρίου.
5ο Νηπιαγωγείο στην πόλη της Λευκάδας:
Άλλη μια «Οδύσσεια» για τα μικρά παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό του 2015. Ενώ από το 2019 ο προϋπολογισμός ήταν 150.000 ευρώ, αυξήθηκε το 2020 σε 170.000, ξεκίνησε στα μέσα του καλοκαιριού 2021 και είχε προθεσμία να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Τελικά, φτάσαμε τον Μάη του 2022 να υπάρχουν ακόμα ελλείψεις που χρειάστηκαν άλλα 32.500 ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Έγινε ο αγιασμός το Σεπτέμβρη του 2022 και ακόμα εκκρεμούν ορισμένες μικρές παρεμβάσεις.
Γηροκομείο στην πόλη της Λευκάδας:
Ένα έργο, επίσης με κοινωνικό χαρακτήρα, που αφορά σημαντικές παρεμβάσεις, την ανακατασκευή επί της ουσίας, του Γηροκομείου Λευκάδας που είχε έντονα τα σημάδια της παλαιότητας και της διαχρονικής επιβάρυνσης από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της Λευκάδας και γενικότερα των Ιονίων. Το έργο διαφημίστηκε ιδιαίτερα λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού του.
Από την έναρξη των εργασιών τον Απρίλη του 2021 οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν προσωρινά ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο, και εγκαταστάθηκαν στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, που εδώ και χρόνια αμφισβητείται η αντισεισμική του ικανότητα, από τότε που λειτουργούσε εκεί το νοσοκομείο Λευκάδας έως το 2019.
Τον Δεκέμβρη του 2021 ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες με το αιτιολογικό της αθέτησης πληρωμής από την Π.Ε. Λευκάδας του ποσού 6.148,22. Με βάση το έγγραφο έχει οριστεί το ημερήσιο κόστος θετικών ζημιών του εργολάβου σε 157,09 ευρώ ανά ημέρα.
Η κ. Περιφερειάρχης σε ραδιοφωνική συνέντευξή της, τον περασμένο Ιούνη, ανέφερε ότι το ζήτημα του σταματήματος των εργασιών οφείλεται αφενός σε τεχνικό πρόβλημα σχετικό με τη στατικότητα του κτιρίου του Γηροκομείου και αφετέρου σε κώλυμα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα με την Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης.
Όσο διαρκούν τα προβλήματα, ο εργολάβος αποζημιώνεται καθημερινά;
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να προχωρήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα, ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται αρκετοί συμπολίτες μας που αυτά τα έργα τους αφορούν άμεσα;
2. Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το καθένα;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους
20.10.2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.