Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Για την φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 


ΚΚΕ Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να μη πάρει κανένα προληπτικό μέτρο προστασίας, επικαλούμενη επιδημιολογικά δεδομένα και χαμηλή θνησιμότητα. Έτσι τα σχολεία άνοιξαν με το δόγμα “συνύπαρξης” με τον ιό, με τη λογική “νοσήστε και παλέψτε το”, αφήνοντας απόλυτα εκτεθειμένους μαθητές και τις οικογένειές τους. Όμως για τους μαθητές με αναπηρίες, ή σοβαρές ασθένειες όπως η ανοσοκαταστολή, το δόγμα αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ίδια τους την ζωή.

Πέρυσι, για την ίδια ομάδα μαθητών εκδόθηκε ΦΕΚ για την λειτουργία τμημάτων τηλεκπαίδευσης, που σε πολλές περιπτώσεις, όπως κατήγγειλαν γονείς, δεν λειτούργησαν καθώς δεν προσλήφθηκε το αναγκαίο προσωπικό. Μάλιστα, σε επίκαιρη ερώτηση του KKE, που κατατέθηκε στις 13 Ιούλη 2022, καταγγείλαμε το γεγονός ότι “Οι συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, δεν έλαβαν την αναγκαία εκπαιδευτική στήριξη επειδή αυτό δεν προσέλαβε έγκαιρα εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να συσταθούν και να λειτουργήσουν έγκαιρα τα προβλεπόμενα τμήματα τηλεκπαίδευσης. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων ήταν τα μαθήματα είτε να ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση, είτε να μην έχουν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και να μη γίνονται όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι τα διαδικτυακά μαθήματα για τις ευπαθείς ομάδες ξεκίνησαν στα τέλη του μήνα Δεκέμβρη”. Το όνειδος είναι ότι αυτοί οι μαθητές κλήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις.

Για τη φετινή χρονιά, η αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας οδεύει στο απύθμενο, με ένα βήμα παραπέρα, καθώς δεν έχει προβλέψει το παραμικρό γι’ αυτές τις κατηγορίες μαθητών, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα το ανάλογο ΦΕΚ, πετώντας τους στην κυριολεξία εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κατ’ οίκον διδασκαλία και να υπάρξει πρόβλεψη για διαδικτυακά μαθήματα για όσους μαθητές αντικειμενικά, λόγω σοβαρών ασθενειών, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα διά ζώσης μαθήματα.

- Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι διάδοσης του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων.

                                                                                                  Οι Βουλευτές

Κανέλλη Λιάνα

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...