Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ: ΝΕΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ


Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2022 

Η μεθοδολογία εταιρειών και πολιτείας σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα παρατηρούμε ότι δυστυχώς δεν έχει αλλάξει: κυριαρχεί η ίδια αδιαφάνεια και μυστικότητα που βιώσαμε και τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ερευνητικό σκάφος “Sanco Swift” βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ανοιχτά της Κρήτης (αυτή τη στιγμή σε λιμάνι) και δημοσιεύματα μιλούν για έναρξη σεισμικών ερευνών στα παραχωρημένα προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οικόπεδα “Δυτικά” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.

 

Μάλιστα, οι σεισμικές έρευνες που πιθανότατα διεξάγονται αυτή τη στιγμή ανοιχτά της Κρήτης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι τρισδιάστατες κι όχι δισδιάστατες, στην ουσία παραλείποντας ένα στάδιο (χωρίς να γνωρίζουμε αν η ΕΔΕΥ και η πολιτεία έχουν συμφωνήσει σε αυτό και με ποια αιτιολόγηση) και ρισκάροντας ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 

Όσο για το επιχείρημα ότι οι έρευνες γίνονται χειμώνα για να “προστατευθούν” τα θαλάσσια θηλαστικά, η πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων[1] της συνολικής έρευνας πεδίου που πραγματοποίησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, επιβεβαίωσε την παρουσία κητωδών στη Μεσόγειο και τους χειμερινούς μήνες.

 

Η έρευνα πεδίου διεξήχθη με χρήση υδροφώνου και οπτικούς παρατηρητές για την οπτικοακουστική καταγραφή κητωδών εντός της Ελληνικής Τάφρου, στις περιοχές που οι εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) σκοπεύουν να κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου με την υποστήριξη του κράτους. Τα διαστήματα της έρευνας ήταν Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2021 και Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022, με τα ευρήματα της δεύτερης περιόδου να αναδεικνύουν τη σημαντική παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών και τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους οι μισθώτριες εταιρείες σκοπεύουν να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 5 διαφορετικά είδη κητωδών, μεταξύ των οποίων φάλαινες φυσητήρες, ζιφιοί και διαφορετικά είδη δελφινιών, ενώ έγιναν 224 ανιχνεύσεις δελφινοειδών χωρίς ταυτοποίηση. Σε ένα τέτοιο πολυποίκιλο οικοσύστημα, που είναι τρομερά ευάλωτο σε οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα, οι σεισμικές έρευνες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα έχουν αρνητική επίδραση στους πληθυσμούς των θηλαστικών αυτών.

 

Εμείς προφανώς και δεν μένουμε άπραγοι. Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, καταθέσαμε αίτημα πληροφοριών προς την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και το Υπουργείο, ζητώντας πλήρη δημόσια ενημέρωση σχετικά με την παρουσία του “Sanco Swift” ανοιχτά της Κρήτης, για το οποίο δεν βρίσκουμε καν τη σχετική NAVTEX. Επίσης, ζητήσαμε πλήρη ενημέρωση σχετικά με το ερευνητικό σκάφος “Ramford Hyperion” που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους, και ειδικότερα σε περιοχή που εκτείνεται βόρειο-δυτικά της νήσου Κέρκυρας και νότιο-δυτικά της Πελοποννήσου. Διεξάγουν τα σκάφη αυτά σεισμικές έρευνες κάτω από τη μύτη μας; Και γιατί δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση; Η απάντηση της ΕΔΕΥ ακόμα αναμένεται.

 

Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν απειλούν μόνο την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας. Απειλούν και τους κλιματικούς μας στόχους, απέναντι στην κλιματική κρίση που καλπάζει. Το ορυκτό αέριο έχει αποδειχθεί πως είναι σημαντικός ρυπαντής κατά την εξόρυξη, μεταφορά και καύση του, ενώ η διακύμανση στην τιμή του συνέβαλε μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση. Όποια ποσότητα αερίου εξορυχθεί, κάτι που θα συμβεί το νωρίτερο το 2029, δεν θα παραμείνει στη χώρα και δεν θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Οι εταιρείες παραγωγής που θα το εξορύξουν θα το εξάγουν με στόχο να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Δεν μπορεί λοιπόν το αίτιο της ενεργειακής κρίσης να αποτελεί και τη λύση της, ειδικά αν η εκμετάλλευσή του υποσκάπτει την κλιματική δράση, απειλεί την οικονομία της χώρας και άμεσα κλάδους όπως ο τουρισμός, διευρύνει την ενεργειακή ένδεια και καταστρέφει την βιοποικιλότητα.

 

Η Greenpeace ήταν, είναι και θα είναι ενάντια σε κάθε εξόρυξη υδρογονανθράκων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις δοθείσες άδειες για εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.

 

Σημειώσεις

[1] Βρείτε τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου για κητώδη στα παραχωρημένα οικόπεδα, όπου συνολικά εντοπίστηκαν 5 διαφορετικά είδη κητωδών, μεταξύ των οποίων φάλαινες φυσητήρες, ζιφιοί και διαφορετικά είδη δελφινιών, ενώ έγιναν 224 ανιχνεύσεις δελφινοειδών χωρίς ταυτοποίηση, εδώ
https://www.greenpeace.org/greece/issues/thalassa/47567/greenpeace-erevna-thilastika-exoryxeis/ 

 

Για περισσότερες πληροφορίες
Κωστής Γριμάνης,
υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας, ελληνικό γραφείο Greenpeace, kgrimani@greenpeace.org
, +30 6984617034






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δήμος Σάμης - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης σας προσκαλούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση με αθλητικά δρώμενα που θα πραγματοποιηθε...